Pensionssparare lurade på 1,1 miljarder kronor

Debattören: Tala klarspråk, Shekarabi – kommer de att kompenseras?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-07

Ardalan Shekarabi måste tala klarspråk. Finns det en ambition att kompensera spararna som drabbades av Falcon Funds bedrägeri? Eller är regeringens åsikt att de ska ta smällen för ett statligt haveri i pensionssystemet? skriver Jens B Nordström.

DEBATT. 1,1 miljarder kronor stals från 21 500 svenska pensionssparare i Falcon Funds-härvan. De drabbade har fortfarande inte kompenserats – deras pengar är borta.

Staten måste nu ge ett rakt svar på om de drabbade spararna kan vänta sig ersättning eller inte.

Kristina Kobza kom från Polen till Sverige 1982 för att hon träffat en ny kärlek. Efter ett långt yrkesliv som VA-ingenjör är hon nu pensionär. I februari 2013 tackade hon ja till att låta bolaget Positiv Pension sköta hennes premiepension.

Det visade sig vara ett fatalt misstag.

Tre år senare fick hon hem ett brev från Pensionsmyndigheten. Kristina Kobzas pengar låg då inte i Positiv Pension längre, utan i skandalfonderna Falcon funds. De hade flyttats olagligt, först med missbruk av hennes pin-kod, därefter med en förfalskad flyttblankett.

”Jag förstod inte vad som hänt när jag fick brevet från Pensionsmyndigheten. Jag hade aldrig hört talas om de där fonderna”, sade Kristina Kobza när jag intervjuade henne.

Hennes historia är tyvärr inte unik. I boken ”Det stora pensionsrånet” har jag intervjuat flera pensionssparare som drabbades i Falcon funds-skandalen. De har alla liknande historier, där deras pensionspengar kapats och flyttats runt utan deras vetskap.

Under flera år ser myndighets-Sverige på när Falcon funds löper amok i det svenska pensionssystemet. Det är först 2016 som fonderna blir utslängda från Pensionsmyndighetens fondtorg – tre år efter att de första larmen kom. Då upptäcks också att 1,1 miljarder kronor saknas.

I mina intervjuer med Pensionsmyndighetens dåvarande generaldirektör Katrin Westling-Palm berättar hon också att en diskussion om att kompensera de drabbade spararna omedelbart inleddes.

”Mitt ursprungsresonemang var att du frivilligt väljer en premiepensionsfond. Men om den fonden sedan begår brott är det inte rimligt att spararna bestraffas för det”, säger Katrin Westling-Palm.

Men diskussionen går omedelbart i stå. Pensionsmyndigheten har inte 1,1 miljarder kronor som bara ligger och skräpar. Därför skickas frågan över till Socialdepartementet. Och där har den legat och samlat damm sedan dess.

Beskedet från socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi är att man först ska försöka återvinna pengar från Falcon funds. Först därefter kan en diskussion om kompensation inledas. Ingen tidsplan för dessa diskussioner har angetts.

För Kristina Kobza betyder det att hennes premiepension skrivits ned med nästan en tredjedel. Hon beskriver själv hur det gör stor skillnad i hennes vardag, en ständig jakt på extrapriser och en ständig ekonomisk oro. Och hon förstår inte varför hon ska behöva ta den smällen.

”Det rimliga vore väl att staten kompenserade oss drabbade först. Därefter kan staten se vad man kan få tillbaka ur Falcon funds” säger Kristina Kobza.

Det har nu gått fyra år sedan det största ekobrottet i svensk historia började rullas upp. Fyra personer har dömts i tingsrätten. Och visst har ett antal hundra miljoner kronor återförts till pensionsspararna. Men huvuddelen av pengarna saknas fortfarande. Det innebär att frågan om kompensation till de drabbade kvarstår. Och klockan tickar på mer än ett sätt.

”Jag är 71 år. Ska jag få någon glädje av min premiepension får det inte dröja för länge. Och jag kan inte skaka av mig misstanken att politikerna bara försöker begrava frågan”, säger Kristina Kobza.

I arbetet med boken ”Det stora pensionsrånet” har jag mött många av de drabbade i Falcon funds-härvan. De är en grupp som generellt sett inte är särskilt ekonomisk stark, inte särskilt kunniga i pensionsfrågor och inte särskilt van att kräva sin rätt.

Å dessa människors vägnar skulle jag önska att socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kunde tala klarspråk. Finns det över huvud taget en ambition att kompensera spararna som drabbades av Falcon funds bedrägeri? Eller är regeringens åsikt att de ska ta smällen för ett statligt haveri i pensionssystemet? Det vore bra om de drabbade spararna kunde få ett rakt svar på det.


Jens B Nordström, ekonomireporter på TV4  och författare till boken ”Det stora pensionsrånet – miljardsvindeln i Falcon funds” (Lind & co)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.