Så påverkar pappans föräldraledighet relationen

Ny studie om föräldraledighet och skilsmässa

Uppdaterad 2020-06-05 | Publicerad 2020-05-20

Sämre för relationen om pappor inte tar ut sin föräldraledighet, enligt studie.

Risken för att relationen går i kras är högre bland de par där pappan inte tar ut någon föräldraledighet, visar en ny studie.

I en ny studie har forskare undersökt om det finns ett samband mellan hur hur mycket föräldraledighet pappor tar ut och risken för skilsmässa. Underökningen har gjorts i Island, Norge och Sverige från 1993 till 2011, skriver Stockholms universitet på sin hemsida.

Det visade sig att risken för skilsmässa är något högre för heterosexuella par där pappan inte tar ut någon föräldraledighet alls.

I Sverige är dock den risken lägst. I Sverige är det mer självklart för pappor att ta ut sin föräldraledighet. Det är endast i en femtedel av de heterosexuella paren där pappor inte gör det alls under barnets två första år, säger Ann-Zofie Duvander, professor i demografi vid Stockholms universitets demografiska avdelning.

Enligt henne är det ofta orsaker utanför relationen som är förklaring till varför dessa pappor inte är föräldralediga, det i sin tur gör att skilsmässorisken inte ökar på samma sätt som i Norge och Island.

– Det kan vara saker som att pappan driver eget företag, precis fått ett nytt jobb eller liknande som gör det svårt att ta ledigt. Eller så är dessa pappor hemma ändå, till exempel för studier eller arbetslöshet. Här kan man notera en könsskillnad eftersom samma grupp mammor sällan avstår från föräldraledighet, så det finns ett klart könsmönster i att pappor fortfarande i vissa fall ”väljer” att vara lediga eller inte, säger Ann-Zofie Duvander till Stockholms universitet.

Att vara för jämställd kan vara påfrestande

I Island och Norge så skiljer sig pappor som inte tar ut sin föräldraledighet i större utsträckning än de pappor som gör det. Vilket gör separationsrisken högre där än i Sverige.

– Att pappan inte är föräldraledig kan indikera att det redan finns problem i relationen sedan tidigare. Att sedan investera mindre tid och engagemang i barnen genom att avstå föräldraledighet kan leda till att det är lättare att upplösa relationen. Vår tolkning är alltså att det främst är bakomliggande orsaker snarare än att pappan inte är föräldraledig som kan förklara den högre separationsrisken. Det gäller även för den högre separationsrisken i Sverige, säger Ann-Zofie Duvander.

Men bara för att en pappa tar ut mer ledighet än de reserverade dagarna betyder inte relationen är mer stabil. Risken är till och med något högre för separation än bland de par där pappan endast tar ut sin reserverade del. Även om forskning visar att en relation blir bättre ju mer jämställd den är så kan det också vara påfrestande att vara mer jämställd än andra par.

– Det är troligast att det lättaste är att följa normen, för dessa par är det också lättare att fortsätta vara ihop. De par där pappan tar ut mer ledighet går på ett sätt mot strömmen vilket inte alltid är lätt, säger Ann-Zofie Duvander.

<div data-tipser-pid="5e3e64acd53348000190804b" data-tipser-view="compact"></div>


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu