Gravid

presenteras av

Kampanj visar ”riktiga” kroppar efter graviditet

Tio kvinnor visar upp sig efter graviditeten

Publicerad:

FAMILY

För att synliggöra kvinnor som fött barn och minska kroppshetsen har ett brittisk varumärke lanserat en kampanj som ska stärka mammor.

Den brittiska bebisaffären Mothercare har lanserat en kampanj som hyllas i sociala medier. I kampanjen, som går under namnet ”Body proud mums”, syns tio kvinnor som visar upp sina kroppar som de ser ut efter att de har fött barn. På bilderna som pryds av texten ”Beautiful, isn´t she” ser man de hålla i sina bebisar.

Det är den kreativa direktören Angus Macadam som ligger bakom kampanjen. Han insåg att mammor ofta var osynliga i reklam – och han ville visa hur ”riktiga” kroppar ser ut efter en graviditet.

– Kroppar som genomgått en förlossning syns aldrig i media och mammor känner en enorm press på att direkt få tillbaka sina kroppar så som de såg ut innan, säger han till sajten Campaign och fortsätter: 

– Många märken pratar om ”verkligheten” men det som får det här att sticka ut är att det är naturligt och vackert. När andra märken pratar om att visa verkligheten och att vara modiga så pratar de om en polerad version av det.

1 av 5 | Foto: Skärmdump Instagram
Tio kvinnor som har fött syns i en ny kampanj.

Kampanjen välkomnas

Organisationen The other box, som jobbar för att få företag att arbeta mer inkluderande, välkomnar initiativet. De driver bland annat ett forum för föräldrar som inte känner sig representerade i media. 

– Innan ett barn föds så är mammor översvämmade med giftiga meddelanden om ”hur du får din figur tillbaka” och ”hur man blir av med gravidfett”. Det är fruktansvärt och fullständigt raderar den otroliga resan som våra kroppar har varit igenom och fortfarande upplever, säger en av organisationens medgrundare Roshni Goyate till Campaign.

Samtliga bilder ligger på Mothercares Instagram där man även kan läsa om kvinnornas syn på deras kropp under och efter graviditeten. Flera personer har uttryckt att denna typ av kampanj behövs. ”Det här är så vackert och vad det får mig att må så bättre över mig själv. Det är skönt att se lite verklighet på Instagram”, skriver en person och ”Det här är vad vi behöver mer av”, skriver en annan.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY