Får man ta pengar från sitt barns sparkonto?

Då är det olagligt

Publicerad 2022-04-01

Låna pengar av sitt barn, kan man göra det? Och vad gäller? Sparekonomen reder ut.

Du sitter i en ekonomisk knipa.

Kan du då ta pengar från ditt omyndiga barns sparkonto?

Sparekonomen Sharon Lavie reder ut.

Mitt barn har fått pengar från sina farföräldrar. Det är ganska mycket pengar, 250 000 kronor. Jag skulle behöva ta 100 000. Får jag göra det? Mitt barn är under 18. 

Som förälder får du inte ta pengar av dina barn, och använda till eget syfte.

– Som förälder så har man alltid skyldighet att företräda sina barns intresse. Att ta pengar för att använda till annat än som är till barnets nytta är olagligt, säger sparekonomen Sharon Lavie på Schibsted.

Om du snarare ska låna pengar av ditt barn finns det regler för det. Det krävs att en god man utses och kommunens överförmyndare godkänner lånet. En god man är den som har uppdraget att ta tillvara på en persons juridiska och ekonomiska rättigheter.

– Har du ingen god man kan du vända dig till överförmyndarmyndigheten som kan utse en.

– Detta gäller oavsett vilket belopp man lånar där pengarna inte ska användas direkt till barnets nytta.

Sharon Lavie tycker även att det är viktigt att man skriver ett skuldebrev där det framgår hur mycket föräldern eller föräldrarna lånar av barnet, även om det inte är ett krav.

– Har barnet egna medel och föräldrarna ska göra en semesterresa för barnets nytta kan det dock finnas rätt att att använda en del av pengarna, utan krav på god man.

Ska man vara öppen med barnet att man lånar pengar av hen?

– Är barnet i förskoleåldern så är det inget att säga till om men man ska vara tydlig med det för sig själv så att pengarna betalas tillbaka. När barnet går i mellanstadiet eller är äldre kan man vara öppen med att det är ett lån och att man gjort det på ett legalt sätt, det vill säga att man gått den korrekta vägen för att pengarna ska lånas ut.

Sharon Lavie

Mitt barn har ett sparkonto jag har sparat ihop. Jag inser nu att jag är i ekonomisk knipa och behöver ta pengar från kontot. Får jag göra det? Mitt barn är under 18.

– Nej, barnets pengar är endast barnets pengar. Som förälder har man dock förmyndarskap över barnet. Då har man rätt att ta beslut om vad pengarna ska gå till. Med det sagt ska pengarna inte användas till sitt egna behov bara för att man själv har sparat, om sparkontot står på barnets namn ska pengarna gå till barnet.

Tar man barnets pengar hur som helst kan det både bli ogiltigt och leda till att man blir skadeståndsskyldig.

– Det är verkligen inget jag rekommenderar att man gör. Det är även så att om banken känner till eller har stark misstanke om att man tar pengar för eget syfte så kan de neka transaktionen. Det är starkt förankrat i att man agerar i barnets bästa intresse.

Har föräldrar har koll på detta?

– Jag tror inte att alla föräldrar vet, utan att de i stället tror att man kan använda barnets pengar hur som helst. Jag tror att det är ganska vanligt att föräldrars pengar och barnets pengar blandas ihop på det sättet.

Fakta om barnets pengar

  1. Fram tills att barnet fyller 18 är barnets föräldrar förmyndare och kan råda över pengarna, det vill säga bestämma vad de ska gå till, så länge det är till nytta för barnet. Är barnet över 16 och tjänar egna pengar får barnet göra vad de vill med dem.
  2. Om barnet får ett arv som överstiger ett basbelopp eller en fastighet måste man som förälder har överförmyndarens godkännande för att hantera pengarna, exempelvis sälja fastigheten. 
  3. Blanda inte ihop dina och barnets pengar, barnet ska ha ett eget konto.
  4. Om du ska låna pengar av ditt barn så ska du ansöka om en god man och få samtycke av överförmyndaren.
  5. Överstiger värdet på barnets tillgångar åtta prisbasbelopp (det vill säga 386 400 kronor – 49 300 kronor är prisbasbeloppet 2022) är föräldrarna skyldiga att anmäla detta till överförmyndaren.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu