Experten: Så pratar du om nätets mörka sidor

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-01-28

Näthat, grooming och fejk-identiteter. Det finns många faror på internet. Så pratar du med ditt barn om dem

Fejk-identiteter, pedofiler, våld, porr och nätmobbning.

Hur pratar man egentligen med barnen om alla nätets baksidor, och när ska man ta upp ämnet?

– Det viktigaste är att man är engagerad och intresserad av vad sina barn gör på nätet, säger Elza Dunkels, docent och forskare vid Umeå universitet.

I dag är de flesta barn ute på internet regelbundet. Barnen spelar spel, ser på film och Youtube, hänger på sociala medier och letar kunskap. Internet är, som vi alla vet, en källa till mycket kunskap och roliga intryck, men har också mörka sidor som man gärna vill skydda sina barn från.

Elza Dunkels, docent och forskare vid Umeå universitet.

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet och forskar om användandet av internet bland barn och unga. Man kan utan tvekan säga att hon är en av landets främsta experter när det gäller barn, unga och internet. Vi frågade henne hur man egentligen pratar med barn om nätets alla faror och baksidor.

– Jag brukar säga att om man skött sina kort rätt som förälder så behöver man inte ha ett speciellt samtal om faror på nätet. Om man är engagerad och intresserad så är barnen antagligen så trygga att de berättar själva om de stöter på något som känns fel, säger hon.

Visa att du bryr dig

Det viktigaste du kan göra som förälder när det gäller internet är, enligt Dunkels, att visa att du bryr dig och att det är ok för ditt barn att prata med dig.

– Det är viktigt att visa att barnet kan prata om allt med dig. Att du inte kommer bli sur, arg eller ledsen om den berättar om något som den varit med om på nätet, säger Dunkels och fortsätter:

– Många föräldrar får för sig att förmana barnen och säga att så får du absolut inte göra eller du får absolut aldrig gå till den typen av sidor. Det kan få helt motsatt effekt eftersom barnen då inte vill prata om vad den upplevt.

Det finns flera hjälpmedel för föräldrakontroll, men bästa filtret är att lära barnet direkt vad som är rätt och fel på nätet.

Hur är det med filter och barnskydd – ska man använda sig av det?
– Det kan man såklart göra men ofta är det bara väldigt tidskrävande utan att ge effekt. Man måste lägga mycket tid på att hålla koll på vilka sidor som finns som har olämpligt innehåll. Dessutom skyddar man bara den enheten som man har hemma – barnet kan ju använda kompisens skärm eller en skärm i skolan.

– Det är bättre att investera den tiden i att prata med barnet och lära hen vad som är rätt och fel och vad man får och inte får göra på nätet. Det blir ett inbyggt filter och det bär barnet med sig hela livet.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Vana barn är trygga barn

Många experter och forskare anser att små barn inte ska vara på nätet överhuvudtaget men det är något som Elza Dunkels verkligen inte håller med om. Snarare vill hon påstå att det är bättre att man redan som liten vänjer sig vid den digitala världen.

– Barnen föds in i en digital värld på ett sätt som man inte gjorde tidigare och forskningen visar att de som tidigt är på nätet och använder sig av teknik blir tryggare, de förstår ofta att dåliga saker som sker på nätet inte är deras fel, säger hon och fortsätter:

– Mycket handlar om samma saker som man kan möta även i det verkliga livet och det bästa du kan göra för att ditt barn ska vara tryggt är att lära det kritiskt tänkande och att man kan prata med vuxna om vad som sker. Mycket av det som sker på nätet skiljer sig inte så mycket mot det man kan möta i livet utanför skärmen. De flesta otäcka händelser blir hanterbara om man har en vuxen som man kan prata med.
 
Men om man har lite äldre barn och missat att prata med barnet är det försent då?
– Nej, man kan alltid lyssna och engagera sig i vad sitt barn gör. Lyssna, prata och ställ frågor, det spelar ingen roll om barnet är två, nio eller tolv år.

Forskning visar att de barn som är tidigt på nätet blir tryggare med tekniken, och förstår att dåliga saker som händer på internet inte är deras fel.

Tips: Så gör du ditt barn till en medveten nätanvändare

  • Prata med ditt barn och engagera sig i det den gör på nätet.
  • Visa att det är ok att prata med dig om allt. Det är viktigt att barnet känner att du inte kommer bli arg, ledsen eller upprörd när den berättar om något som hänt eller något hen varit med om på nätet.
  • Var noga med att säga till barnet att vuxna/eller andra barn inte får bete sig hur som helst på nätet eller någon annanstans. Det är viktigt att barn förstår att man kan bli lurad och att även om man först svarat en person eller skickat en bild så får inte personer tvinga eller hota hen på något sätt. (Detta är viktigt när det gäller övergrepp på nätet där många barn själva tycker att de har skuld om de svarat på ett meddelande eller skickat bilder eller liknande)
  • Lär barnen att tänka kritiskt och prata gärna med barnet i passande sammanhang. Finns det en nyhet kring någon sak kan det vara en bra ingång. Jag såg något läskigt i tidningen om internet, har du hört om det? Vad tycker du om det? Många barn går med funderingar ensamma och då är det bra att visa att man finns där och lyssnar!
  • Lär barnen att det är ok att inte ställa upp på saker på nätet. Att man inte måste svara på ett meddelande eller skicka en bild även om man sagt att man ska göra det. Många barn är väluppfostrade och vill hålla vad de lovar.
  • Prata med barnen om att det finns personer som inte vill alla väl. Men att det kan vara svårt att veta vilka dessa personer är eftersom de ofta är snälla och trevliga i början.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!