Sverige bäst på att rädda för tidigt födda

Överlevnaden bland de barn som föds mycket för tidigt har ökat

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-03-27

Enligt en ny studie som gjorts vid Karolinska sjukhuset har överlevnaden bland de barn som föds mycket för tidigt ökat i Sverige jämfört med drygt tio år sedan. Det gör Sverige världsledande, menar professorn och överläkaren Mikael Norman som har lett studien.

Överlevnaden bland de barn som föds mycket för tidigt har ökat i Sverige jämfört med drygt tio år sedan, det visar en ny studie från Karolinska sjukhuset. I studien, där samtliga svenska sjukhus ingår, har man analyserat svenska barn som har fötts i graviditetsvecka 22-26 och jämfört överlevnadssiffrorna för åren 2014-2016 och åren 2004-2007.

– Den här studien visar hur förändringen har skett i Sverige de senaste tio åren. Och som exempel är den största förändringen de allra minsta barnen som är födda vecka 22 – där kan man säga att det föds, både för tio år sedan och nu, ett barn i veckan i Sverige. Och för tio år sedan överlevde ett eller två av de barnen per år – och nu överlever ett barn i månaden. Så det är en stor skillnad, säger professorn och överläkaren Mikael Norman, vid Karolinska Institutet, som har lett studien.

Vårdpersonalen ligger bakom förbättringen

Sammanlagt har överlevnaden hos dessa barn ökat från 70 till 77 procent och antalet dödfödda barn har minskat från 30 till 23 procent.

Mikael Norman poängterar att den förbättrande överlevnaden inte skett till priset av fler komplikationer vid nyföddhetsperioden.

– Man får inte barn att överleva till priset av mera skador. Vid nyföddhetsperioden har vi snarare sett minskade skador hos barn.

Det är flera faktorer som ligger bakom förändringen. Ytterst är det förbättringar i vården som görs av vårdpersonalen som tar hand om de kvinnor som föder så här tidigt och deras barn, menar han. 

– Det som har underlättat för vårdpersonalen är att vi har skapat nationella riktlinjer och rekommendationer i vårt land som sjukvården har tagit till sig på ett bra sätt. Även det har gjort att visar kunnat se den här förbättringen, säger Mikael Norman och fortsätter:

– En annan sak är att vi har en väldigt bra nationell samverkan mellan forskare och att vi har ett nationellt kvalitetsregister som kan mäta förändringar på ett säkert sätt. Det är en förutsättning för att överhuvudtaget veta hur vården och resultaten har förändrats.

Sverige bäst på att rädda för tidigt födda enligt ny studie.

Sverige är världsledande

Enligt Mikael Norman är Sverige världsledande när det gäller att rädda mycket för tidigt födda barn – om man ser till ett helt land och en hel befolkning under många års tid. Som jämförelse är överlevnaden för barn födda i vecka 22-26 omkring 50 procent i Storbritannien, Frankrike och USA.

– Det finns enskilda sjukhus som kan uppvisa liknande resultat där det kan handla om att man gjort vissa urval, att man inte fått med alla patienter eller tagit bort barn med missbildningar i sin statistik. Där är den svenska styrkan, både i statistiken och sjukvården, att klara av hela landet och befolkningen och ändå har världsledande resultat.

Dock behövs mer forskning, menar han, vilket kommer att göras.

– Man måste följa upp och se hur det går med barnen på sikt för att verkligen kunna säga att det verkligen är en förbättring.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!