Så gör du när ditt barn köpt något utan din tillåtelse

Köp i app, affär eller på nätet: Då får du pengar tillbaka

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Har ditt barn gjort ett köp som du inte godkänt? Lugn, du kan få pengarna tillbaka
Foto: Privat
Har ditt barn gjort ett köp som du inte godkänt? Lugn, du kan få pengarna tillbaka

Kan du få tillbaka pengar när ditt barn gjort ett köp du inte godkänt? Hur gör man i så fall? Experten ger svar.

Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank, får då och då samtal från förtvivlade föräldrar som upptäckt att deras barn gjort köp för tusentals kronor i mobilappar.

– Det värsta jag har hört om handlade om 15 000 kronor, så det är ganska mycket pengar. Man undrar nästan hur det är möjligt.

Som tur är, vilket inte många känner till, går det i vissa fall att få tillbaka pengarna. För om en person under 18 år köper något utan att en förälders godkännande är köpet ogiltigt. Dock beror det på vilka omständigheter det rör sig om.

– Om du exempelvis har lämnat ifrån dig din padda till ditt barn där du redan skrivit in alla lösenord så att det inte krävs någon särskild kod vid ett köp finns det ingen möjlighet att kräva tillbaka pengar – om det handlar om mindre belopp. Om köpet är 30 kronor åt gången anses det att du gett tillstånd till ditt barn att göra de här köpen, i och med att du lämnat över att betalmedel.

”Inte orimligt att en 17-åring köper jeans”

Däremot, menar Sharon Lavie, är det annorlunda om barnet gjort ett köp på tusen kronor för till exempel ett föremål i en spelapp.

– Då borde företaget förstå att det är något som inte stämmer, säger hon och fortsätter:

– Vid sådana köp har föräldrar en större chans att begära pengar tillbaka. Man väger in vad som är köpt, hur stor summan är och åldern på köparen.

Även om det är så att barnet är 17 år kan det anses orimligt att köpa föremål i en app för tusen kronor.

– Men en 17-åring som köper jeans för tusen kronor på nätet behöver kanske inte en näthandlare reagera, det är inte helt orimligt att ett sådant köp är godkänt av föräldrarna. Är det en 8-åring bör man dock reagera.

Sharon tillägger:

– Som säljare ska man alltid vara noga med vem man sluter avtal med. Jag förstår att det blir jobbigt för säljaren men så ser lagstiftningen ut, du får inte ingå avtal med underåriga.

Men för vissa saker kan man anta att det finns ett godkännande för, menar Sharon.

– Annars måste man släpa med sig en föräldrar varje gång man ska köpa en glass. Och det är ju inte rimligt heller. Utan har ett barn getts en summa pengar och köpet är rimligt så kan man som förälder inte få pengar tillbaka. Du har gett pengar till barnet så då får du stå ditt kast.

Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Många nätbutiker har inbyggda spärrar som gör att minderåriga inte ska kunna göra köp.

Så gör du om barnen gjort otillåtet köp

Det är viktigt att man vet om vad som gäller och skyddar sig ordentligt. Det går att få pengar tillbaka ifall det har gjorts köp föräldrar inte vetat om. Det handlar om vilket köp som helst. Om ett barn har tömt sin spargris och gått och köpt fotbollskort för 1 500 kronor går det att få pengar tillbaka även om barnet öppnat upp varenda paket.

  • Har köpet skett i fysisk butik ska du gå direkt till butiken, återlämna varan (om det går) och kräva pengarna tillbaka. Om varan eller tjänsten är förbrukad eller använd kan du ändå kräva pengar tillbaka.

  • Har köpet skett på nätet eller via en app måste du kontakta företaget och förklara att köpet skett utan tillåtelse. Tänk på skriftlig kontakt, gärna via mejl är bra ur bevissynpunkt. Om du inte tänker betala är det viktigt att förklara varför. Har pengarna redan dragits behöver du kräva återbetalning.

  • Om du och företaget inte kommer överens kan du vända dig till konsumentvägledningen i din kommun för hjälp i kontakten med företaget.

  • Om du och företaget inte kommer till en lösning kan du göra en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för att få en bedömning. Det kostar inget att få sitt ärende prövat av ARN. Det är bra att känna till att ARN:s bedömning är rekommendation och företaget är inte tvunget att följa den. De flesta seriösa företag väljer ändå att följa ARN:s rekommendationer.

Regler för köp

När du handlar i en affär eller på nätet eller gör köp i appar ingår du i ett avtal, för att göra det måste du ha fyllt 18 år. Om personen är yngre måste en av föräldrarna (eller någon annan förmyndare) godkänna köpet för att avtalet ska gälla. Köpet är annars ogiltigt om en person under 18 år köper något utan godkännande. Det räcker alltså inte med att säljaren tror att köparen är myndig för att ett avtal ska vara giltigt. Konkret innebär det att en förälder måste godkänna alla köp som en minderåring gör.

Om barnet olovligen har tagit pengarna från sina föräldrar är avtalet alltid ogiltigt, oavsett om det rör sig om ett helt vanligt köp och säljaren är i god tro. Exempelvis om barnet tagit förälderns betalkort utan lov.

Tips: Så kan du skydda från köp via telefonen

Skydda dina koder och lösenord och låt inte ditt barn använda telefon, dator och surfplatta utan din kontroll. Du kan till exempel ändra inställningen i telefonen så att köp i appar inte kan göras eller att det krävs en kod varje gång ett köp ska göras i mobilen.

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM FAMILY