Har din bebis ont i magen? Tips och råd

Magont hos bebis – barnläkaren reder ut

Uppdaterad 2022-06-07 | Publicerad 2020-06-16

Så vet du att din bebis har ont i magen

Din bebis skriker men har, tråkigt nog, ännu inte förmågan att berätta vad som står på. Här reder barnläkaren ut när du kan misstänka magont, och vad det magonda kan bero på.

Bebisar kan ju som alla vet inte prata utan visar att de är missnöjda genom att gråta, exempelvis om de är hungriga eller trötta. Som förälder gäller det att lära känna sin bebis och dess signaler. Om man provar allt som går, men det inte funkar, kan man börja misstänka att bebisen har magont.

– Om man märker att det inte går att lugna sin bebis och om hens bajsvanor är annorlunda kan det vara tecken på att den har ont i magen, säger barnläkaren Åsa Ståleby.

Därför får din bebis ont i magen

Det finns olika anledningar till varför din bebis har ont i magen. Exempelvis kan det vara så att de sväljer mycket luft och inte är bra på att släppa ut gaser. Eller så äter de fort och mycket och kan få ont i magen på grund av det. Här nedan berättar Åsa Ståleby om tre andra orsaker.

Komjölksallergi

Om man har en bebis som är väldigt skrikig kan det bero på att hen lider av komjölksallergi.

– Bebisen brukar också ha svår eksem och blod i bajset, den skriker oftas bara inte.

Det man får göra då är att sluta med komjölk med hjälp och stöd av BVC.

– Det är inte samma sak som att äta laktosfritt utan man måste ta bort all komjöl från maten 4-6 veckor för att göra en ordenlig utvärdering.

Stopp i tarmen – Invagination

I kroppen rör sig tarmarna med kramande rörelser för att föra maten framåt. Om tarmen matar in sig i den efterföljande delen kan det bli stopp i tarmarna, vilket kallas invagination. Ett kännetecken är att bebisen skriker i intervaller.

– Då måste man åka in till sjukhuset för att göra en utredning.

Förstoppning

Din bebis kan ha ont i magen på grund av förstoppning. Att bebisar kan upplevas ha förstoppning fast bajset är mjukt har att göra med att tarmarna är omogna de första månaderna och att barnet inte kan tömma dem. Det tar ett tag innan de lär sig koordinera musklerna vid tarmtömning. De behöver då kämpa mycket för att bajsa.

– Förstoppning är mer vanligt om man ger mjölkersättning i stället för att amma. Vid amning är det ovanligt även om det kan hända.

Om ditt barn är förstoppat kan du alltid kontakta din BVC-sköterska eller läkare för råd och stöd.

Åsa Ståleby.

Så vet du om det är kolik

Om ditt barn skriker mycket ett visst antal timmar per dag och flera dagar i rad kan det vara kolik.

– Det är jättejobbigt för föräldrar som har det så. Det brukar vara som jobbigast vid 6-8 veckors ålder och sedan bli bättre. Det kallas ibland för tremånaderskolik. Ta stöd från BVC och tänk på att det kommer att gå över.

Tips och råd för lindring vid magont

  • Massera hens magen lite
  • Bär ditt barn nära dig
  • Se till att hen rapar ordenligt
  • Mata inte för ofta, det är bra om det går två timmar mellan målen även om barnet skriker.
  • Och du känner att ditt barn skriker så pass mycket att du inte kan ta hand om det själv så ska du ta hjälp. Prata med ditt nätverk och BVC, skäms inte. Ta hjälp i god tid, annars är risken att man som förälder går in i väggen.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!