Mejla

Nina Campioni

Skäms på dig som ställer lyxkrav på skolmaten

Vad är det för fel på föräldrar?

Nina Campioni skriver om föräldrars orimliga krav på skolmaten.
Nina Campioni skriver om föräldrars orimliga krav på skolmaten.

FAMILY

Orimliga krav och bortskämda föräldrar.

Nina Campioni tycker att vi ska tacka för maten – i stället för att kräva finlir.

Skolkockarna kan ibland tvingas laga 20 olika varianter av samma maträtt för att våra barn ska vara nöjda. Eller är det kanske snarare så att föräldrarna ska vara nöjda? För vem lagas maten i skolan, kan man undra. För dig eller för ditt barn? Ibland tror jag många föräldrar har svårt att skilja sina egna behov mot sina barns. 

Enligt skollagen ska maten i skolan vara vara gratis, näringsriktig och man ska inte bli sjuk av den. På ett sätt kan jag tycka att det räcker gott så. Jag är otroligt tacksam över att leva i ett land där mitt barn får näringsriktig mat i skolan utan extra kostnad. Överlag om någon ger en gratis mat som man inte blir sjuk av – tack för det. Vad mer kan jag begära? 

Sen tillkommer ju saker i omvärlden som gör att den grundregeln – det vill säga att man är tacksam för saker man får – ställs lite på ända. Det finns barn med allergier, som verkligen inte tål vissa ingredienser, det går ju då naturligtvis under skollagen att hen ska få mat hen inte blir sjuk av. Sen finns det neuropsykiatrisk funktionsnedsättningar som också gör det svårt med maten i vissa fall. Sen kommer de etiska skälen och de religiösa – och här kan man såklart hamna i en snårig debatt. Jag landar i att skolorna gör rätt som ger möjlighet till anpassning med till exempel vegetariska alternativ på menyn – det handlar ju också om planetens överlevnad och vi måste äta mer grönt – man kan också hävda att det inte är en rättighet att äta kött. Varför inte göra som Globala gymnasiet i Stockholm och enbart servera vegetariskt – så är den biffen löst! Det är sällan något barn måste äta kött av allergiska skäl. 

Ovan nämnda varianter på mat kan jag acceptera som “that’s life” och att våra olikheter är vad som får jorden att ofta skaka men också snurra. Det är när vi kommer in på föräldrarnas bortskämda attityder som det blir jobbigt. För nu ska det handla om ljug och orimliga krav. Som vuxna människor försöker sig på. 

”Mitt barn är ägg-allergiker och inte ett ägg får förekomma på den här skolan.” Ursäkta? Eller den här: ”Mitt barns mat ska kryddas med Himalaya-salt.” Okej, queen/king. Eller barnet som ansågs vara extremt känslig för gluten. Förskolans kock och pedagoger vågade inte ens öppna vissa mjölpaket. Senare sågs barnet tillsammans med en förälder på ett bageri. Vidare har Linköpings kommun börjat kräva läkarintyg för flera av de påstådda allergierna hos många barn vars föräldrar då krävde specialkost för sina barn. När det sen krävdes ett läkarintyg minskade kraven med hälften.

Jag blir mållös. Vad är det med er föräldrar? Tror du verkligen att just du och ditt barn är centrum av universum? Snurrar allt runt er? Ska alla anpassa sig efter just er överallt hela tiden, kosta vad det kosta vill? Enligt Skolverket kostar skolluncherna cirka sju miljarder kronor om året, nämligen. Att tillaga specialkost är 25 till 30 procent dyrare att servera än vanlig. Era barn tar alltså mer av den ekonomiska kakan än många andra barn – är det rättvist? De pengarna kunde kanske i stället gå till elevhälsa, till utbildningsmaterial eller annat värdefullt för alla barn. I stället går det till era barns påhittade allergier och lyxkrav. Skäms på dig förälder. Jag säger inte att vi inte ska vara vaksamma på vilken mat som serveras, självklart ska vi ställa krav på att maten är bra och gör våra barn starka och friska. Men kräver du mer än så så kan du laga maten själv och nästa gång du eller ditt barn blir erbjuden gratis, näringsriktig mat så säger du helt enkelt: Tack för maten och sätt dig.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Av: 

Nina Campioni

Publisert:

LÄS VIDARE

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolbarn | Family

Skolbarn

Specialkost

MER OM FAMILY

Fler elever vill ha specialkost: ”Föräldrar ställer helt andra krav i dag”

”Tafsardagen” inte blivit stort om vi hade pratat med våra barn

NINA CAMPIONI: Det är okej att inte vara perfekt

Sofia och Sebastian var nöjda med fyra barn – fick trillingar

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

TÄVLING: Vinn spännande deckarbok för barn

52 roliga och kluriga gåtor för barn

Tuva, 6, lämnades ensam i bassängen: ”Ärrad för livet”

TÄVLING: Vinn sommaredeckare för barn

Varför mår vår åttaåring sämre så här års?

Maria, 7, städar upp efter hundägare – plockade 60 bajshögar

Hon är den eviga klassmamman – tänk om fler föräldrar kunde ställa upp?

TÄVLING: Vinn boken ”Djuren som hjälper oss”

Bea har förbjudit sina barn att använda sociala medier

Barnpsykologen om Einárs död: Skakar om på djupet

CAMPIONI: Det krävdes en känd medelklasskille för att vi skulle bry oss

QUIZ: Vad kan du om julkalendrar genom tiderna?

NINA CAMPIONI: Det är inte apparnas ansvar att ha koll på vad barnen ser

CAMPIONI: Det måste finnas en gräns för hur dumt föräldrar får bete sig

TÄVLING: Vinn första barnboken om mens

TÄVLING: Vinn barnboken "En dum knöl i mammas bröst"

8 tips: Så hjälper du ditt barn som stammar

Larmet: ”Sexrum” i populära barnspelet

Studie: Barn kan bli smartare av datorspel