Så lär du dina barn om porr, sex och samtycke

Handboken som guidar barnen på nätet

Uppdaterad 2021-10-28 | Publicerad 2021-08-31

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Maria Ahlin och Maria Dufva.

Porren har blivit många barns förstahandskälla till sexualkunskap, vilket kan skapa orättvisa förväntningar på vad ett sexliv är.

Men vad är porr, varför finns det och hur vet man vad som är okej?

– Barn har rätt till kunskap och framförallt sin integritet, säger Maria Dufva, kriminolog och en av författarna till ”Värsta bästa svårsnacket”.

”Mitt ex som jag var ihop med när jag gick i 8:an kollade mycket porr. Jag var så glad att vi var ihop så jag sa lixom aldrig ifrån utan gick med på typ allt. Eller nästan allt. Ofta frågade mitt ex om vi inte kunde fota och filma när vi hade sex. Ibland sa jag JA till bilder, men aldrig film. Det tog slut och det var väl egentligen inget drama, men mitt ex blev nog ändå rätt heartbroken då jag ganska snabbt blev ihop med en ny. Något år efter att vi gjort slut fick jag en länk av en klasskompis. Jag klickade på länken och hamnade på en porrsida. Där såg jag mig själv.”

– Elev i årskurs 9


Den här berättelsen är hämtad från verkligheten och tillsammans med många andra vittnesmål och funderingar ligger den till grund till boken ”Värsta bästa svårsnacket”. En bok – skriven av Maria Dufva och Maria Ahlin i ett samarbete med World Childhood Foundation – som skapar medvetenhet och ger kunskap för att unga själva ska kunna ta ställning till olika situationer kring sex. Porren har idag blivit mångas förstahandskälla till sexualkunskap, vilket kan skapa orättvisa förväntningar på vad ett sexliv är. Detta kan vara frustrerande, främst för ungdomarna själva men också för föräldrar och andra vuxna som kanske inte riktigt vet hur man pratar om sex och porr.

– Många vuxna är duktiga på att ha en öppen dialog med sina barn om svåra ämnen, medan vissa duckar det helt. Vi har sett en stor efterfrågan från både föräldrar och barn som söker verktyg för att kunna prata om ämnet, menar Maria Dufva, kriminolog med lång erfarenhet av att jobba med brottsutsatta barn.

Tillsammans med Maria Ahlin, författare och föreläsare inom sex och porr, vill de täppa igen kunskapsglappet för alla barn som har funderingar om sex. Utan att skambelägga eller moralisera ger de i boken smarta råd och handfasta tips som unga behöver för att tänka kritiskt och få svar på sina frågor. Samtycke lyfts också fram som ett nyckelbegrepp för att minska risken för situationer med tvång, skam eller i värsta fall övergrepp.

– Barn har rätt till kunskap, men de har också rätt till sin egen integritet. Den här boken ger dem chansen att upptäcka sin sexualitet på egna villkor, utan press och påverkan från andra. En del föräldrar vill gärna prata med sina barn om sex, men det innebär inte alltid att barnen är taggade på det samtalet just då. Vi vill ge dem möjlighet att få läsa om viktiga ämnen som sex och porr i sin egen takt. När jag var liten hade jag Kamratpostens Kropp & Knopp, vilket för mig var en jättebra källa till information – den här boken är tänkt att fungera på ungefär samma sätt, berättar Maria Dufva.

Maria Ahlin och Maria Dufva.

När författarna är ute och föreläser möter de många barn och unga som har sett saker de inte kan ”o-se”. Någon har skickat en länk till en video, de har fått en bild eller något annat de inte riktigt förstår vad det är, men de känner sig kanske lite illa till mods.

– Vi får många frågor från barn som helt enkelt inte fattar vad de har sett. ”Varför drar de varandra i håret i den här videon, jag hittade någonting konstigt på datorn hemma, och är sex alltid hotfullt och aggressivt?” Någon kanske till och med fått en oönskad könsbild och vet inte vad de ska göra. Vi vill få dem att förstå att porr inte är skapat för barn, och att porrindustrin finns överallt, inte bara på speciella sajter. Vi utsätts genom musikvideos, på Tiktok, på Youtube, i reklam, ja, på en massa ställen som barn har tillgång till genom sina mobiltelefoner.

Boken är skriven för barn och unga mellan cirka 12–15 år, men är en lika stor kunskapskälla för vuxna. Maria Dufva rekommenderar också att man som förälder läser boken själv innan man lämnar den vidare till sitt barn.

– Jag tycker att det är bra att veta vad barnen lär sig, och samtidigt är det nog många vuxna som också kan lära sig en hel del av boken. Framförallt kanske att bli lite mer avslappnad och inte så stel när det gäller att prata om sex.

Hon menar att ett stort problem är att många barn inte vågar prata med sina föräldrar om vad de har sett – eller fått skickat till sig – av rädsla för att föräldrarna ska bli arga.

– Du vill det bästa för dina barn och du vill att de ska kunna komma till dig med frågor eller problem. Du vill dessutom att dina barn ska ha kunskapen som behövs för att kunna ta bra beslut när det gäller sex i en framtida relation. Du tänker kanske att ”mina barn tittar inte på porr”, men det är svårt att ha koll på allt som händer i barnens liv, vad de pratar om med kompisar i skolan och vad de hittar på internet. Den här boken är skriven på ett enkelt och lättillgängligt sätt så att barnen ska tycka att den är rolig och intressant att läsa, samtidigt som de får med sig otroligt mycket viktig kunskap.

Hur har den tagits emot av barn som läst den?

– Väldigt bra! Till och med vissa som först varit skeptiska och sagt att ”den är nog inte något för mig” har mer eller mindre slukat den när de väl börjat läsa.

Maria poängterar också att de verkligen vill lyfta allt som är fint och bra med kärlek och sex.

– I grund och botten är det ju faktiskt något av det härligaste en människa kan få uppleva. Pirr i magen, attraktion och att vara tonåring och nykär. Vem du än är och vem du än tycker om så ska du få vara hundra procent dig själv och du har rätt till din egen sexualitet, så länge du inte skadar någon annan. Vi vill ge barn en positiv bild av sex, förklara skillnaden mellan sex och porr och tipsa om vad som är bra att tänka på när man blir kär för första gången, avslutar Maria.


.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln

MER OM FAMILY

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till barn – här är tips för alla åldrar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lyckas ni med ett jämställt föräldraskap

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappstips: 13 populära böcker att ge bort

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Experten: Så lär du ditt barn att plugga smartare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker för dig som är gravid

Melinda Jacobs: Jag har varit Esmeraldas röst

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Härliga tips för att ta dig ut i naturen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 spännande adventskalendrar 2022

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så kommer ni igång med jullovsläsningen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Billiga julklappar – tips till hela familjen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Skaffa ny hobby? Här är bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med vandringen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ljuvliga ljudböcker att lyssna på hela julen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Njut av en härlig ljudbok i sommar – 7 bra tips

3 experter: Så blir du en riktigt bra förälder

Skolsköterskan: Därför mår många barn dåligt

Föräldrar ordnar mensfester för att fira första mensen: ”Kan minska skamkänslor”

Då kan barnets trots bli ett farligt beteende

Så löser ni julen bäst för skilsmässobarnen

Småbarnsföräldrar – så får ni ett hetare sexliv

Experten: Då får du säga till andras barn

Undersökning: Drygt två av tre familjer har ändrat sina matvanor för att ha råd