Mejla

Nina Campioni

Svenska skolan kan lära av den italienska

Kära barn, du anar inte hur bra du haft det

Nina skriver om hur svenska skolan behöver utvecklas. Genrebild.
Nina skriver om hur svenska skolan behöver utvecklas. Genrebild.

Mindre klasser, mer disciplin.

Den svenska skolan behöver en uppgradering.

Man vet inte vad man har innan något förändras. Eller, man har inte vett att uppskatta det innan det tas ifrån en. Det gäller både stort och litet i livet. 

Det kan gälla en släkting som man mest sett som en irriterande och jobbig gubbe men som när sjukdomarna och åldern tar över inser är en viktig och kär del av familjen. 

Det kan också vara enkelheten och friheten i att bara ha en läxa i veckan i skolan i första klass. Men som man ändå klagar på och tycker är “så jobbig”. Kära barn, du anar inte hur bra du haft det.

 

Vår familj har nu tagit vårt pick och pack och flyttat till Italien. I alla fall på försök. Vi ska bo här i ett år och ta oss an det italienska livet så gott vi kan. Jag ska lära mig språket ordentligt, våra barn ska få ta del av kulturen på riktigt och barnen ska gå i skola här. I lilla byn, en skola på 50 elever. Lite skillnad på de monsterstora skolor det satsas på i våra storstäder?

 

Själv är jag uppvuxen på landet. Gick på skola med 52 elever mellan klass ett och sex. Det var en dröm. På många sätt. Men självklart också tufft eftersom det absolut inte gick att gömma sig för någon någonsin. Jag trivdes i skolan och älskade att vara där så för mig har det känts både läskigt och ovant att nu i två års tid ha skickat mitt barn till förskoleklass och första klass i en skola med 500 elever. Min dotters klass är större än halva den skola jag växte upp med. Skolorna blir större och personalstyrkan blir mindre. Och så kliar vi våra huvuden över hur sjutton vi gör så dåliga resultat i PISA-testen, och varför barnen mår så dåligt nu för tiden? Det är nästan så man undrar ifall våra makthavare sovit på mattelektionerna. För fler elever minus lärare och minus pengar blir sällan lika med plus.

 

Men det är inte bara storleken på skola som är annorlunda.

Vi pratade ju om en läxa i veckan och hur jobbigt det var. Min dotter börjar nu i andra klass här i Italien och här är det läxor exakt varje dag. Det kommer bli en chock. 

Under året har vi försökt gå igenom Italiens första-klass-böcker för att hon inte ska behöva komma till skolan och känna sig totalt lost. Shit pommes frites. Det är multiplikationstabellen, det är adverb och adjektiv, det är långa texter att läsa. Det är milslångt före svenska skolan. Det är disciplin, disciplin, disciplin.

 

Jag vet inte vilken skola jag föredrar mer – jag tror ändå på den svenska vägen där man vill att lärande ska vara något roligt och inspirerande. Där alla barn ska hänga med. Där lek får vara en del av lärandet och där man inte drunknar i läxor och betyg. 

Men. Jag är fullständigt övertygad om att mindre skolor med färre elever men med mer disciplin och ja, faktiskt ett och annat krav ger plus plus i slutändan och att svenska skolan behöver en rejäl uppgradering. För, som forskning stärker, där skolan funkar och där barnen känner sig sedda, lärda och framgångsrika – där mår barnen bra. Och går sedan ut som fungerande unga vuxna.

Jag hade svårt för matte i skolan, men den här kalkylen räknar man ju i sömnen? 

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.