Så hanterar du barn i trotsåldern

Trotsåldern inleds ofta när barnet närmar sig två år

Publicerad 2019-08-09

Humörsvängningar, raseriutbrott, gråtattacker och känslostormar.

Att vara förälder till ett barn i trotsåldern kan vara både energikrävande och tålamodsprövande.

– Som förälder kan man försöka fokusera på att den här perioden berikar barnet och gör dem på sikt mer självständiga. Det kan underlätta när det känns som jobbigast, säger barnpsykolog Ann-Charlotte Edlund.

Det är mycket som händer i utvecklingen när ett barn närmar sig två-årsåldern. Den egna identiteten börjar ta form och de har ofta en stark vilja och nyvunnen drivkraft att kunna själv.

– Vi brukar ofta prata i allmänna termer kring trots och trotsålder, och det har en lite negativ klang. Egentligen handlar det om en intensiv utvecklingsfas. Barnet testar sin självständighet och erövrar nya domäner. Det är en strävan framåt och början på att barnet utvecklar en egen vilja och testar sin förmåga, säger barnpsykologen Ann-Charlotte Edlund.

Barn trotsar på olika sätt

Hur roligt och viktigt det än låter så är det ofta en krävande period som förälder. Barnets humör kan svänga snabbt från glädje till ilska och frustration och vardagliga rutiner som påklädning, tandborstning och måltider skapar lätt konflikter mellan förälder och barn.

– Trotset har olika uttryck hos olika barn. Det beror mycket på barnets temperament. Vissa barn tål mycket frustration medan andra kan riva ett helt rum om något går lite fel, säger Ann-Charlotte Edlund.

Det kan vara både tröttsamt och provocerande när barnet får ett raseriutbrott för att köttfärssåsen nuddar spaghettin, men det viktigt att som förälder inte hamna i samma känsloläge som barnet.

– Barn är duktiga på att provocera och har en förmåga att trycka på ens knappar. Försök undvika att ilskan blir impulsstyrd, då trappar man bara upp konflikten. Man kan bli arg under kontrollerade former. Om man som förälder snabbt hamnar i affekt och blir förbannad så förlorar man något viktigt i sin relation till barnet.

Välj dina strider

För att underlätta både för sig själv och för barnet rekommenderar Ann-Charlotte om att som förälder välja sina strider och se mellan fingrarna ibland.

– Det är viktigt att hitta ett sätt som passar just er familj. Tänk efter vad som är viktigt för dig i barnuppfostran. Vad kan du inte kompromissa om? Både förälder och barn går under om ni ska bråka om allt. Sätt upp regler för det som känns viktigt, resten får man tumma på, säger hon.

Istället för att dras med i barnets känslor och också bli arg och frustrerad kan man som förälder försöka möta barnets känslor även om det som orsakar känslostormen känns trivialt. På så sätt byggs ett förtroende som hjälper relationen på sikt.

– Det är viktigt att som förälder visa att man ser och förstår att barnet är argt eller ledset och att man tar de känslorna på allvar. Man behöver inte lägga ner mycket tid på det, det räcker att säga ”jag ser att du blir arg och jag fattar att det känns jobbigt”, sen kan man försöka gå vidare och skämta eller avleda om man tycker att det känns som ett bra läge, säger Ann-Charlotte.

Visa att du ser ditt barn

Att visa för barnet att man lyssnar och förstår kan på sikt hjälpa till att göra vardagen mer smidig och att risken för konflikter minskar.

– Om barnet känner sig sedd av föräldern och känner att hen kan vara med och påverka och bestämma själv kan det göra att hen känner sig mer samarbetsvillig.

Trotsåldern inleds ofta när barnet närmar sig tvåårsåldern och kan hålla i sig upp till fyraårsåldern. Men ta det lugnt – det blir lättare.

– Tänk på att det här är en period som går över. Det blir lättare att resonera och diskutera när barnet blir äldre. Oftast förstår de om man är till exempel är inkonsekvent ibland och det behöver inte få några konsekvenser. Föräldrar behöver inte känna så mycket skuld heller om det händer att de tappar fotfästet. Vi är inga robotar. Det blir bra människor av de flesta barn och de allra flesta föräldrarna gör ett bra jobb, säger Ann-Charlotte Edlund.

Trotsåldern inleds ofta i tvåårsåldern.

Ann-Charlotte Edlunds sju bästa tips när ditt barn är i trotsåldern

  • Var lugn och lågaffektiv

Hur provocerad du än blir av barnets trots, försök håll dig lugn. Ingen vinner av att ni båda blir upprörda, det trappar bara upp konflikten.

  • Fokusera på det viktigaste

Bestäm dig för vad du inte vill kompromissa om i din barnuppfostran och lägg krutet där. Om till exempel maten är en viktig sak som man inte vill kompromissa kring kan man försöka fokusera på det. Förbered barnet redan innan det är matdags, prata om hur du önskar att matrutinen ser ut. Försök förhandla, det är något som de behöver lära sig. Man kan läsa böcker om mat för barnet, förklara och försök göra det pedagogiskt och lustfyllt och hoppas på att de kreativa inslagen gör att det släpper kring den situationen som det brukar bli bråk och konflikter kring.

  • Pusha – och håll tillbaka

Under den här perioden har barnet ofta en stark vilja att lära sig nya saker och testa sin förmåga. Det är vår roll som förälder att vägleda. Att pusha barnet att lära sig och erövra nya kunskaper samtidigt som man håller tillbaka. Vissa saker måste vi som föräldrar bestämma, ett litet barn kan inte gå över gatan själv även om hen tycker sig kunna det. Det är det som är grundplåten i gott föräldraskap, att kunna pusha samtidigt som man håller tillbaka.

  • Försök skapa bra förutsättningar

Det blir lättare att hantera ett trotsigt och upprört barn om man själv inte känner sig stressad och trött. Utsikten för en konfliktfri vardag blir ljusare om du är utvilad.

  • Lär känna ditt barn

Om du vet vad barnet normalt skapar konflikter och trotsar kring kan du föregå problemet.

Då kan man prata med barnet och försöka förbereda lite innan. Till exempel om det brukar bli problem när det är dags att klä på sig och gå till förskolan. Om man har tid kan man börja prata om det någon timme innan och möta det innan det blir en situation.

  • Tänk på att barn lär sig av att lyckas

Vuxna lär sig i regel av sina misslyckanden, men barn fungerar annorlunda. De behöver känna att de kan och lyckas, om man som förälder försöker fokusera och få barnen att känna att de lyckas med saker och ting kommer de fortare att ta sig framåt. Misslyckanden kommer de oundvikligen att få uppleva längre fram, men medan de är små är det bra om det får bygga upp en känsla av förmåga och att de kan.

  • När du inte orkar mer, ta hjälp

När det blir för mycket, byt av med den andra föräldern om ni är två. Du kan ha ett tecken så att du kan signalera till partnern att nu behöver jag gå iväg för om jag står kvar här i en minut till så brister det. Då behöver det inte blir en diskussion framför barnet att ”nu får du ta över”, men att man ändå kan få avlastning.

Om du är ensam förälder – ta hjälp av andra personer i din närhet. Familj, vänner eller annat kontaktnät.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu