Så ser svenska föräldrars regler ut för barnens skärmtid

Barnpsykologen ger tips om regler för skärmtid

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-07-31

Vad gäller egentligen när det kommer till barn och skärmar? En undersökning som Aftonbladet Family/Inizio har gjort visar att reglering av skärmtid är något av en vattendelare bland föräldrar.

— Det tenderar att finnas samband mellan föräldrar och barns skärmtid, menar barnpsykologen Jenny Klefblom.

Många föräldrar tillämpar någon form av regler och begränsningar under sommarlovet när det kommer till barns skärmtid. Det visar en undersökning som Aftonbladet Family har gjort tillsammans med Inizio. Av de 1 618 tillfrågade uppgav 46 procent att de hade regler kring skärmtid delvis eller hela tiden – medan 40 procent uppgav att de inte alls reglerar barnens skärmtid.

Vad är då bäst? Är det bakåtsträvande att strypa skärmanvändningen alltför mycket eller tvärtom, något som lägger en grund för sunda vanor? Enligt WHO:s internationella riktlinjer för barns fysiska aktivitet, sömn och skärmtid gäller noll skärmtid för barn under två år – och högst en timme för barn upp till fem år. Barnpsykologen Jenny Klefblom menar att man bör satsa på att reglera tidigt.

– När det gäller små barn är jag bestämd i att barn upp till och med lågstadieålder inte ska ha helt fri tillgång till nätet. Jag tänker att man kan tänka kring det som med godis. Många föräldrar undviker att ge sina barn godis de första åren, man vill inte väcka begäret. Så kan man resonera kring skärmar. Visst är det det lätt att sätta en färgglad padda i händerna på en 10 månaders bebis, men då finns det ingen väg tillbaka.

Fokusera på vad skärmtiden går till

Men att ägna tid åt skärmen bör i sig inte ses som något dåligt, menar Jenny Klefblom. När man tänker kring skärmtid, både sin egen och barnens, bör man inte fokusera så mycket på att själva skärmen är farlig utan snarare vad som försummas när man lägger flera timmar framför skärmar. Genom att begränsa eller reglera skärmtid ökar man chansen att skapa goda vanor med hälsosam fysisk aktivitet och goda sömnrutiner tidigt – och därigenom förebygga ohälsa.

– Det är snarare väsentligt vad man använder sin skärmtid till, säger Jenny Klefblom och fortsätter:

– Det är där skolarbete görs till stor del och många använder det till att göra kreativa saker; gör filmer skriver dagbok, har kontakt med kompisar. Det finns mycket positivt utbyte. Det viktiga är ju att begränsa det destruktiva användandet, när man klickar sig fram mellan youtube-klipp i fem timmar. Då är det ju ett problem.

Undersökning från Aftonbladet/Family visar hur föräldrar reglerar barns skärmtid.

Så reglerar föräldrar skärmtiden

Av samma ovan nämnda undersökning framkommer det att 85 procent av de föräldrar som svarat att de på något sätt reglerar barnens skärmanvändning främst reglerar hur mycket tid som spenderas framför skärmarna. I andra hand handlar det om vilka appar som laddas ner och vilka spel som spelas. Barnens ålder spelar också in i vad man kan kontrollera som förälder. Många upplever kanske att det är svårare att reglera vad som händer när barnen blir tonåringar.

– Det är jättesvårt när det gäller tonåringar. Man ska vara delaktig men ändå inte ha fullständig inblick. Det är dessutom osunt att lägga sig i allt för mycket. Men här är en öppen dialog väldigt viktig. Vad gör de? Vilka har de kontakt med?

Föräldern behöver dock vara vaksam för om det behövs vidare åtgärder. Hur tonåringen är, är väldigt avgörande menar Jenny Klefblom.

– Framför allt måste man ha koll: finns det skäl att oroa sig? Hur är mitt barn? Är det en risksökare? Är det impulsivt? Är mitt barn lättlurat? Har det kanske få kompisar, är det ensamt? Ett barn som är väldigt välfungerande i vardagen löper minde risk att råka ut för fara på nätet För de flesta barn räcker det med att ha en öppen dialog. Om man inte litar på barnet utan tror att något farligt försiggår är det läge att kontrollera mer, men inte i smyg. Absolut inte i smyg. Det är förödande om det görs i smyg. Men är man orolig över att något riktigt allvarligt ska hända, som att ungdomen ska ta livet av sig – då finns inga regler.

Fotnot: Målgruppen för undersökningen var personer från 16 år och uppåt som lever i hushåll med barn eller som är gravida. Sammanlagt svarade 1 681 personer på enkäten.

Har du några regler för hur barnen får sitta framför olika skärmar under sommarlovet?

Alla (1618)Män (810)Kvinnor (808)
Ja, jämt16 %14 %17 %
Ja, ibland30 %31 %30 %
Nej40 %41 %39 %
Ej relevant. Jag är gravid eller mitt barn är mycket litet11 %11 %11 %
Tveksam, vet ej2 %2 %2 %

Du som svarade att ni har regler för barnens skärmtid. Hur ser de ut?

Alla (1618)Män (810)Kvinnor (808)
Bestämmer hur mycket tid de får vara framför skärmen85 %84 %87 %
Bestämmer vilka spel de får spela51 %50 %52 %
Bestämmer vilka appar de får ladda ned52 %50 %54 %
Bestämmer var i hemmet de får spela21 %19 %22 %
Bestämmer vad de får ta med sig utanför hemmet37 %31 %43 %
Bestämmer vad de gör när de har kompisar hemma26 %23 % 29 %
Något annat, vad? 6 %6 %5 %
Tveksam, vet ej2 %22 %2 %

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!