Folkhälsomyndigheten: ”Pussa inte era barn”

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-02-15

Spridningen av rs-virus ökade under vecka sex och det är främst spädbarn som drabbas.

Viruset smittar bland annat genom närkontakt mellan människor.

– Är man själv förkyld eller om det finns storasyskon som är förkylda: pussa inte på barnet, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.

Det förekommer många fall av rs-virus i år och statistiken väntas gå upp under kommande veckor. Det har rapporterats flest fall i storstadsregionerna och Värmland, men finns i hela Sverige.

– Det smittar främst via kontakt mellan människor, att man är nära varandra. Det kan vara att man hostar eller pussar på varandra eller att man tar i saker som har blivit smittade, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.

Det är främst riktigt små barn som drabbas av viruset och de tillhör även den grupp som riskerar att bli svårt sjuka.

En del behöver sjukhusvård

– De flesta småbarnen klarar av det men det finns ett antal barn, ungefär en av hundra, som blir så dåliga att de behöver sjukhusvårdas.

Det finns inget vaccin men för de barn som riskerar att utveckla en allvarlig sjukdom finns en antikropp som ger skydd mot viruset.

– Det är barn som är väldigt för tidigt födda eller som har hjärt- och lungsjukdomar som tillhör den riskgruppen.

Du som smittas känner ingen skillnad på vilket virus som har orsakat förkylningen. Därför rekommenderar Mia Brytting att undvika närkontakt med sitt spädbarn om du känner dig krasslig.

”Pussa inte barnet”

– Är man själv förkyld eller om det finns storasyskon som är förkylda: pussa inte på barnet. Vi vet inte vad vi har för något, det kan vara rs-virus. Se till att barnet inte suger på leksaker som storasyskonen har och tvätta händerna. Viruset dödas lätt med tvål och vatten.

I år är det fler antal rapporterade fall av rs-virus än förra året, något Bryttinger inte är förvånad över.

– Vi ser ett vartannat år-mönster. Vi vet inte riktigt varför det är så, men vartannat år är det lägre aktivitet och sen blir det högre. Nu är det ett högaktivitetsår. Immuniteten håller lite drygt tolv månader, sen sjunker det undan och många blir mottagliga igen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!