Vändning från FHM: Håll småbarn hemma

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronapandemin

Barn ska fortsätta gå till skolan – även om föräldrarna är sjuka.

Tegnells tidigare uppmaning har upprört i vissa hushåll.

Nu tvärvänder Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten kommer nu med nya råd. Symtomfria barn bör stanna hemma från skolan om någon i familjen har covid-19, precis som äldre elever rekommenderats att göra tidigare.

Beskedet kommer efter att fackföreningarna Kommunal och Lärareförbundet tidigare i veckan krävt att förskolebarn ska stanna hemma om någon i familjen har symtom, eftersom bördan blir för stor för personalen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa så sent som i onsdags till Aftonbladet att han inte såg någon anledning att ändra myndigheternas rekommendationer.

– Det är ett ganska svårt argument ur ett smittskyddsperspektiv att säga att de ska stanna hemma för att det blir mycket på förskolan, sa Tegnell och hänvisade till att man måste utgå från smittorisken.

”Hoppas stilla oro”

Men nu kommer alltså ett beslut som baseras på precis de grunderna: personalens situation.

Folkhälsomyndigheten tror nämligen inte att den nya rekommendationen kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

”Ingen ökad smittorisk”

Folkhälsomyndigheten betonar att man fortfarande bedömer att barn har låg smittsamhet och att de generellt får milda symtom.

Personal i för- och grundskola har heller inte en högre risk att drabbas av covid-19 än andra yrkesgrupper, skriver Folkhälsomyndigheten.

Små barn ska hållas hemma även om de är symtomfria, om någon i familjen är coronasjuk.
Foto: Tomas Oneborg/TT
Små barn ska hållas hemma även om de är symtomfria, om någon i familjen är coronasjuk.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY