Mässling hos barn

Så vet du om ditt barn har mässling

Publicerad 2019-09-30

Mässling börjar oftast med feber innan utslagen bryter ut.

Sjukdomen är ovanlig i Sverige eftersom alla barn erbjuds vaccin mot mässling.

Sjukdomen kallas för barnsjukdom eftersom man oftast drabbas av sjukdomen som barn. Viruset är extremt smittsamt och kan ge andra följdsjukdomar.

Börjar ofta som en vanlig förkylning

De första symtomen kommer med en till två veckor efter smittotillfälle och börjar oftast med feber, hosta, irriterande ögon, sjukdomskänsla och snuva enligt kry.se.

Utslagen

Febern brukar sjunka för att sedan åter stiga igen, det är även då som utslagen kommer. De slår oftast ut i ansiktet och är till en början ljusröda och små. De sprider sig sedan över kroppen, mörknar och flyter ihop. Ungefär en vecka efter att febern brutit ut så försvinner utslagen.

Mässling: Utslag.

Smittospridning

Mässling orsakas av ett virus som smittar genom hosta eller nysningar. Mässlingen kan spridas vidare direkt efter smittotillfälle. Det innebär att virusbäraren smittar även innan symtom. Smittrisken upphör cirka fem dagar efter de första utslagen. Mässling omfattas av smittskyddslagen för att hindra sjukdomen från att spridas vidare. 

Följdsjukdomar

Mässlingen kan bidra till följdsjukdomar som luftrörskatarr, bihåleinflammation, lunginflammation och öroninflammation. 

Vaccination

I Sverige är mässling ovanligt förekommande då alla barn erbjuds vaccination MPR-vaccin vid 18 månaders ålder. MPR är ett vaccin som skyddar barn mot både mässling, röda hund och påssjuka. MPR-vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Genom att vaccinera barn kan det förhindra smittspridning i samhället och så småningom helt utrota sjukdomarna.

Det finns vaccin mot mässling.

Behandling

Receptfria febernedsättande läkemedel kan användas vid hög feber. I övrigt finns ingen behandling mot mässling utan sjukdomen får läka ut av sig själv. 

Det kan vara skönt för barnet att ligga i ett svalt mörkt rum, på grund av att ögonen brukar vara irriterade. Inkubationstiden för mässling är 7-18 dygn, men oftast handlar det om runt 10 dygn.

Sök vård

Om du tror att ditt barn smittas av mässling är det viktigt att ta kontakt med vården för råd och remiss. Då sjukdomen är väldigt smittsam ska personer med mässling inte sitta i samma väntrum som övriga patienter. Då sjukdomen är ovanlig i Sverige är det viktigt att söka vård för att säkerställa en diagnos. 

Källa: 1177 och Kry.

FAKTA: Mässling

  • Mässling är ovanligt förekommande i Sverige
  • Sjukdomen kallas för barnsjukdom 
  • Utslagen blommar oftast först ut i ansiktet
  • Barn erbjuds vaccin mot mässling vid 18 månaders ålder
  • Det finns ingen behandling mot sjukdomen utan den läker ut av sig själv
  • Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen 

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu