Mejla

Nina Campioni

Tacksamhet borde slå högre än att girigt kräva godis

Här är tre regler vi borde införa kring halloween-firande

Publicerad:
Uppdaterad:
Nina Campioni skriver om halloween.
Foto: Colourbox
Nina Campioni skriver om halloween.

Vi måste träna på tacksamhet.

Låt halloween vara en början.

Moahahahahah. Så var det dags igen. Halloween har tagit över som barnens lekhögtid nummer ett och skuffat undan påsken till en tråkig plats på avbytarbänken. “USA-trams! Kommersiell skit!” muttras det samtidigt från den äldre generationen .

Båda sidor har rätt. Det är kul att klä ut sig, käka godis och låtsasskrämmas. Samtidigt är det ännu en sak som vi snott från storebror Amerika som vi aldrig tycks tröttna på att efterlikna, spelar ingen roll hur galet landet är i övrigt (undrar om det vore lika poppis om traditionen kommit från, låt säga Afghanistan?). Det köps mängder av plastskräp som sedan kasseras eller går sönder. Dessutom äts mängder av snask. Själva traditionen ”bus eller godis” som går ut på att man ska förstöra för den som inte ger en gratis godis bara för att man knackar på dess dörr är ju egentligen mer än lovigt ouppfostrat.

En kompis till mig lade ut en bild som var delad i två på Instagram, den ena delen var en bild på ett avhugget blodigt finger nerstoppad i en muffins, den andra en mysig bild på ett matbord fullt med härliga rätter i murriga färger. Frågan hon ställde sig var: hur kunde vi sno vi halloween istället för thanksgiving? Och hon har ju en poäng. Av alla traditioner som USA har att bjussa på så är väl ändå thanksgiving något att kopiera? Hur mysigt och fint är det inte att bjuda in alla ens nära till en festmåltid där man pratar om tacksamhet? Tacksamhet versus att girigt kräva gratis godis? Det borde vara ett givet val. Kanske speglar det samhället i stort i dag. Fler och fler studier visar att vi håller på att förlora vår känsla för empati och civilkurage och vanligt sunt förnuft verkar ibland bortglömt. Kanske vore det på sin plats att baka en sötpotatispaj och öva på tacksamhet i höst också? Jag säger inte att vi borde sluta med halloween. Jag är själv djupt nere i skiten med idiotiska Buttericksköp och avhuggna händer beställda på nätet. Drömmen är att vårt hus ska bli “där huset” på gatan som alla barn vill gå till. Jag skäms inte ens för att säga det. Så är det. Men, jag vill få till några grundregler för detta oheliga firande.

 

Ett: vi går “Bus eller godis” den 31 oktober som seden säger. Även om det inte stör mig personligen nämnvärt mycket att det knackar på söta barn flera kvällar sista veckan i oktober så vore det väl enklast för alla om vi bara höll oss till en kväll precis som påsken har sin skärtorsdag? Tänk på din äldre granne med gikt, hen är ju helt slutkörd av all förvirring som råder på gatorna. Sista torsdagen i oktober därmed basta. Låt sen resten av helgen vara vad den är till för här i Sverige, nämligen Alla helgons helg och tacka dem som gått före dig.

Två: för att ändå implementera någon form av tacksamhet och generositet när man går runt och kräver godis så sätt dig ner en stund med dina barn innan rundan, rita teckningar, pyssla ihop något fint och förklara att för att få något fint måste man också ge något fint.

Tre: Vad du än gör, knacka aldrig på ett mörkt hus utan pumpa i trädgården. För det finns en gammal sägen som säger att det finns ett samfund som tycker att Halloween är ett imperialistiskt skit som borde utplånas. Knackar du på där kanske du aldrig kommer tillbaka….moahahhaaha.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Av: Nina Campioni

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM FAMILY