Så ska du prata med släktingen som dricker för mycket bland barn

”Ska barn behöva ha en sådan julafton år ut och år in?”

Publicerad 2021-12-24

Hur hanterar man en släkting som dricker alldeles för mycket när barnen är med?

Redan när Kalle Anka börjar vet du vad som väntar.

Mormor kommer att titta för djupt i glaset.

Hur gör man med släktingar som skapar obehag hos barnen?

– Man kan inte offra sina barn för att behålla någon slags familjefrid, säger psykologen Jenny Klefbom.

Vissa nöjer sig med en öl och en snaps till sillen under julfirandet. Andra dricker betydlig mer alkohol än så, vilket kan skapa obehag hos barn. Hur hanterar man sin släkting om man anser att hen dricker för mycket?

– Det finns släktingar som inte går att ha med på julfirandet då det blir riskfyllt för barnet. Om man känner att det brukar gå överstyr ska man inte bjuda med sådana vuxna, säger psykologen Jenny Klefbom.

– Man kan inte offra sina barn för att behålla någon slags familjefrid. Det är inte rimligt att barn ska behöva stå ut med att någon blir aggressiv eller kladdig. Barn måste skyddas från övergrepp, ingen skulle ju bjuda hem en släkting som är pedofil. Men nu pratar jag om de extrema situationerna. Det är så pass att tio procent av befolkningen har ett problematisk bruk av alkohol, sedan kan vissa kontrollera det på julafton.

”Många gånger smartare att vara smidig”

Det finns olika sätt att prata med sin släkting om det. Hur du väljer att göra kan bero på om det är mormor eller en avlägsen släkting, enligt Jenny Klefbom.

– Är man modig så säger man att jag inte kan utsätta barnen för det här då det blivit så fel för barnen tidigare, vilket är grunden till att man fattar ett sådant drastiskt beslut. Eller så säger du att det bara är familjen som ska fira jul ihop i år, för att linda in det.

Psykologen Jenny Klefbom ger råd och tips på hur du bemöter din släkting som dricker för mycket när barn är närvarande.

Vill du ändå träffa släktingen kan du föreslå att ni ses på annat sätt.

– Ni kan ses på jullunch, julfrukost eller julpromenad. Ni behöver inte ha det stora snapskalaset sent på kvällen. Du kan vara smidig och styra hur ni ska umgås, det behöver inte vara alkohol inblandat. Om ni är hemma hos dig behöver du inte plocka fram avec till kaffet.

Om alkoholintaget inte innebär risker, det vill säga att någon exempelvis blir aggressiv, utan det snarare handlar om att vissa dricker för mycket kan du i stället begränsa alkoholintaget.

– Du kan exempelvis bara ha en snapsflaska hemma och när den är slut så det slut. Men om ni är bortbjudna kan ni istället åka hem om det blir för mycket alkohol.

Innan du bestämmer dig för att ta ett snack om din släktings alkoholintag så ska du dock fundera på om det är din uppgift överhuvudtaget, och om det kommer komma något gott av det, enligt Jenny Klefbom.

– Många gånger är det smartare att vara smidig, och minska eller styra bort alkohol – att man ordnar firandet på ett sätt så att det inte blir så mycket drucket, det brukar funka ganska bra. Många människor dricker om det finns alkohol på bordet, om det inte finns så accepterar de det.

– Sedan finns det olika kultur i olika släkter. Hos vissa är det fest när de träffas. Det är kanske något man måste styra bort när man har barn. Föreslå att ni har en vuxenfest och en annan fest när barn är närvarande där man inte dricker mycket för barnens skull.

”Många människor dricker om det finns alkohol på bordet, om det inte finns så accepterar de det”, säger Jenny Klefbom.

”Att dricka lite grann påverkar inte barnet”

Om ens partner tenderar att dricka för mycket vid högtider som jul, hur gör man då?

– Förmodligen har man pratat med sin partner om det. Om ens partner är förälder till barn eller bonusbarn då har partnern också ett ansvar över att det ska vara trevligt för barnen. Då får man stå tillbaka för sina egna behov, man ska inte förstöra helgen för andra eller för barnen. Och de flesta kan anpassa sitt firande, säger Jenny Klefbom.

– Har man stort behov att bli berusad får man skaffa barnvakt till det tillfället. En annan variant är att dricka lite grann efter att barnen gått och lagt sig, men det ska helst inte båda föräldrarna göra då någon måste kunna finnas där för barnen om det händer något. Det viktiga är att barnen inte upplever det hela som obehagligt och skrämmande.

Hur reagerar barn om någon dricker för mycket?

– Frågar man barn vad de tycker är obehagligt så är det att de inte känner igen personen när hen dricker, att personen är oförutsägbar. Om en vuxen kräks på toaletten kan det också bli obehagligt för ett barn då det tror att den vuxna är sjuk. Det går att förklara bort en eller två gånger men blir svårare om det är ett återkommande mönster. Ska barn behöva ha en sådan julafton år ut och år in?

Borde man ta en vit jul eller är det okej att dricka ett glas eller två?

– Vet man med sig att man har dåligt ölsinne eller har problem med alkohol ska man för sin egen skull, och barnens, inte utsätta sig för den risken. Sen är inte jag en förespråkare för nolltolerans, alla vuxna ska göra som de vill. Att dricka lite grann för sällskapets skull påverkar inte barnet negativt så länge man kan kommunicera och inte tappar bort sig själv i alkoholen. De flesta barn skulle inte märka om en förälder tagit en öl och en snaps, för det är inte personlighetsförändrande, vilket är själva problemet. Däremot är en vit jul att föredra om man har några i släkten som problem med alkoholen. Det är ett sätt att bjuda in ”farbror Bertil”, i stället för att inte träffa honom, säger Jenny Klefbom.

Psykologen: ”Var inte skambeläggande”

David Waskuri, psykolog.

Om miljön blir otrygg för barnen på grund av att en släkting inte kan hantera alkohol så ska man inte blunda för det, enligt psykologen David Waskuri.

– Utgå från barnets bästa, ta ditt ansvar och ta upp det. Vare sig du är förälder eller en annan anhörig. Det är det bästa för den personen också, om din släkting har alkoholproblem så gör man även hen en tjänst, även om hen kan ta illa upp, säger han.

Det bästa är att ta upp det innan själva julfirandet.

– Man får ta modet till sig. Men var inte konfronterande eller skambeläggande. Säg att du bryr dig om personen och berätta hur denne varit när den druckit och hur det påverkat dig och barnen.

– Sedan är det olika hur folk tar det, om personen i fråga är mottaglig eller inte. Ibland vet man inte själv om man har ett riskbruk eller beroende, vissa kan förminska sina problem.

Du kan även säga att du finns där för personen i fråga och att det finns hjälp att få – alkoholberoende är sjukdomsklassat.

Andra åtgärder är att köra helt alkoholfritt. Föreslå det och se vad du får för respons. Eller så erbjuder du bara alkoholfria alternativ om du står för firandet.

– Men om ni firar hos någon annan som inte har alkoholfritt får du hitta andra strategier för att skydda barnen, som att åka därifrån om du märker att släktingen börjar bli för berusad, säger David Waskuri.

Måste alla dricka alkoholfritt om det bara är en person som har problem?

– När en person är stabil i sin nykterhet brukar det ofta fungera helt okej att omgivningen dricker alkohol. Men när någon är nynykter kan det vara bra att fråga personen hur hen känner med att de andra dricker runt omkring. Sedan får omgivningen själva ta ställning till hur mycket de vill anpassa sig, för att underlätta för personen. Man får känna av situationen och fråga vad personen och omgivningen känner sig bekväma med.