Gravid

presenteras av

”Jag vill gärna föda i badet, men hur går det till?”

Vill föda utan ryggbedövning

Publicerad 2021-12-25

FRÅGA BARNMORSKORNA – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om förlossning och graviditet till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Roxana Bauer och Linn Sjöstedt har svarat.


Signaturen S har hört att man kan föda i badet.

Men hur går det till? Och får hon göra det? Barnmorskorna Roxana Bauer och Linn Sjöstedt ger svar.

Hej!

Jag är gravid i vecka 34 med mitt andra barn och har börjat fundera på min kommande förlossning. När jag födde mitt första barn fick jag ryggbedövning och använde lustgas. På slutet hade jag svårt att känna hur jag skulle krysta på grund av bedövningen och har lite suddiga minnen, kanske för mycket lustgas? Jag badade däremot mycket hemma och tyckte det var såå mycket skönare att ta värkarna i vattnet. Den här förlossningen skulle jag vilja undvika ryggbedövning/lustgas och känna mig mer “närvarande”. Har hört att man kan föda i badet. Hur går det till då? Får jag föda i badet? Kan tillägga att jag är frisk och haft en bra graviditet.

Mvh S


”Vattentemperaturen ska vara max 38 grader”

Hej S!

Grattis till att du snart är tvåbarnsmor!

Vad roligt att du gillar att bada och har tankar på att föda i vatten. Bad är bra för så mycket! Att ligga i ett lagom varmt tempererat vatten fungerar utmärkt som smärtlindring samtidigt som det är avslappnande. I badkaret kan föderskan röra sig fritt och flytkraften gör att man kan slappna av i hela kroppen.  Man kan även använda sig av såväl duschen som blöta handdukar att lägga på kroppen där det känns skönt. Många föredrar att halvsitta, ligga på sidan eller stå på knä lutad över badkarskanten när de hanterar värkarna i vattnet. Förutom att badet i sig är smärtlindrande finns även massage, akupunktur, sterila kvaddlar och lustgas att tillgå för den som önskar det i badet. Önskar föderskan medicinsk smärtlindring såsom epidural under förlossningen kan denne bada i smärtlindrande/avslappnande syfte först och sedan få en epidural, men därefter fortsätter förlossningen ”på land”.

Förutsättningarna för att föda i vatten eller bada som smärtlindring är att föderskan väntar ett barn, som ligger med huvudet ner, och att graviditeten är någonstans mellan 37+0-41+6. Den gravida bör vara frisk med en normal graviditet och kunna kunna ta sig i och ur badkaret själv. Barnets fosterljud skall vara normala och om vattnet gått bör det vara klart i färgen. Således ska det mesta runt omkring vara normalt, precis som det verkar för dig.

Barnmorskan/undersköterskan kontrollerar kontinuerligt vattentemperaturen som inte ska vara högre än 38 grader samt påminner föderskan om att dricka rikligt under tiden i badet. Bebisen kontrolleras på sedvanligt sätt med fosterljudsövervakning: antingen via pinards stetoskop (trätratten), doptone eller CTG. I aktiv födsel så avlyssnas fosterljuden var 15:e minut och varannan timme körs en längre registrering på runt tjugo minuter för att stämma av att bebisen mår bra. Avviker hjärtljuden så avbryts badet för en stund och fortsatta kontroller sker på land. 

Förutom att bad verkar smärtlindrande och avslappnande så är vattnets värme även bra för vävnaderna i underlivet, de bli mjuka och eftergivliga. Så vattnet i sig är alltså en del av perinealskyddet. När barnet väl ska födas så guidar barnmorskan dig muntligt och är med och styr takten av barnets framfödande. Ett långsamt framfödande eftersträvas för att minska risken för en stor bristning, precis som på “land”.

När väl barnet ska födas i vattnet så brukar fosterljuden avlyssnas mellan värkarna alternativt att en hjärtljudskurva kopplas under krystskedet. Barnet föds fram helt under vattenytan och lyfts därefter upp ur vattnet med huvudet först och läggs på föderskans bröst om så önskas. Barnet tar inte sitt första andetag när det kommer över vattenytan därav vikten av att barnet inte kommer under vatten igen när det väl nått ovan ytan. Moderkakan kan antingen även den framfödas i badet alternativt då föderskan kommit upp ur vattnet. När bebisen är ute är det viktigt att både mamman och bebisen hålls varma så de inte blir avkylda.

För oss låter det som om du har stora möjligheter att föda i vatten men vi vet att det kan skilja sig åt mellan kliniker. Det kan vara bra om du meddelar din önskan om vattenfödsel redan vid första samtalet till förlossningen så man kan säkerställa att det finns en barnmorska som är trygg i att handlägga vattenfödslar. 

Hoppas att du kommer få en god förlossningsupplevelse när det är dags! Vi önskar dig stort lycka till!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln