Filmexpertens bästa tips: 15 familjefilmer för karantänen

Jan-Olov Andersson listar glömda pärlor

Uppdaterad 2020-03-31 | Publicerad 2020-03-28

Frisk eller sjuk, nu ska vi helst stanna inne.
Här är 15 riktigt härliga filmstips som passar små och stora.

Upp

Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

Pixars tionde och kanske allra bästa film. En fullkomligt underbar saga om en knarrig surgubbe och en ung grabb som ger sig ut på en äventyrlig resa i ett hus, som lyfter med hjälp av massor av ballonger. En underbar färgprakt, makalösa actionscener, mycket humor. Gjord av Pete Docter, som sedan gjorde ”Insidan ut”. (Up, 2009)

Förr eller senare exploderar jag

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En av 2014 års största filmer bland tonåringar. En mycket annorlunda kärlekshistoria, efter en populär ungdomsbok av amerikanen John Green. En slags motsvarighet till 1970-talets ”Love story”, fast för en ung generation. 16-åriga Hazel (Shaileene Woodley) har cancer som sprider sig och läkarna säger det är obotligt. På en kristen stödgrupp för ungdomar med cancer träffar hon Gus (Ansel Elgort), som har haft cancer och tvingats amputera bort ett ben. Varma känslor uppstår. Filmen hoppar snabbt mellan drastisk humor och svartaste sorg, ibland inte helt klockrent, men som helhet är det en mycket välspelad, gripande och underhållande historia. (The fault in our stars, 2014)

Insidan ut

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En av Pixars allra bästa filmer och självklar Oscarsvinnare det året den var nominerad. Gjord av Pete Docter, regissören bakom ”Monsters, Inc.” och ”Upp”, tillsammans med Ronnie Del Carmen. Inspiration till filmen fick Pete Docter när han såg vilka kval hans egen dotter drabbades av i samma ålder som filmens huvudperson Riley Anderson. Filmen utspelas inne i huvudet på henne, där hon vägleds genom livet av fem olika känslor: Glädje, Ilska, Avsky, Rädsla och Vemod. Ett fantasifullt koncept, suveränt genomfört, man både skrattar och gråter med Riley. Dubbad till svenska görs rösterna av Linda Olsson (Glädje), Ulla Skoog (Vemod), Per Andersson (Rädsla), Björn Granath (Ilska) och Cecilia Forss (Avsky). Övriga röster bland annat Elin Klinga, Samuel Fröler, Charlott Strandberg och Leif Andrée. (Inside out, 2015)

The perks of being a wallflower

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En mycket älskvärd film där titeln betyder, ungefär, fördelarna med att inte märkas. Logan Lerman (Percy Jackson-filmerna), Ezra Miller (”Vi måste prata om Kevin”) och Emma Watson (Harry Potter-filmerna, ”The bling ring”) är alla tre mycket bra i huvudrollerna som tre ungdomar som känner sig lite annorlunda och utanför. Med mycket bra tidstypisk musik. (2012)

Breakfast club

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

John Hughes (1950-2009) numera närmast klassiska drama om några high school-ungdomar som döms till kvarsittning. En tidig lördagsmorgon samlas de i skolans bibliotek. De ska skriva varsin uppsats. I stället sätter de sig och pratar med varandra om livet. Träffsäker dialog och bra spel av Emilio Estevez, Judd Nelson, Molly Ringwald, Ally Sheedy och Anthony Michael Hall. Titellåten ”Don’t you (forget about me)” hjälpte Simple Minds att slå i USA. Då hade Billy Idol, Bryan Ferry och Chrissie Hynde från The Pretenders tackat nej att spela in låten, specialskriven för filmen av Keith Forsey. Det var Hynde som föreslog att hennes dåvarande pojkvän – sångaren Jim Kerr – och hans band i stället skulle få spela in låten. (The breakfast club, 1985)

Till vildingarnas land

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Spike Jonzes fantasifulla filmversion av Maurice Sendaks (1928–2012) barnbok från 1983. Max Records spelar grabben som efter ett bråk med sin mamma (Catherine Keener) flyr in i ett fantasivärld med massor av (datoranimerade) figurer. Både häftigt och tankeväckande, filmen liknar verkligen inga andra barnfilmer. (Where the wild things are, 2009)

Hugo Cabret

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Martin Scorseses historia som är till en tredjedel nästan hysteriskt läckert bildfyrverkeri (särskilt på bio i 3D), till en tredjedel en gripande historia om en föräldralös pojke som bor på en järnvägsstation i 1930-talets Paris och till en tredjedel en hyllning till filmkonsten. Med Asa Butterfield, Ben Kingsley och Sacha Baron Cohen. Starkt och gripande. (2011)

Remember the Titans

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Välgjort drama, med verklighetsbakgrund. Fungerar mycket tack vare Denzel Washingtons kraftfulla utstrålning. Han spelar coach för ett skollag i amerikansk fotboll på 1970-talet, en tid då svarta och vita sällan umgicks. Kultfakta: Disney krävde mesigt språk från idrottsmännen, för att filmen skulle bli barntillåten. (2000)

Sune vs. Sune

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

HUMOR Första filmen i den tredje omgången av Sune-filmer. Här kör det ihop sig när han (Elis Gerdt) får en klasskompis som också heter Sune. Som vanligt står Sunes klumpiga pappa Rudolf för mycket av tokigheterna. Efter Peter Haber och Morgan Alling, har nu Fredrik Hallgren, från tv-serien ”Bonusfamiljen”, med stor framgång axlat rollen. Även de tidigare Sune-filmerna är sevärda. (2018)

Monky

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Maria Blom skildrar i sin senaste film med varm hand en svensk familj som under en svår stund i livet får besök av – en apa. Monky, som den kallas, förändrar för alltid livet för föräldrarna (Johan Petersson, Frida Hallgren), elvaåriga sonen (Julius Jimenez Hugoson) och mormor (Ing-Marie Carlsson). En underhållande familjekomedi. Filmen visas även i SVT 1 måndag 13 april. (2017)

Skruva den som Beckham

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

SPÄNNING En underbar historia om ung kärlek, fotboll och fördomar om att tjejer inte ska ägna sig åt världens populäraste idrott. Med unga löftet Parminder K. Nagra och två skådespelare som sedan dess har blivit världsstjärnor, Jonathan Rhys-Meyers och Keira Knightley. (Bend it like Beckham, 2002)

Billy Elliot

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

En brittisk må bra-film, fylld av humor och värme. Handlar om en 11-åring (Jamie Bell) som vill dansa balett. Men det är 1984 i en gruvstad i norra England och machopappan tycker att dans är fånigt. Nu 34-årige Jamie Bell har med stor framgång fortsatt som skådespelare. Och historien har också blivit musikalsuccé. (2000)

Systrar i jeans

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En gullig och rolig ungdomsfilm om fyra 16-åriga tjejer som håller kontakten och koll på varandras semesteräventyr via ett par magiska jeans. Blev så stor succé att en uppföljare kom tre år senare. Alla fyra tjejerna spelas av kända tv-skådespelerskor med "Ugly Betty", America Ferrera, i spetsen. (The Sisterhood of the traveling pants, 2005)

Bedtime stories

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En barnfilm med Adam Sandler. Han spelar, som vanligt, en  losertyp. Hans Skeeter Bronson har varken tur med brudar eller karriären. Han är blyg, klär sig töntigt och är allt-i-allo och lägst i rang på det flotta Los Angeles-hotell där han jobbar. När han sitter barnvakt åt sin systers (Courteney Cox) barn, berättar han kvällssagor för dem. Sagor inspirerade av hans eget liv, fast i berättelserna är han förstås i stället tuff hjälte i vilda västern, bland gladiatorerna i Rom eller i rymden. I filmen iscensätts dessa sagor på ett spektakulärt, mycket påkostat och oftast roligt sätt. Med Keri Russell, Guy Pearce och Russell Brand. (2008)


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!