Spädbarn

presenteras av

Kan man amma varandras barn?

”Finns många åsikter kring amning”

Uppdaterad 2022-05-04 | Publicerad 2022-04-28

Skulle du tycka det var skönt om din vän eller syster kunde hjälpa dig att amma ditt barn någon gång?

Här ger universitetsbarnmorskan sina råd och tips på vad du ska tänka på.

– Egentligen borde det inte behöva vara mer kontroversiellt att amma någon annans barn än att byta blöja eller trösta, säger Joanna Tingström .

Är det ett vanligt att man ammar varandras barn?

– Det kan jag inte svara på riktigt. Det kanske har att göra med att man gör det utan att berätta om det för andra. Det kan vara så att två mammor är överens om det sinsemellan men att det är inte så lätt att prata öppet om valet man gjort, utan beslutet stannar inom kretsen, säger Joanna Tingström som är universitetsbarnmorska på Södersjukhuset.

Varför talar man inte öppet om det tror du?

– Förr i tiden så anställde välbeställda kvinnor ammor, det var inte kontroversiellt utan det ansågs vara normalt. Nu har det ändrats, vi har gått från ett samhälle där man delade på arbetsuppgifter, som att se efter barnen, till att alla ska sköta sig själva. Över huvud taget så finns många åsikter kring amning, om hur, var och hur länge man ska amma. Det kan göra att man inte vill dela med sig av sina amningsrutiner.

Vad finns det för fördelar med amma varandras barn?

– Om man är överens om att det är okej för mig att du ammar mitt barn och tvärtom är det ju jättebra, för att man kan finnas där för barnet när den biologiska mamman är i väg. Amning är mer än bara uppfödning, det uppfyller andra behov hos barnet som tröst och närhet.

Amma någon annans barn.

Kan det vara skadligt på något sätt, kan det exempelvis påverka anknytningen negativt?

– Det enda jag kan komma på är att man inte ska låta någon annan amma innan man själv känner sig bekväm med amningen som nyförlöst, vilket kan ta dagar till veckor. Samma sak gäller vid exempelvis bröstmjölksersättning och napp, om man inte behöver ska man inte introducera något nytt innan amningen är etablerad. Dessutom ska anknytningen mellan den nyfödda och mamman vara bra. Därför är det bra att till en början låta den biologiska mamman amma i huvudsak innan man tar in någon annan.

En annan sak man kan tänka på är att bröstmjölkens sammansättning ser olika ut beroende på barnets ålder. Men att man ammar ett annat barn någon gång är inget som är farligt.

– Det är vanligare att man ammar två barn i dag. Har man en tvååring som ammas och får en nyfödd så är rådet att man prioriterar att den nyfödda bebisen. Men det är inget som säger att tvååringen inte får amma, ibland kan man göra det för att få en mysig stund tillsammans.

Att anknytningen skulle påverkas negativt av att låta någon annan amma är inget som Joanna Tingström kan se.

– Så länge man har etablerat amningen med sitt eget barn, och att det finns en anknytning, så funkar det att barnet ammas av någon annan vid något tillfälle. Det handlar ju inte om att barnet ammas av någon annan dagarna i ända. Egentligen borde det inte behöva vara mer kontroversiellt att amma någon annans barn än att byta blöja eller trösta – för att man gör vad som är bäst för barnet just då.

Joanna Tingström, universitetsbarnmorska på Södersjukhuset.

Finns det något särskilt att tänka på om man låter någon annan amma ens barn?

•  Var överens med varandra. Är man två eller fler parter gäller det att samtliga föräldrar är okej med att dela på amningen.

– Det kanske annars kan kännas lite konstigt om det skulle ske på eget bevåg, utan att man pratat om det innan, säger Joanna Tingström.

  • Ha kännedom om varandras situation. Exempelvis ska man inte dela på amningen om den ena parten äter stark medicin eller har druckit alkohol.
  • Se till att amningen är etablerad hos båda parterna. Så att man inte lämnar ifrån sig sitt barn för tidigt.

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.