Bus eller godis – när ska man gå?

Halloween 2020 – datumet när barnen ska gå ”trick or treat”

Publicerad:
Uppdaterad:

Relation | Family

Halloween har blivit en högtid att räkna med. Men när ska barnen egentligen gå bus eller godis? Och vad gäller nu när coronaviruset finns bland oss?

Här är svaret.

Får barnen gå bus eller godis under coronapandemin?

Under en pressträff frågade Aftonbladets reporter stadsepidemiologen Anders Tegnell vad för budskap han har till familjer och barn som brukar gå bus eller godis under halloween. Och precis som vid andra sociala aktiviteter gäller det att hålla distans.

– Det gäller att tänka på att vi lever ett annorlunda liv nu. Det är viktigt att hålla avstånd och se till att man inte kommer i nära kontakt, framför allt inte med personer som man inte brukar träffa annars.

Efter pressträffen har Folkhälsomyndigeten skärpt rekommendationen.

”Vi har en ökad smittspridning i landet och därför bör vi tänka på att fira halloween på ett annorlunda sätt i år. Det gäller att skydda sig själv och andra genom att hålla avstånd och undvika nya kontakter. Vi rekommenderar därför att man avstår från att gå bus- eller godisrunda och att man försöker hitta på andra halloweenaktiviteter med de närmaste man redan har kontakt med”, skriver de på sin hemsida.

Trick or treat – ett lämmeltåg av bus.
Foto: Getty images
Trick or treat – ett lämmeltåg av bus.

Då kan barnen gå

Alla helgons dag, som är en allmän helgdag i Sverige, firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Enligt amerikansk tradition infaller halloween alltid den 31 oktober. I år betyder det alltså att alla helgons dag och halloween infaller på samma dag, den 31 oktober. Allhelgonadagen är ingen helgdag, men infaller alltid på den 1 november.

Under allhelgonahelgen ser traditionen ut så att vi minns de döda, och många tänder ljus på gravstenar runt om i Sverige. För en del kan det uppfattas som stötande att fira halloween under den helgen.

Eftersom halloween inte har en spikad dag i Sverige så går det alltså att fira halloween dagen före alla helgons dag, i år skulle det alltså bli fredagen den 30 oktober.

Varför knackar barnen dörr?

”Bus eller godis” kommer från engelskans trick or treat och är en dörrknackningstradition i samband med firandet av Halloween. En tradition som är vanligt förekommande i engelsktalande länder och som har under senare tid spridit sig till andra länder i världen. Traditionen påminner mycket om den vi har i Sverige och Finland under påsk med påskkärringar. Under halloween klär barnen ut sig – ofta läskigt – och går runt till olika hushåll och knackar dörr i jakt på snask. Och får barnen inget godis, ska du vara redo för bus.

Bjuda på vad?

Om du inte vill riskera att bli utsatt för bus, gäller att ha skålen redo hemma. Några tips på vad du kan bjuda på:

  • Bjud på godis omslutet av papper för att upprätthålla god hygien.

  • Tablettaskar brukar uppskattas och är garanterat bakteriefritt.

  • Klubbor är också enkelt att dela ut och kladdar inte.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY