Jag hängde så ofta på sjukhus att alla till slut visste vem jag var

Youtube, poddar och Instagram har förändrat våra liv

Poddar, vloggar och sociala medier har gett oss makt över våra förlossningar. Nu slipper vi kräkas offentligt för att få information.

Det är knappt fyra år mellan mina barn – men under den tiden har det hunnit ske en kunskapsrevolution. Från att med första barnet ha varit helt utlämnade till mödravårdens information, dyra magasin och ett gäng böcker finns i dag en mängd experter bara ett klick bort. I poddar, Instagramkonton, Youtube-kanaler och sajter som Family finns en guldgruva av fakta och berättelser tillgängliga för alla, oavsett var man bor eller vilka ekonomiska möjligheter man har.

Jag kräktes uppemot tio gånger per dag, behandlades för blodproppar och hängde så ofta på sjukhus att jag till slut inte ens behövde ett id-band eftersom alla ändå visste vem jag var. Det där med att sväva på rosa moln har nog aldrig känts så avlägset som då.

Jag mådde rent ut sagt skitdåligt under en stor del av graviditeten med vårt andra barn. Jag kräktes uppemot tio gånger per dag, behandlades för blodproppar och hängde så ofta på sjukhus att jag till slut inte ens behövde ett id-band eftersom alla ändå visste vem jag var. Det där med att sväva på rosa moln har nog aldrig känts så avlägset som då. Alla peppiga budskap om att hitta den inre kvinnostyrkan fick mig att vilja gömma mig under täcket.

Jag minns hur vi inför att vårt första barn skulle födas satt på en stor aulaföreläsning på sjukhuset. Det var min fru som var gravid och vi var två sådana där blivande föräldrar som med tindrande ögon förväntansfullt tog del av all information om vilken FANTASTISK upplevelse förlossningen skulle bli – och hur viktigt det var att energiladda. Med barn nummer två kändes en sån där föreläsning som rena mardrömmen, mest för att jag ogillar att kräkas publikt men också för att jag var så oerhört trött.

”Youtube, poddar och Instagram har förändrat våra liv”, skriver Angelica som har hängt ofta på sjukhus.

Min räddning blev poddar, sociala medier och vloggar. Jag fastnade ganska tidigt för två poddar, Babyz Podcast där en förlossningsläkare och barnmorska samtalar om olika teman med gäster – och så Vattnet går där Familys kolumnist Nina Campioni talar med kända och okända personer om deras graviditeter och förlossningar. Istället för att ta del av ett fåtal människors perspektiv i en bok eller föreläsning öppnade sig en helt ny värld i min telefon. De tidigare omodererade familjeforumen med tveksam information hade ersatts med ett smörgåsbord av faktainlägg – tillgängliga helt gratis.

De tidigare omodererade familjeforumen med tveksam information hade ersatts med ett smörgåsbord av faktainlägg – tillgängliga helt gratis.

Att kunskap är makt kan tyckas vara ett slitet uttryck. Men inom mödravård och förlossningsvård stämmer det verkligen. Tack vare den lättillgängliga informationen kände jag mig trygg under graviditeten och mer förberedd inför förlossningen. De gånger jag hade någon fundering efter att ha hört ett poddavsnitt skrev jag en kommentar och fick ett personligt svar av en barnmorska eller specialistläkare inom loppet av några timmar. Visst är det fantastiskt?

Nyligen kom en rapport från Sveriges kommuner och landsting som visar att allt fler kvinnor är nöjda med förlossningsvården, trots att klagomålen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ökat . En del av förklaringen tror jag kan vara att vi blivande föräldrar i dag har bättre koll på vad vi kan förvänta oss. Vi vet vilka möjligheter som finns, har hört berättelser och sett foton på hur andra har gjort. Men kanske framför allt, vi vet vad vi kan efterfråga. Sociala medier har gett oss redskap för att kunna vara med och bestämma över våra egna förlossningsupplevelser. Så tack alla ni som delar era erfarenheter i poddar, vloggar och på Instagram!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!