Linda, 36, blev tvåbarnsmamma på egen hand

Tog hjälp av assisterad befruktning

Uppdaterad 2021-04-18 | Publicerad 2021-04-17

Linda med sina två barn.

Vad är viktigast, att få barn med någon eller att få barn? Den frågan ställdes Linda inför för några år sedan.

Nu är hon en tvåbarnsmamma, utan hjälp av en partner.

– Det är en så obeskrivlig lycka att jag sitter här och är mamma till två fantastiska barn, säger hon.

Linda Johansson, från Kungsör, hade alltid sett framför sig att hon skulle bilda familj på traditionellt vis: Genom att träffa partner. Samtidigt som hon studerade och gjorde karriär var hon på jakt efter den rätte.

– I hela mitt vuxna liv har jag gått in relationer som sedan tagit slut, relationer som redan varit utdömda på förhand, och dejtat mycket, alldeles för mycket. Att träffa någon har varit starkare än barnlängtan.

Runt 30 började dock hennes längtan efter barn växa sig stark. Samtidigt blev alla runt omkring Linda gravida. De levde de livet hon ville leva.

– Jag kunde bli avundsjuk på att någon träffade rätt partner, för där och då såg jag det som en förutsättning att kunna bli mamma.

Det var hennes morbror som kläckte frågan: ”Varför åker inte du till Danmark och inseminera dig?”.

– Jag förstod inte varför han sa så. Jag tog det som en förolämpning, varför skulle inte jag kunna träffa någon och bilda familj?

Lämnade dålig relation – ställde sig i kön dagen efter

Men tanken fick ligga och gro hos henne och ju mer hon läste på desto mer blev längtan efter barn större än längtan efter en relation.

– Jag ställde mig frågan om jag kunde se mig som singel tio år framåt. Det kunde jag. Men jag kunde inte se mig som barnlös vid samma tidpunkt. Det var det som gjorde att jag kände mig stark i beslutet att bli mamma på egen hand.

Även lagändringen som kom 2016, vilken innebär att ensamstående kvinnor i Sverige får genomgå assisterad befruktning, hjälpte Linda att kunna se klart i vad hon ville. Cirka ett år efter, när hon var 32, ringde hon sjukhuset i regionen där hon bor och fick tid för att påbörja resan. Dagen innan samtalet hade hon lämnat sin dåvarande, och senaste, relation.

– Det var ingen bra relation, den var tuff och destruktiv. Den relationen fick mig att inse att det inte var så lätt att träffa någon som jag kan tänka mig att bilda familj med.

Cirka tio månader senare, hösten 2017, blev hon godkänd för assisterad provrörsbefruktning.

– Jag sattes upp i en kö för donerade sädesceller, den förväntade väntetiden var ett år. Då fick jag panik och kände att min barnlängtan var större än någonsin.

Linda fick veta att om man har fått rätt till landtingsvård i det egna landet så har man även rätt att få den i ett annat EU-land. Därför vände hon sig till sjukvården i Danmark där hon gjorde fyra inseminationer. Våren 2018 var hon äntligen gravid.

– Det var så mycket lyckotårar under en lång tid och pirr i magen. Jag kan än i dag få tillbaka känslan när jag tittar på båda mina barn. Det är en så obeskrivlig lycka att jag sitter här och är mamma till två fantastiska barn på egen hand.

Här var Linda gravid med sitt första barn Alma.

Saknade du att dela detta med någon?

– Jag har haft mina anhöriga vid min sida men ja, jag har känt att jag har saknat en livspartner att dela detta med. Någon som man kunnat dela de första värkarna och sparkarna i magen med. Eller som nu när barnen tar sina första steg och äter för första gången, eller när de skrattar så att hjärtat smälter. Men jag tacksam över mina nära och kära som funnits vid min sida hela vägen.

I januari 2019 föddes dottern Alma. I september samma år bilade de till Danmark då Linda visste ganska tidigt att hon ville ha ännu ett barn. Denna gång blev hon gravid på första försöket. I maj 2020 föddes sonen Mío.

Linda med Alma när hon väntade Mío.

Livet som ensamstående mamma till två små har haft sina utmaningar. Nattningarna kan vara påfrestande. Eller när någon är sjuk. Som när Alma insjuknande i vinterkräksjuka fyra gånger i rad inom loppet av några veckor förra året. Enligt Linda är hon en riktig bacillmagnet och de var isolerade i princip varannan vecka.

– Tiden under corona har varit väldigt utmanande. Jag har längtat efter en partner men kanske mer då när det hade varit skönt att prata med någon mellan fyra ögon och inte på telefon.

Linda med nyfödd Mío och Alma.

Finns det fördomar mot dig som valt att bli mamma på egen hand?

– Det finns strukturella vardagsfördomar som blir tydliga i mitt samtal med andra. Jag har fått höra att det är tufft och modigt av mig att bli mamma på egen hand. Jag trodde ett tag att jag skulle gå in väggen under småbarnsåren och att jag skulle vara så trött att jag inte visste vad jag hette. Men det har varit mycket lättare än jag trodde. Jag upplever att jag blev uppskrämd av samhället inför mitt beslut, även om folk ville väl och var glada.

– Det är inte alltid tuffare att vara själv, jag tror man hittar strategier i sitt föräldraskap. En sak som jag tror är lättare på egen hand är att jag endast behöver lägga min energi på mig och mina barn. Är man i en relation behöver man fördela den tiden på en tredje person. Sedan har jag alla föräldradagar och kan ta alla beslut själv utan att kompremissa. Även om det samtidigt är något jag saknar, att ta beslut med någon.

En annan fördom Linda fått höra är att hon är taskig som berövar sina barn på en manlig förebild. Men hon tar inte åt sig.

– Jag önskar att de hade haft den kunskap som jag har, det finns ingen forskning som stödjer de tankarna.

Hon är öppen med sina barn om hur de kommit till, för att normalisera tillvägagångssättet. Det är även därför hon är öppen med sin historia för andra.

– Ju fler som känner till de här familjeformerna desto lättare blir det för mina barn.

Hon har ännu inte gett upp hoppet om att hitta någon. Någon som redan har barn då hon själv är klar med den biten.

– Jag tror att det finns någon för alla där ute. Men jag tror att vissa träffar den rätta tidigare än andra. Så jag tror att jag kommer träffa någon, frågan är bara när. Jag hoppas inte det är allt för långt bort.

Lindas råd till andra som funderar på att bli mamma på egen hand

  • Gör en fertilitetsutredning så att du vet hur det ser ut för dig, om du har en barnlängtan.

– Det är många som saknar kunskap om sin fertilitet och avvaktar att bli gravida. Jag tycker det är tråkigt att kvinnor inte erbjuds fertilitetsutredning för att se sina förutsättningar. Tänk om jag som 25-åring vetat om att min äggreserv är dålig, då hade jag inte väntat så här länge på att bli gravid.

  • Det går att ställa sig i kön för utredning av assisterad befruktning redan nu även om man är osäker. Det är en lång väntetid och man kan alltid pausa eller avsluta processen.
  • Hörsamma din oro och dina tankar inför att bli mamma på egen hand. Sök professionellt samtalsstöd, det finns de som är specialiserade på de här områdena.

– Det är vanligt att man sörjer att det inte blev som man tänkt sig. Man sörjer den bilden av tvåsamhet man länge drömt om. För min del började den sorgeprocessen när min morbror sa att jag borde åka till Danmark, medan andra påbörjar den processen när man inleder utredningen om att skaffa barn på egen hand. Dessutom går man igenom en känslomässigt långdragen process när man märker att man inte blir gravid på en gång. Kvinnorna som ställer sig i kö för donation har ofta längtat efter barn en längre tid.

– Vården borde erbjuda professionellt stöd till både ensamstående och de i parrelation som använder sig av donator, men det gör man inte i dag.

Här hittar Lindas Facebookgrupp Mamma på egen hand som är en grupp för de som vill bli självstående mammor eller som redan är det.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!