Föräldrar är inte intresserade av barnens spelande

Engagerar sig inte i barnens dataspel

Uppdaterad 2019-07-02 | Publicerad 2019-06-29

En av de största fritidsaktiviteterna bland barn är att spela data- eller tv-spel. Trots detta bryr sig inte föräldrar om barnens största intresse, visar en ny undersökning.

– Som förälder riskerar man att missa att lära känna en viktig del av barnets liv och lära känna sitt barn.

Nio av tio barn i åldrarna 7–12 år spelar data- eller tv-spel i snitt nio timmar i veckan. Den tiden de ägnar åt spel ska vara dubbelt så mycket som den de lägger på fysiska aktiviteter. Trots detta engagerar sig inte majoriteten av föräldrarna i barnens favoritsysselsättning. Det visar en underökning som Novus gjort på uppdrag av Telia. De har intervjuat 1 023 föräldrar som fått svara på frågor om barnens fritids- och spelaktiviteter. Anledningar till det bristande engagemanget har bland annat att göra man inte tycker det är roligt och för att man tror att ett engagemang kommer att uppmuntra barnen att spela mer.

Få föräldrar visar intresse för barnens spelande.

Enligt psykologen Siri Helle kan föräldrarnas ointresse bidra till konflikter då man inte förstår varandra – och brist på intresse kan även påverka barnen negativt.

– Det kan kännas tråkigt för barnen om man har ett intresse som föräldrar aldrig frågar om – att barnet aldrig får prata om det den tycker är roligast, säger hon och fortsätter:

– Som förälder riskerar man att missa att lära känna en viktig del av barnets liv och lära känna sitt barn.

Därför är det bra att bry sig om vad barnet gör

Det finns flera vinster med att intressera sig för barnets spelande.

– Det ger en möjlighet att komma närmare sitt barn, att ha kul tillsammans och ha ett utbyte. Dessutom minskar man på grälen som uppstår när man inte förstår varandra. I många datorspel tävlar man i lag och det kan bli svårt att bryta för att någon ropar att maten är klar. Vet man det kan man hitta nya lösningar, som att barnet får en påminnelse tio minuter innan matdags, säger Siri Helle och fortsätter:

– Man lär känna sitt barn och får en förståelse för vad barnet tycker är roligt och viktigt. Man kanske själv upptäcker att det är kul. Att spela tv- eller dataspel är något som man kan göra tillsammans, precis som när man spelar fotboll.

Att intressera sig och att få en förståelse för vad som sker på skärmen är också viktigt för att kunna skydda sitt barn, precis som man skydda dem om de är ute och rör sig på stan.

– Barnen måste kunna känna sig trygga att ta upp saker om det händer något på nätet. Det kan kännas svårare att berätta om föräldern inte förstår vad man håller på med.