Gravid

presenteras av

Gravida Sandra blev sjuk i corona

Fick vårdas på sjukhus – nu vill hon lugna andra

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-12

Sandra är gravid i sjätte månaden.

När hon fick veta att hon drabbats av coronaviruset greps hon först av panik: Vad skulle hända barnet?

Nu delar hon med sig av sin historia för att lugna andra gravida.

Söndag för två veckor sedan fick Eskilstunabon Sandra Bortolini, som är gravid i vecka 26, lite ont i halsen och hosta.

– Jag tänkte absolut inte att det var coronaviruset. Jag hade varit ute och det var blåsigt. Dessutom var det så milda symtom.

På måndagen var det halsonda över, även hostan var i princip borta. Men på kvällen blev hon successivt sämre. Hostan kom tillbaka, andningen blev sämre och hon fick feber.

– Natten till tisdagen fick jag hög feber och svårt att andas, så jag ringde 1177.

Sandra blev uppmanad att åka direkt till Mälarsjukhuset. Där tog de flera prover och hon fick åka hem i väntan på resultaten. De sa åt henne att ta kontakt med vården igen om febern blev högre. Vilket den blev.

Ännu en gång fick hon åka in till sjukhuset. En läkare i skyddskläder meddelade att de fått provsvaren och att hon testats positivt för covid-19. Sandra skulle därför läggas in på infektionsavdelningen, något även Eskilstuna-Kuriren skrivit om.

– Då bröt jag ihop och grät. Jag var jätteledsen och jätterädd. Dessutom mådde jag väldigt dåligt.

– Jag visste ju inte vad som skulle hända mig och barnet. Det enda jag tänkte på var det jag läst i tidningen, och det kan ge en negativa tankar.

Gravida Sandra blev sjuk i covid-19 och blev inlagd på sjukhuset.

Sandra var orolig för sitt barn, hade hon inte varit gravid hade hon inte sökt vård, säger hon. Värst var ovissheten, att inte veta om barnet skulle påverkas.

– Det gjordes inga kontroller på bebisen, man kollade inte hjärtljud eller så. Det jag fick höra var att så länge bebisen sparkar och jag känner fosterrörelser så kan jag vara lugn. Dessutom sa läkaren att bebisen inte kunde smittas i magen.

Sandra bestämde sig för att fokusera på att inte stressa upp sig, för barnets skull.

– Det var viktigt att inte bara tänka på smittan, utan i stället ha fokus på hur jag som gravid och mamma valde att hantera den här situationen.

Dessutom hade Sandra tur. Sjukdomsförloppet blev som för en vanlig influensa. Efter fyra dagar fick hon lämna sjukhuset och sitta i karantän hemma istället. I dag räknas hon som frisk enligt läkarna, då hon är symtomfri.

– Det känns dock som jag blivit överkörd av ett tåg, men jag blir bättre och bättre för varje dag.

I dag är Sandra symtomfri.

Sandra vill dela med sig för att lugna andra gravida, då det är brist på information.

– Försök att distansera dig och inte läsa så mycket i tidningar och se för mycket på tv. Det är bra att vara påläst, men man ska inte göra sig mer sjuk än man är. Viruset är ingen dödsdom för alla.

– Håll dig lugn, som gravid känner man om det är något som inte stämmer. Och ring 1177 om du skulle behöva hjälp. Lita på att vården vet vad de gör. Allt annat är onödig stress för dig och bebisen.

Folkhälsomyndigeten om gravida och covid-19

”Det finns få studier på gravida med covid-19. Jämförelser med andra sjukdomar orsakade av SARS-coronavirus och MERS-coronavirus visar att covid-19 medför färre komplikationer hos gravida.

Som med alla lunginflammationer kan risken för allvarlig sjukdom vara något större, särskilt i slutet av graviditeten. Det finns få rapporteringar av barn som blivit smittade under graviditet eller förlossning.

För närvarande finns det alltså begränsad information om covid-19 och graviditet. Vi rekommenderar att gravida kvinnor vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar”.

Källa: Folkhälsomyndigheten


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen