Anorexi hos barn – här är tecknen

Varningstecken: Viktnedgång, ”nyttig” mat och utebliven mens

Publicerad 2019-10-28

Anorexi hos barn – här är tecknen.

Anorexi är en allvarlig sjukdom som ibland kan vara svår att upptäcka.

Om ditt barn ändrar sina matvanor, fokuserar mycket på att äta nyttigt och undviker godis och annat sött, eller undviker att äta tillsammans med familjen kan det vara tecken på en ätstörning.

– Viktnedgång, utebliven viktuppgång och utebliven mens för flickor är också allvarliga varningstecken, säger Sanna Engelmark, psykolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Anorexi är en ätstörning som innebär att man äter så lite att man svälter sig själv. De flesta som får anorexi insjuknar i tonåren men det kan hända att yngre barn drabbas, även om det är ovanligt. Sjukdomen är vanligare bland flickor än pojkar.

– Uppskattningsvis nio av tio drabbade är flickor eller kvinnor, men mörkertalet är antagligen högre bland pojkar, säger Sanna Engelmark, legitimerad psykolog på Barn- och ungdomspsykiatriska ätstörningsenheten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Mindre portioner och äter ”nyttigt”

Vuxna med anorexi har ofta viktfobi och en skev uppfattning om sin egen kropp. Bland barn och tonåringar är det vanligt att de symptomen uteblir, vilket gör att det kan vara svårt att diagnostisera sjukdomen, enligt ätstörning.se. Däremot kan barnet uttrycka en strävan efter att gå ner i vikt eller tydligt ändra sina matvanor och sitt beteende kring mat.

– Förändrat ätande sker ofta genom mindre portioner och önskemål om att äta ”nyttigt”. Att utesluta godis och andra sötsaker är också vanligt, säger Sanna Engelmark. 

En person med en ätstörning kan också undvika gemensamma måltider eller lägga stor uppmärksamhet på att kontrollera sin egen portion och hur mycket andra kring bordet äter, enligt 1177.

Kan gå snabbt att bli svårt sjuk

Det kan hända att insjuknandet smyger sig på under lång tid, men kan också ske mer dramatiskt. Ett barn som är fullt friskt kan under två månader svälta sig så illa att hen måste tas in på sjukhus, enligt ätstörning.se. Ett tredje sätt är att barnet inte går ner i vikt men att tillväxtkurvan planar ut och att barnet slutar gå upp i vikt.

Det är vanligt att personer med en ätstörning förnekar sina problem och eller blir arg om det kommer på tal. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska hantera situationen. Sanna Engelmark råder att försöka prata med barnet i ett lugnt läge när ni har gott om tid.

– Undvik att bli arg eller att skuld- eller skambelägga. Beskriv vad du har sett och att du är orolig. Fråga barnet om hens upplevelse och lyssna noga utan att avbryta. Ge inte upp om barnet blir argt eller upprört första gången du tar upp ämnet utan försök igen vid ett senare tillfälle, säger hon.

Normalisera ätande

Det är viktigt att den som är sjuk i anorexi får kontakt med vården för bedömning och eventuellt behandling. Du som förälder kan kontakta barn och ungdomspsykiatrin (bup), en ungdomsmottagning, elevhälsan eller vårdcentralen. Därifrån kan ni sedan få hjälp att söka mer specialiserad vård om det behövs.

Behandlingen av barnet eller tonåringen sker oftast tillsammans med övriga familjen och för barn läggs mycket fokus på att normalisera ätandet och få upp vikten. Behandlingen sker genom samtal med psykolog och hjälper barnet att bryta svälten och hantera den ångest det kan ge. Föräldrarna får även hjälp att stötta barnet och ge dem verktyg för att återta ansvaret för barnets ätande.

– Som förälder är det bra att vara mjuk och tålmodig mot barnet i att det är jobbigt men bestämd i att ätstörningen behöver behandlas och besegras, säger Sanna Engelmark.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu