Tänk om det vore din arbetsplats?

Det här mötte min 2-åring när hon började förskolan

Vissa av dina kollegor vantrivs på jobbet. De skriker högt, ibland stora delar av dagen. Och just det, en mätning visar att bullernivån är alldeles för hög – men ljuddämpningsplattor är dyra och kan köpas in först om några år.

Visst låter det som en mardröm?

Tänk dig att du börjar på ett nytt jobb. Lokalen är sliten och dåligt anpassad för verksamheten. Den är byggd för ungefär hälften så många anställda. Du och dina kollegor hänvisas till att ta er rast i ett våtrum, eftersom det inte riktigt finns plats någon annanstans. Att ta ett glas vatten när du är törstig kan du glömma eftersom du behöver hjälp med det. Kanske har du också kollegor som slår dig och biter dig – men det är ju inte så farligt tycker de som bestämmer. Sånt händer och behöver inte anmälas. Och just det, luften är otjänlig enligt den senaste ventilationskontrollen. Din teamledare som jobbat där länge säger att hon har huvudvärk nästan varje dag hon går till jobbet och att hon har torrhetsutslag.

 

Visst låter det som en mardröm? Det är det tyvärr inte, utan verkligheten för vår dotter. När hon var 2 år började hon i en förskolegrupp med 23 barn på tre pedagoger och en resurs. Flera av barnen hade olika typer av särskilda behov. När vi två år tidigare valde mellan förskolorna i vårt område bestämde vi oss för just den här förskolan för att den hade lite högre personaltäthet, kunskap om barn med särskilda behov och en stor gård. Kort efter start kom dock beskedet om expandering. Att de skulle bli 23 barn på avdelningen där de tidigare varit 17, trots att lokalerna inte anpassades och pedagogerna inte blev fler. På bara några veckor förvandlades den stora härliga gården med buskar och träd till ett stressmoment. Av de tre pedagogerna var nästan alltid någon inne och bytte blöjor. I värsta fall var de två pedagoger ute med 22 barn som kämpade allt de kunde för att fånga deras uppmärksamhet. Barn som hade ramlat och ville ha hjälp upp. Barn som var ledsna och behövde tröst. Barn som ville visa sitt sandslott. Barn som ville ha hjälp att säga till ett annat barn... och ytterligare ett tiotal behov. Samtidigt.

 

Jag är imponerad av de människor som klarar av att arbeta inom förskolan, och enormt ödmjuk inför det jobb de gör. När dottern fyllde år senast hade vi kalas för nitton barn och jag var helt slut efter bara två timmar. Det är inte konstigt att förskolepersonal är sjukskrivna mer än andra grupper. Hög ljudvolym, alldeles för mycket att göra, dåligt anpassade lokaler och en ständig känsla av att inte räcka till tär på vem som helst. Anledningen till att de en gång valde att börja jobba inom förskola, pedagogiken och att hjälpa barnen till en bra start i livet, kommer snabbt i skymundan. Sjukskrivningstalen är höga och vikarierna många. Min dotter var tre år när hon slutade lära sig namnen på vikarierna. Så tidigt hade hon insett att personen ändå skulle försvinna någon dag senare – och ersättas av en ny. Och sen en ny.

 

I dag den 18 maj demonstrerar pedagoger runt om i landet i #Förskoleupproret och #Lärarmarschen– för att få bättre förutsättningar i förskolan. De vill ha mindre barngrupper, högre personaltäthet och möjlighet att följa de fina formuleringarna i läroplanen. På internet finns vittnesmål som visar att min dotters förskola inte på något sätt är ett unikt skräckexempel. Det är faktiskt så här det ser ut på många håll runt om i landet. Vi hade turen att kunna byta till en förskola i Svenska kyrkans regi, där de själva går in med extra resurser för att kunna hålla en bra kvalitet. Jag önskar att alla barn i Sverige hade möjlighet att få gå i en förskola som den, där barnen blir sedda och pedagogerna slipper stressa ihjäl sig för att göra sitt jobb. Där barngrupperna är tillräckligt små för att alla barn ska bli sedda och lokalerna anpassade. Hur är det med ditt barns förskola? Skulle du vilja att den vore din arbetsplats?


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu