Så lyckas ni med ett jämställt föräldraskap

Tipsen för en relation där alla vinner

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Marie Björk, författare till ”Handbok i jämställt föräldraskap”.
Marie Björk, författare till ”Handbok i jämställt föräldraskap”.

Är jämställdhet viktigt för dig? Ja, absolut, säger många.

Men vad innebär ett jämställt föräldraskap och hur håller man kärleken vid liv även efter att man fått barn?

– Den här handboken är ett verktyg för att vi ska sluta bråka och istället bli så bra föräldrar som möjligt till våra barn, säger Marie Björk, författare till ”Handbok i jämställt föräldraskap”.

Att hitta någon att bli kär i är en fantastisk känsla. Att bli ett par och skaffa familj tillsammans kan vara ännu mer underbart. Men det kan också innebära en lång period av sömnlösa nätter, blöjbyten och bråk. Det finns ingen tid till kärlek och omtanke och som par glider ni allt mer isär. Till sist undrar ni varför ni fick för er att bli tillsammans från första början. Nej, ni är inte ensamma om att känna så här. Det är tyvärr väldigt vanligt, ofta av den enkla anledningen att många inte har någon plan kring hur de ska hantera föräldraskapet. Det menar Marie Björk, som skrivit boken ”Handbok i jämställt föräldraskap” – till sig själv.

– Ja, det började i alla fall så. Idén uppkom när jag och min sambo väntade barn första gången. Jag ville ha råd kring hur man bäst uppnår ett jämställt föräldraskap och letade en bra bok på ämnet. Till min stora förvåning insåg jag att det inte fanns någon, berättar hon.

Hon började göra research på sociala medier och fick väldigt snabbt många svar från andra föräldrar som letade samma kunskap. Det gjorde till sist valet enkelt, hon var helt enkelt tvungen att skriva boken själv.

– Jag gjorde intervjuer med föräldrar över hela Sverige, från storstäder till små byar, och frågade vad de ville veta. Boken är alltså baserad på riktiga människors liv och jag tror att det är skönt att veta att man inte är ensam om sina problem. Många vill ha ett jämställt föräldraskap och lika många tror sig ha det. Men när en fin relation övergår till enbart bråk och tjafs inser de att de inte alls är jämställda, vilket skapar besvikelse och hopplöshet. Den här typen av problem uppstår ofta i heterosexuella relationer, där det finns föreställningar om hur föräldrar ska vara, endast baserat på kön, vilket inte sker i samma utsträckning i samkönade relationer. Men det innebär absolut inte att det är kört för alla heterosexuella par med jämställdhetsproblem, det går att få det bättre! Och att skaffa rätt kunskap är det första viktiga steget.

Så vad är ett jämställt föräldraskap?

En del tror att jämställdhet bara handlar om att ta ut lika mycket föräldraledighet. I grund och botten handlar det dock främst om att båda föräldrarna ska stå barnet lika nära och ta lika stort ansvar, både praktiskt och känslomässigt, menar Marie.

– Föräldraledigheten är naturligtvis en viktig del som påverkar hela situationen, och självklart kan man ha olika ansvarsområden i en familj. Men det viktiga är att barnet känner att när den har behov av någonting, ja, då ska den kunna komma till båda, samt att båda föräldrarna vet att ”om jag är borta, då klarar sig barnen.”

Marie Björk, författare.
Marie Björk, författare.

Hon förklarar att jämställdhet handlar om de mjuka värdena och att hårda värden som föräldraledighet är en faktor som påverkar allt det andra.

– När du är hemma med ett barn varje dag så lär du dig automatiskt att ta hand om det. Som förstagångsförälder har du ingen koll i början och övning är enda sättet att lära sig. Om du är hemma och övar varje dag kommer du därmed bli expert på att ta hand om barnet, samtidigt som ni kommer nära varandra. Det är viktig träning du går miste om när du inte spenderar tid med ditt barn.

Kvinnor tar ut en betydligt större del av sin föräldraledighet än vad män gör, vilket innebär att mamman ofta sätter ribban för hela föräldraskapet. Männen kommer in först i ett senare skede, vilket gör det svårare för dem att komma ikapp, både kunskapsmässigt och relationsmässigt. Något som man absolut inte vill riskera, anser Marie.

– Att bli bortvald som förälder är en mardröm. Att barnet bara vill tröstas av mamma och absolut inte av pappa kan kännas riktigt jobbigt. Det är också vanligare att män blir ensammare när de blir äldre, för att de inte har samma kontakt till sina barn som mammorna har. Så tråkigt för dem att behöva gå miste om livets efterrätt, som vissa brukar kalla livet med barn och barnbarn.

Därför ska du börja i god tid

Marie menar att det är viktigt att prata om jämställdhet i ett tidigt skede i relationen.

– Gärna redan på första dejten, säger hon och skrattar.

– Skämt åsido, så tycker jag att det är något man ska ta upp i god tid, gärna redan innan man har tänkt skaffa barn ihop. Varje kapitel i den här handboken har diskussionsfrågor, vilket gör det enkelt att tillsammans gå igenom vilka förväntningar man har. Det är här man inser vad man tycker olika om, och därför rekommenderar jag att ni läser boken innan barnet kommer, för efter är det inte säkert att det finns lika mycket tid. Då är det blöjor, sömnbrist, stress och en massa andra faktorer som stör. Att då försöka hitta tid och ork till att sätta sig ner och prata barnuppfostran – det kan bli svårt. Med den här boken kan ni i lugn och ro sätta en plan för hur ni vill ha det, vilket kommer underlätta när den första krisen kommer. Då är det bara att följa planen!

Samtidigt menar hon att det inte är försent för alla som inte hunnit planera.

– Nej, inte alls. Handboken fungerar även för er som redan fått barn och känner att ni hamnat snett. Boken ger förklaringar till varför det blivit på ett visst sätt, vilket gör det enklare att inte bara skylla på varandra. Ni får tips på förändringar och kan lära er något inför nästa barn.

Så påverkas relationen av jämställdhet

Marie vill också poängtera att jämställdhet är någonting positivt och bra.

– Ibland när man pratar om jämställdhet så kan vissa män se det som ett hot och att de måste ta ett steg tillbaka, men så är det inte. Det finns nämligen bara vinnare i ett jämställt föräldraskap. Barn mår bra av att ha flera trygga vuxna som de kan anförtro sig till och i ett jämställt föräldraskap får de precis det. Kvinnor har alltid tagit ett större huvudansvar när det gäller barnen, vilket medför att de ofta blir utbrända. Ett jämställt föräldraskap minskar risken för att en förälder tar hela lasset och till slut kollapsar på grund av sömnbrist eller utmattning. Istället blir ni piggare, gladare och minimerar onödiga bråk. Ni kommer ihåg varför ni älskar varandra, era barn och att er familj är det finaste ni har. Tack vare den här handboken kan ni helt enkelt fortsätta vara lyckliga ihop, förhoppningsvis livet ut, avslutar Marie.

Fördelar med ett jämställt föräldraskap (utdrag ur boken)

  • Båda får en lika nära relation till barnet.
  • Ni får ökad förståelse för varandra.
  • Båda kan satsa på karriären – vilket stärker familjens ekonomi och skapar ekonomisk frihet för er båda.
  • Båda får en rimlig pension i framtiden.
  • Risken för separation och skilsmässa minskar (enligt statistik).
  • Sjukskrivning och utbrändhet minskar (enligt statistik).
  • Ni bidrar till att ert barn får växa upp i ett mer jämställt samhälle, där flickor och pojkar ges samma möjligheter och rättigheter.

Håll ihop livet ut med rätt metoder.
Håll ihop livet ut med rätt metoder.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker för dig som är gravid

3 experter: Så blir du en riktigt bra förälder

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lär du dina barn om porr, sex och samtycke

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som får barnen att somna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Skaffa ny hobby? Här är bästa tipsen

Melinda Jacobs: Jag har varit Esmeraldas röst

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Härliga tips för att ta dig ut i naturen

Artikeln innehåller annonslänkar

Julklappstips 2022 - Årets tips på julklappar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Billiga julklappar – tips till hela familjen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som ger smartare barn - 7 tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Biografier: Boktips för spännande läsning

Anknytning hos barn: Då ska du söka hjälp

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn

Så stöttar du barn med adhd, add eller autism

Då kan barnets trots bli ett farligt beteende

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappstips: 13 populära böcker att ge bort

Så vet du att ditt barn har selektiv ätstörning

Cecilia, 35: Därför ångrar jag att jag blev mamma

CAMPIONI: Varför lägger vi så lite tid på våra kärleksrelationer?

Ny studie: Så skadligt är syskonmobbning

Maria drabbades av förlossningspsykos: En blixt från en klar himmel

SÖDERBERG: Vi behöver inte barnvakta papporna