”Min elvaårige son blir ofta arg”

Fråga psykologen

Av: 

Malin Wigen

Karin ger en mamma råd för hur de ska tacklas med sin elvaåring som ofta blir arg.
Karin ger en mamma råd för hur de ska tacklas med sin elvaåring som ofta blir arg.

Relation | Family

En mamma undrar hur de ska hantera sin elvaåring som ofta blir arg och är negativ. Psykologen Karin ger råd.

STÄLL DIN FRÅGA TILL VÅRA EXPERTER — SÅ GÖR DU

Hos Family kan du ställa dina frågor till våra experter: Psykologen Karin, barnläkaren Jonas och barnmorskorna Roxana och  Linn. Mejla din fråga till family@aftonbladet.se – se till att det framgår i mejlet vem du vill ha svar från.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl om det.

Hej!

Jag har en elvaårig son som ofta blir arg och är väldigt negativ. När det händer något som han blir arg för exploderar han och kastar ibland saker och har svårt att lugna ner sig. Stannar kvar i sin negativitet länge och tycker han är värdelös. Han har svårt med matten i skolan (får extra hjälp) och det är som det smittar av sig på alla andra ämnen och han förstår inte meningen med att gå i skolan. Kuratorn och skolsköterskan är inkopplad men sonen förstår inte poängen med att prata med någon.

När han sen gör något som han tycker är kul som Harry Potter, hänga med kompisar kan han vara hur trevlig som helst. Han har sedan tidig ålder varit dramatisk och nära till sina känslor. Min man och jag tyvärr inte överens om hur detta ska tacklas och det börjar bli ohållbart samtidigt som 13-åriga dottern kämpar mot sin ätstörning.

Har du något tips eller råd?
Hälsningar H

Psykologen Karin: Försök förstå vad ilskan signalerar

Hej H!

Först vill jag bara säga att jag hör att ni har det tufft där hemma, med en arg 11-åring och en 13-åring som kämpar med ätstörning. Det blir så klart kämpigt för er föräldrar också och jag vill först och främst skicka en stärkande tanke till er.

 

Vad bra att er son har stunder när han verkar ha roligt och må bra! Viktigt att ni identifierat sådant som han tycker är kul. I mellanstadiet brukar kraven i skolan öka ganska rejält jämfört med lågstadiet, och jag tänker att er son som har svårt med vissa ämnen säkert känner av detta, samtidigt som han är på väg in i tonåren, har en syster som mår mycket dåligt och föräldrar som är oroliga för båda sina barn. Det är mycket i hans liv just nu som kanske inte är särskilt kul, så det är viktigt med ljusglimtar, och därför viktigt att se och uppmuntra det som är roligt och positivt.

 

Ibland kan det vara hjälpsamt, när vi försöker förstå oss på vad som pågår inom en familj, att se familjen som ett system. Ett system där varje enhet/familjemedlem bidrar till att bibehålla någon slags balans inom systemet. Så om en familjemedlem mår dåligt kanske en annan medlem försöker kompensera för det genom att inte visa sig ledsen, till exempel. Något annat som kan hända är att en familjemedlem blir utåtagerande som en reaktion på något som pågår i dess närhet. Det är helt enkelt olika hur var och en reagerar på sådant som händer runtomkring oss, och det låter som att er son ofta reagerar på jobbiga känslor och situationer med ilska och negativitet.

 

Du säger att du och din man inte är överens om hur sonens beteende ska tacklas. Med utgångspunkt i mina resonemang ovan så tänker jag att det finns förklaringar till varför er son beter sig som han gör, även om han själv kanske inte förstår detta, och även om dessa beteenden inte upplevs särskilt adekvata. Jag tror att ni har en bättre chans att komma framåt i allt detta genom att försöka förstå vad det är hans ilska är en signal om, snarare än att (bara) se det som ett oönskat beteende som ska upphöra så fort som möjligt. På så sätt har ni större möjlighet att möta er son och de behov han har. Kanske behöver han få höra att det är okej om han är orolig, arg eller rädd för allt som pågår? Kanske behöver han mer “positiv” samvaro med er föräldrar? Kanske mer stöd i skolan? Ingen av oss vet på rak arm vad det är han behöver, och kanske inte han heller som sagt, men det kan vara värt en hel del för honom att känna att ni i alla fall vill förstå honom och att det är okej att vara en arg 11-åring ibland, att det kanske till och med inte är så konstigt att vara arg när det är svårt i skolan eller hemma. Att få hjälp att sätta ord på vad det är som pågår inombords och att det är okej, är ofta ett stort första steg på vägen mot att också agera mer adekvat på sina känslor.

 

Jag önskar all lycka till till dig och din familj,

varma hälsningar Karin

Till shoppen

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Cellbes - ett unikt urval av mode i alla storlekar. Handla här!

Cellbes SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Så stöttar du barn med adhd, add eller autism

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Fråga Familys experter

Familj

MER OM FAMILY

”Gör jag fel som låter mitt barn välja kläder? ”

Så stöttar du barn med adhd, add eller autism

Så hanterar du barnets känslor vid skilsmässa

Hon är den eviga klassmamman – tänk om fler föräldrar kunde ställa upp?

Niclas drabbades av ätstörningar som åttaåring – fick vänta 21 år på vård

Tecknen på att ditt barn mobbas

NINA CAMPIONI: Det är okej att inte vara perfekt

Cecilia, 35: Därför ångrar jag att jag blev mamma

Enade som föräldrar – så viktigt är det i uppfostran

Ny studie: Så många ångrar att de fick barn

Så kan du stötta barn som lider av komplex

Så mycket alkohol kan du dricka inför barnen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lär du dina barn om porr, sex och samtycke

Så är det att växa upp med en psykopat till förälder

CAMPIONI: Hej du pappa – tar du ditt ansvar hemma?

CAMPIONI: Varför lägger vi så lite tid på våra kärleksrelationer?

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn

”Vill ha ett tredje barn – men är plötsligt rädd”

Tyra är den första nyfödda i byn på 72 år

Så mycket behöver vi leka med barnen

Är det bra att vaccinera mitt barn mot vattkoppor?