Så lär du ditt barn att gå på potta

Potträning: Experten ger tips och råd på hur ditt barn blir blöjfri

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2019-07-02

Så ska du göra när du och ditt barn ska ägna er åt potträning.

När kan man börja potträna sitt barn? Hur ska man gå till väga och vilka misstag ska man undvika? Här svarar experten på allt du behöver veta om när ditt barn ska lära sig gå på pottan.

Från och med ungefär när ditt barn är 18 månader kan du börja med potträning.

– Det är vid den åldern som ditt barn vanligtvis kan följa enklare instruktioner, kan kommunicera vad det vill och gå till och från pottan, säger Sofia Bergenstjerna som är en av författarna bakom Potträning på tre dagar. Hon fortsätter:

– Men alla barn är olika så det finns ingen ålder som är rätt eller fel. Genomsnittet blir blöjfria vid omkring fyra års ålder idag.

Sofia förespråkar dock att man börjar tidigt.

– Ju längre man väntar desto svårare kan det bli, för när barnet kommer in i sin självständighetsfas har det svårare att lyssna och vilja lära sig.

Hennes bok har hjälpt över 20 000 familjer att bli blöjfria. I boken ger de tips på hur man kan gå tillväga och skriver om de vanligaste misstagen föräldrar gör. I en undersökning de gjorde med över 800 personer svarande som testat deras metod uppgav 30,3 procent att barnen var blöjfria efter tre dagar, 63,7 procent inom sju dagar och 77,9 procent inom två veckor .

– Det finns ingen metod som funkar på alla barn, men den här metoden fungerar bra för väldigt många. För vissa går det att bli blöjfri väldigt snabbt, för andra tar det lite längre tid. Det beror helt på hur man gör och vilka förutsättningar man har, det är olika för alla.

Tips – så här gör du när ni ska potträna

  1. Förbered barnet
    Innan du börjar med potträning är det bra att förbereda ditt barn så mycket som möjligt. Exempelvis kan man läsa böcker som handlar om pottan samt visa och förklara toalettrutinen. Det är viktigt att man lär barnet att alla kissar och bajsar på toaletten eller potta.
    – Säg att du känner dig kissnödig och visa sedan hela processen i badrummet.
    Dessutom kan man försöka avdramatisera kiss och bajs genom att exempelvis prata om hundar på stan som gör ifrån sig.
    – Man kan även prata om innehållet i blöjan. Barnet kanske inte lärt sig vad som händer då blöjbyten ofta går snabbt och de kanske inte har sett sitt eget bajs. Det kan vara en bra del i förberedelserna, så att det inte blir en överraskning sedan.
  2. Avsätt dagar till lugn potträning hemma
    Att öva hemma i lugn och ro gör att man ger barnen de bästa förutsättningarna att lära sig nya beteenden. När man har mycket tid på sig att öva så har man även tid att upptäcka vad som händer i kroppen när man är nödig, vad pottan är till för och kopplingen däremellan.
    – Börja inte potträna under en stressig period!
  3. Avgränsa ditt hem
    När ni ska potträna kan det vara bra att välja en eller två rum man håller sig till så att man kan vara snabb när det gäller att ta sig till pottan. På så sätt kan du snabbt hjälpa ditt barn till pottan när det är dags att uträtta behoven.
  4. Håll dig till ett tillvägagångssätt
    Om man byter olika tillvägagångssätt hela tiden, för att den ena metoden efter den andre inte funkar, så kan barnet bli trött och förvirrat. Dessutom kan barnet känna av förälderns osäkerhet och oro – något som smittar av sig på barnet.
    – Barnet plockar upp vibbarna och känner att ”nej, det här är inte riktigt tryggt att lära sig”.
  5. Få barnet känna att det är roligt att lära sig – tjata inte
    Det absolut vanligaste misstaget enligt Sofia är att man tjatar på barnet om pottan och frågar om barnet är nödigt.
    – Även när barnet inte indikerar att det är nödig tjatar vi föräldrar för att vi blir nervösa och rädda att det ska komma kiss i byxorna, på golvet eller på soffan. Detta gör att vi tjatar sönder barnens motivation och glädje i att lära sig.
    Barnet behöver känna att det är det är en egen process och att det är roligt. Det blir allt annat än kul om någon tjatar och risken blir istället att barnet tappar lusten – vilket ofta leder till pottvägran.
    – Forskning visar att pottvägran är den vanligaste och största anledningen till att föräldrar ger upp.
  6. Undvik att rutinpotta
    Att rutinpotta innebär att man låter sitt barn sitta på pottan då och då, men där emellan använda blöja. Många föräldrar får rådet att det är ett bra tillvägagångssätt, vilket är en myt menar Sofia. Vid rutinpottning så börjar man mitt i inlärningsprocessen, man sätter sitt barn på pottan utan att veta om det är nödigt eller inte. Barnet lär sig därmed inte att koppla samman sin nödighet med att ta sig till pottan.
    – När barnet får sitta på pottan då och då förstår de inte varför de gör det och vad de förväntas göra där. Det blir helt enkelt förvirrande men det ger också dubbla budskap då man ibland ska kissa i pottan men oftast i blöjan. Barnen lär sig inte att lyssna på sina signaler, vilket är det grundläggande steget för att barnets ska förstå.
    Rutinpottning kan därmed fördröja tiden till att bli blöjfri, enligt Sofia.
  7. Backa – om du hamnar i potttvägran
    Pottvägran är en låst situation där barnet inte vill lära sig att gå på pottan längre. Om man hamnar i det läget ska man ska sluta tjata och backa så att barnet får ta över processen och känna att det är dennes grej. I detta läge får man låta olyckor ske, som att barnet kissar på sig. Man ska se det som träningstillfällen menar Sofia.
    – Barnet behöver få testa och känna ”att okej nu höll jag mig lite för länge och nu kom det i byxan”· Det är det som gör att man lär sig.
Potträning kräver tålamod, ge inte upp!

Sista stärkande ord:

  • Om första dagen inte gick så bra är det lätt att känna sig uppgiven, men efter några dagar senare så brukar saker och ting falla på plats.
  • Tro på dig själv och ditt barn i detta. Då känner sig barnet tryggt och avslappnat att ta sig an utmaningen.
  • Om det känns motigt – fortsätt kämpa!

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu