Ny studie: Covid-19 kan orsaka skador på moderkakan

”Det finns inget annat som kan ha påverkat moderkakorna på det här sättet”

Uppdaterad 2022-03-14 | Publicerad 2022-03-13

I en ny studie har svenska forskare sett att viruset som orsakar covid-19,  sars-cov-2, kan skada moderkakan.
I en ny studie har svenska forskare sett att viruset som orsakar covid-19,  sars-cov-2, kan skada moderkakan.

En ny svensk studie visar att viruset som orsakar covid-19 kan skada moderkakan och leda till att fostret drabbas av syrebrist i livmodern.

– Detta är en ovanlig men allvarlig komplikation av covid-19-infektion under graviditet, säger forskaren Mehreen Zaigham som lett studien.

Mehreen Zaigham, ST-läkare på Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet, är en av forskarna bakom en ny svensk studie som publicerats i  British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

I studien undersökte forskarna 13 fall från sju olika förlossningsenheter i Sverige – en av fallen rörde en tvillingfödsel. I samtliga fall var de gravida sjuka i covid-19 och ovaccinerade. De flesta kvinnorna var i tredje trimestern, det vill säga de tre sista månaderna av graviditeten. Moderkakorna hos alla kvinnorna var infekterade av viruset och i hälften av fallen hade viruset även infekterat fostret.

I fem av fallen avled fostret i livmodern och i nio av fallen föddes barnen med komplikationer – två av dessa barn avled senare på grund av skador.

Genom att undersöka prover från moderkakorna kom forskarna fram till att de hade skador i varierande grad på grund av viruset och att det lett till syrebrist hos fostret.

– Vi kunde se att moderkakorna var infekterade av viruset och att det gett upphov till skador i form av döda celler, förstörd vävnad och att det bildats en beläggning av fibrin i moderkakan. Det leder till att moderkakan inte kan ge syre och näring till fostret. Det här är karakteristiskt för covid-19-infektion, det finns inget annat som kan ha påverkat moderkakorna på det här sättet, säger Mehreen Zaigham i pressmeddelandet.

Mehreen Zaigham.
Mehreen Zaigham.

”Sök vård om fosterrörelserna förändras”

Forskarna såg även att försämringen av moderkakans funktion kan gå fort.

– I fallen där barnen överlevt såg vi att det tog sex dagar i mediantid från det första tecknet på covid hos mamman tills infektionen påverkade fostret i form av tecken till syrebrist. I fallen där barnen avled tog det elva dagar i median innan fosterdöd upptäcktes.

En del av de svenska forskningsresultaten ingår i en internationell studie där man tittat närmare på 68 fall i tolv olika läder. I fallen fann forskare samma typ av skador på moderkakan som i den svenska studien. 

Mehreen Zaigham betonar dock att de allra flesta gravida kvinnor som blir sjuka i covid-19 inte kommer drabbas av att moderkakan infekteras.

– Det är ovanligt men trots det rekommenderar vi alla kvinnor som är eller planerar att bli gravida att vaccinera sig, även om de haft covid tidigare. I vår data finns inget fall där en vaccinerad gravid kvinna som blir sjuk i covid drabbats av att fostret avlider i livmodern eller visar tecken på allvarlig syrebrist. Jag tycker det är viktigt att man vaccinerar sig, följer de rekommendationer som gäller för gravida under pandemin och söker vård om fosterrörelserna förändras så att vi kan undersöka varför, säger hon i pressmeddelandet.

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.