Så undviker du skador på studsmattan

Ger tips på hur barn ska hoppa säkert

Uppdaterad 2019-07-16 | Publicerad 2019-05-22

Studsmattesäsongen är här till många barns stora glädje – men så även olyckorna. Här berättar Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert, vad som är den vanligaste orsaken till att barn skadar sig, och hur man kan undvika olyckor.

Var tredje barn skadar sig på något sätt när de hoppar studsmatta. Varje år är det 6 000 barn som uppsöker sjukhus, för att de skadat sig när de hoppat, enligt Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

– Det kan röra sig om stukningar, överansträngningar och frakturer i fingrar och handleder. Sen är det de här allvarliga skadorna i huvudet och nacken. De är inte lika många men de kan ge allvarliga konsekvenser, säger hon i Aftonbladet Morgon.

Den vanligaste orsaken att barn skadar sig är att det är för många som hoppar samtidigt. Enligt Alexandra Gahnström bör man max vara två barn på studsmattan – helst en åt gången. Dessutom rekommenderar hon att man är i samma storlek och att man har ögonkontakt.

Hon lyfter även ett varningens finger om vuxna och barn hoppar ihop. Man får turas om, eller vara försiktig.

– Vuxna är tyngre. Det blir den där trampolineffekten, där man får en extra studs, som barn tycker är väldigt kul. Men det kan också bli en rejäl smäll, man kan landa tokigt och få någon över sig. Så det ska man vara försiktig med om man hoppar med någon som är betydligt lättare.

Här är riskerna med studsmatta.

Använd säkerhetsnät till studsmattan

Hon har tips på hur man ska skydda sig från olyckor. En av tipsen är se till att ha skyddsnät, något som inte alla har. I en undersökning från Novus uppgav 20 procent av föräldrarna att de inte har skyddsnät.

– Det är jättemånga med tanke på hur många barn som hoppar och hur många studsmattor som står i våra trädgårdar. Alla mattor säljs inte med skyddsnät trots att det finns EU-krav på det. Jag tror att många köper de här lite billigare mattorna där skyddsnät inte följer med.

Vi har inte riktigt blivit medvetna om riskerna, enligt Alexandra Gahnström som även pratat i Aftonbladet Daily, även om hon hade önskat att det var så.

– Men när vi gör våra undersökningar ser vi att det slarvas en hel del med att vidta säkerhetsåtgärder, som till exempel att begränsa antalet barn som hoppar. Det är kanske det jag tror man har minst koll på – att det är den vanligaste anledningen till att barn skadar sig.

Köper man en studsmatta från en seriös återförsäljare och ser över säkerheten så kan nog skadorna minskas menar hon. Och allt är inte bara farligt med en studsmatta, det är kul också.

– Det är roligt. Det är bra för muskler, balans, koordination, smidighet och ger bra träning, så det är mycket positivt. Ser vi bara till att barnen är säkra kan de hoppa så mycket som helst.

För mer tips och råd för vad du ska tänka på gällande studsmatta – titta på klippet i spelaren här ovan eller lyssna på när Alexandra Gahnström var med i Aftonbladet Daily.

PODD:

I dagens Aftonbladet Daily tar vi upp riskerna med att hoppa studsmatta. Barn älskar att hoppa, men tusentals barn och ungdomar måste varje år . Hur farligt är det att hoppa studsmatta?

Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu