Då kan du ha sex efter förlossningen

Barnmorskan ger råd och tips om sex innan och efter förlossningen

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Får man ha sex när man är gravid? Och hur viktigt är det att komma igång igen efter förlossningen? Barnmorskan Hanna Sandberg ger svar.

– Vänta inte för länge med sex efter förlossnigen, säger hon.

Hanna Sandberg är barnmorska hos Södermalms Barnmorskor och på Förlossningen på Södersjukhuset. I sitt jobb möter hon par som har frågor om sitt sexliv både innan och efter en förlossning.

Får man ha sex under graviditeten, och är det något man bör tänka på?

– Det är fullt tillåtet att ha sex när man är gravid. En del är lite oroliga och rädda för att något ska ta skada men det kan det inte. En del kan till och med uppleva ökad lust till under graviditeten.

En del kan vara rädda för att bebisen kan ta skada, är det möjligt?

– Det stämmer inte att man kan skada bebisen, den ligger så pass skyddat.

Under en graviditet flödar hormoner och lusten kan se olika ut. Hanna ger tips på hur man ska förhålla sig till varandra och sex under den perioden.

– Man ska komma ihåg att den andre inte är en tankeläsare. Försök lyssna till varandra och se vad din partner behöver, ge varandra utrymme och kramas mycket. Man kan ha sex på olika sätt också, det finns inte bara ett sätt, man får vara fantasifull och kreativ.

Hur lång tid efter förlossningen kan man ha sex?

– En grundregel är att man väntar tills att man slutat blöda i alla fall. Det blir ju en blödning efter en förlossning som kommer från såret där moderkakan suttit. Så länge den blödningen pågår är det ett sår på insidan av livmodern, och det kan vara en ingång för bakterier, säger hon och fortsätter:

– Ibland har det uppstått en bristning under förlossningen och då är det bra att vänta med penetrerande sex tills den har läkt. Känner man sig osäker på om underlivet har läkt normalt eller om kvinnan har besvär och funderingar kring om det är okej att återuppta sexlivet kan man rådgöra med sin barnmorska på efterkontrollen sex till åtta veckor efter förlossningen.

Kan man skada sin bebis under sex? Barnmorskan Hanna ger svar.
Foto: Privat
Kan man skada sin bebis under sex? Barnmorskan Hanna ger svar.

”Det gäller att köra på”

Efter en förlossning kan lusten förändras, vissa kan uppleva mindre lust. Men enligt Hanna ska man inte vänta för länge med sex, något hon sett att många par gör.

– Det gäller att komma igång med mycket kroppskontrakt och att vara bjussiga mot varandra. Se till att den andre får sova och att man turas om mycket. Dessutom ska man ta sig tillfälle så att man inte väntar, för det rätta tillfället kommer inte komma. I början är det så intensivt och då gäller det att bara köra på.

Man ska inte heller ha för höga förväntningar på hur det ska vara första gången.

– Det känns inte precis som innan och det är helt okej. Det får vara på ett nytt sätt och det får kännas lite annorlunda. Slemhinnorna kan kännas torra när man ammar, trots att man har lust. Då kan man åtgärda det med glidmedel eller olja.

Varför är det viktigt att inte vänta länge?

– Då kan det leda till att någon i relationen inte är helt nöjd, och då kan det frodas frustation. Den kan i sin tur övergå ilska och det kan gå ut över relationen. Men man ska inte vara rädd för att det kan komma en situation där man inte är helt överens om hur ofta och när just under spädbarnsperioden. Men genom att prata med varandra kan man ta sig igenom det i de flesta fall.

Slutligen några generella råd eller tips från Hanna.

– Glöm inte bort varandra som ett par. Det är jätteviktigt att man inte blir som två kompisar där hemma till slut, utan att man försöker hitta tillfällena att behandla varandra som ett par. Ett sådant sätt är att ge mycket kroppskontakt, för då utsöndras lyckohormonet oxytocin. Det utsöndras när man har sex, kramas, pussas och ger massage. Det är jättebra att försöka öka på det, så att man bygger upp det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY