Spädbarn

presenteras av

Mina gör smycken av bröstmjölk – vill hjälpa mammor bevara minnen

”Det är flera som har hört av sig som sagt att det hjälpt dem i deras sorgeprocess”

Spädbarnstiden går fort. Plötsligt är den över.

Men med hjälp av navelsträng, bröstmjölk och moderkaka hjälper Mina andra att kapsla in de speciella stunderna man delar med sitt barn.

– Jag vill hjälpa dem att fånga och bevara viktiga stunder och låsa dem i tiden, så att de kan bära med sig minnet i resten av livet.

Mina Faisal kom som vuxen till Sverige 2010 från hemlandet Irak.

– Jag lämnade ett helt liv bakom mig. Det enda jag fick med mig var familj och minnen. Just minnen har alltid varit något som är viktigt för mig.

2018 fick Mina sin dotter. Hon njöt av den första tiden då de skapade ett starkt band sinsemellan. Men spädbarnstiden går fort.

– Jag ville ha ett minne från den tiden vi fick tillsammans och bära med mig minnet till tiden efter. Så jag började jag skapa smycken med hennes hår, bröstmjölk, navelsträng och annat som var förknippat med henne.

I ett och ett halvt år experimenterade Mina för att få fram smyckena.

– När allt sedan var klart kände jag en sådan värme, kärlek och stolthet när jag kunde bära mitt första handgjorda bröstmjölksmycke tillverkat av min egen bröstmjölk som ett minne för livet om vår otroliga resa tillsammans.

Mina gör smycken av bland annat bröstmjölk, moderkaka och navelsträng.
Mina gör smycken av bland annat bröstmjölk, moderkaka och navelsträng.
Det är inte bara föräldrar som har barn som vill ha smycken, utan även de som förlorat någon.
Det är inte bara föräldrar som har barn som vill ha smycken, utan även de som förlorat någon.

Med vetskapen om vad det betydde för henne ville hon även göra samma sak för andra. Hon började först tillverka smycken till bekanta, vänner och familj.

– De tyckte om smyckena jag hade på mig, och många önskade att jag skulle hjälpa till att skapa smycken åt dem. De flesta av dem var mammor.

Till sist skapade Mina sitt företag ”Kärlekens pärla” där personer kan beställa ett eget personligt handgjort minnessmycke av exempelvis bröstmjölk, hårlock, navelsträng eller en textilbit.

– Jag vill hjälpa dem att fånga och bevara viktiga stunder och låsa dem i tiden, så att de kan bära med sig minnet i resten av livet. Många säger att dessa smycken har så stor betydelse för dem och värda mer än allt annat.

Det är inte bara de som har barn som vill bevara minnen i form av örhängen, ring eller halsband, det är också de som förlorat sina barn – till exempel innan de ens fötts.

– Det är flera som har hört av sig som sagt att det hjälpt dem i deras sorgeprocess.

En tjej ville ha ett smycke gjort av torkade blommor som hon fick av sin pojkvän, samma dag han dog. En annan ville ha ett smycke gjort av sin mammas hår.

– Hon kunde inte ta av sig det, hon kände att hon hade sin mamma nära sig hela tiden.

”Många säger att dessa smycken har så stor betydelse för dem och värda mer än allt annat”.
”Många säger att dessa smycken har så stor betydelse för dem och värda mer än allt annat”.
Mina med sina två barn, hon har gjort smycken som påminner om tiden med dem båda.
Mina med sina två barn, hon har gjort smycken som påminner om tiden med dem båda.

Vissa historier berör Mina extra mycket, de får henne att reflektera över vad som är viktigast i livet.

– Jag försöker fokusera på att det hjälper andra, och den glädjen det ger. Jag känner mig stolt över det jag gör och tacksam över att kunna bidra med något.

Det tar olika lång tid att göra ett smycke, beroende på vad det ska innehålla. Om någon vill ha ett bröstmjölkssmycke måste Mina först omvandla mjölken till pulver.

– Ett smycke kan ta en vecka till tio dagar att göra.

Hon vill göra skillnad på en högre nivå, än bara för den enskilda individen.

– Jag har stöttat spädbarnsfonden ett tag nu, jag ger en del av försäljningen till dem. Men jag planerar även att stödja Barncancerfonden och jag hoppas att jag kan göra skillnad.

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.