Mamman Isabells sparknep – använder tygblöjor

Har sparat in tusenlappar

Publicerad 2022-10-22

Isabell använder tygblöjor i stället för engångsblöjor, både för miljöns och ekonomins skull.

När priserna skenar gäller det att ta till olika sätt att dra ner på sina kostnader.

Tvåbarnsmamman Isabells knep är att slopa engångsblöjor och i stället satsa på blöjor gjorda av tyg. Något Sveriges Radio rapporterat om.

– Vi har absolut sparat pengar på det, säger hon.

Redan när dottern Selma, 2, var nyfödd hade Isabell Uhlin, från Örnsköldsvik, ett paket tygblöjor hemma. Men det var inte förrän Selma var sju-åtta månader de började användas på riktigt.

– Men inte på heltid, mest när vi var hemma och på natten. Det var ett sätt att dra ner på engångsblöjor. När vi använde dem som mest använde vi bara ett paket engångsblöjor i månaden i stället för ett i veckan, säger hon.

När lillebror Leo, 1, var två månader köpte familjen inga engångsblöjor alls. Men de gånger Leos pappa är hemma med honom skiftar han mellan tyg- och engångsblöjor.

– Men när jag är ensam med Leo är det bara tygblöjor som gäller. Hittills i år har vi köpt vårt andra paket engångsblöjor till honom.

Så mycket sparade hon

Isabell fick upp ögonen för tygblöjor när en av hennes vänner skulle testa. Hon tyckte att miljöaspekten och den ekonomiska biten var intressant, något Sveriges Radio rapporterat om.

– När man går från att ha heltidsinkomst till att ha föräldrapenning så tänkte jag att detta kanske skulle spara några kronor.

Tygblöjor finns i billigare varianter men kan kosta upp till 300 kronor per blöja. I längden blir det dock mer ekonomiskt, enligt Isabell.

– För Selma, som i dag är blöjfri, hade engångsblöjorna kostat cirka 5 400. I stället köpte vi hennes tygblöjor för 1 400 och sålde dem för 700, så vi sparade ungefär 4 700. Så vi har absolut sparat pengar på det.

Om fördomarna: ”Luktar inte”

Isabell Uhlin.

Isabell är med i Facebookgrupper för de som använder tygblöjor där man kan få tips, råd och pepp.

– Det finns fler svenska producenter och återförsäljare än vad det gjorde för två år sedan. Det måste betyda att det finns en större efterfrågan, folk är mer medvetna om den ekonomiska biten och miljöaspekten.

En fördom mot tygblöjor är att det går åt mycket vatten när man tvättar.

– Då tänker man inte på hur mycket resurser som går åt när man producerar engångsblöjor. Direkt när man använt tygblöjan mer än en gång så går det åt mindre resurser än till två engångsblöjor.

En annan fördom är att det luktar.

– Engångsblöjor luktar mer. En kissig tygblöja som torkat luktar inte.

För den som tycker att det låter som en stor engångskostnad för tygblöjor menar Isabell att man ska ha i beräkning att de går att sälja vidare och att man ganska snabbt kommer upp i stora kostnader när man köper engångsblöjor. Till den som är nyfiken säger hon: Prova.

– Det finns möjlighet att hyra begagnade tygblöjor, bara för att känna på det och se hur de ser ut. Det är klart det inte är kul att ta hand om bajsblöjan, men man kan göra det på olika sätt. Det är bättre att prova än att inte testa alls.

Isabell: Så funkar tygblöjor

  • Har barnet kissat kan man lägga blöjan i en öppen, luftig, korg. Så länge blöjan ligger i en öppen behållare kan den ligga där tills det är dags att tvätta. Eller så hänger man upp dem tills de torkar. Är de genomblöta kan man tvätta dem lite snabbare.
  • Har barnet bajsat ska man ta hand om bajset och skölja ner det i toan och sedan tvätta dem.
  • Går att köpa begagnat i köp- och säljgrupper på Facebook om man inte vill köpa nya.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu