Spädbarn

presenteras av

Lizette bakar med sin bröstmjölk

”Cupcakesen blev ju väldigt goda”

Uppdaterad 2021-05-04 | Publicerad 2021-04-29

Lizette med sin son.

Vad gör man om man har mer bröstmjölk än sitt barn behöver och inte kan donera den? Enligt mamman Lizette går det bra att använda den till bakning, eller varför inte till en milkshake.

– Jag dricker inte komjölk heller så det är därför det extra bra för min del.

Lizette har en son på sju månader. På grund av dålig bröstmjölkproduktion behövde hon använda sig av en bröstpump vilket resulterade i att hon nu har mer mjölk än han behöver. Då hon inte kan donera mjölken, då kravet är att ens barn måste vara under sex månader, har hon i stället använt den till bakning.

– Jag vill inte kasta den utan jag vill ta till vara på de resurser som finns så mycket det går. Jag dricker inte komjölk heller så det är därför det extra bra för min del.

Hon har bland annat gjort muffins, milkshake och plättar – och resultatet blir minst lika bra som om man hade använt vanlig mjölk. Det enda man behöver tänka på är att använda sig av lite mindre socker då bröstmjölken är sötare.

– Cupcakesen blev ju väldigt goda.

Av de familjemedlemmar som smakat har ingen klagat.

– När jag sa först berättade att det var bröstmjölk skrattade de bara och tyckte det var roligt. Jag trodde de skulle reagera mer än så.

När hon delade med sig av sin bakning i en Facebookgrupp var det blandade reaktioner, vissa tyckte det var konstigt.

– Det är inte vanligt att man bakar med bröstmjölk, det är därför man reagerar så. De flesta som kommenterar dricker antagligen bröstmjölk dagligen fast från en annan art. Jag tycker inte det är annorlunda, det är snarare normalt. Just nu använder vi ju bröstmjölk från exempelvis kor som inte ens har någon talan.

Det är många som hört av sig privat till Lizette och frågat hur man ska gå till väga. Några har tidigare funderat på att testa men inte vågat. Hon hoppas att hon kan motivera andra till testa.

– Mitt syfte med detta är att normalisera användningen av bröstmjölk. Jag kommer att fortsätta baka och dela med mig av det så länge människor fortfarande tycker att det är äckligt och konstigt. Bröstmjölk och amning är två av de mest naturliga saker som finns, och saker blir så konstiga som vi väljer att göra dem.

Hon har ett tips till andra mammor:

– Om du har mer bröstmjölk än vad barnet behöver: Kolla om du kan donera till neo. De är alltid i behov av bröstmjölk där. Annars, gör exakt vad du vill med den. Jag väljer till exempel att baka.

Cupcakesen blev särskilt goda.

Lizettes recept: Baka cupcakes med bröstmjölk

 • 2,5 dl socker
 • 50 gram margarin eller smör (jag använde vegetabiliskt)
 • 2 3/4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 3 tsk vaniljsocker
 • 1 krm salt
 • 1,5 dl mjölk (jag använde bröstmjölk)
 • 1 tsk pressad citron
 • Blåbär
 • Citronskal

Gör så här:

 1. Ställ ugnen på 200 grader. Börja med att blanda socker och bakfett poröst tillsammans med en matsked av mjölken.
 2. Blanda sedan alla de torra ingredienserna i en annan bunke.
 3. Blanda växelvis resterande mjölk och de torra ingredienserna med det porösa sockret och bakfettet. Häll i den pressade citronen. Blanda ordentligt i cirka två min.
 4. Häll i två tredjedelar av smeten i muffinsformar. Lägg på några frysta blåbär och klicka sedan på resten av smeten. Ställ sedan in de i mitten av ugnen i 12-15 minuter.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.