Så undviker du bråk under julen

Psykologen ger råd och tips på hur du behåller julfriden

Publicerad 2019-12-23

Julen är en tid när vi samlas – på gott och ont.

Nästan lika förknippad som högtiden är med glögg och gemenskap är den också för många synonym med spänd stämning.

Så, vad är egentligen knepet för julefrid?

Det är mycket som ska klaras av inför jul- och nyårshelgerna. Det ska städas, klappar ska köpas, mat ska lagas och man ska umgås med släkt. Det är upplagt för mys, och konflikter.

Hur ska man egentligen undvika att bråk uppstår? Och hur ska man hantera jobbiga situationer när de väl uppstår under högtiderna?

Här är knepen för att undvika bråk.

Olof Johansson, psykolog vid Min Doktor, menar att man inledningsvis kan rannsaka sin egen inställning.

– Man kan ju, i den mån det är möjligt, försöka se vad det är som förenar. Man har olika sätt att förhålla sig till sin familj och släkt men en vända och fundera på vad som förenar er, fokusera på det som är positivt. Känner man då att man vet att det finns vissa saker som skiljer oss åt kan man göra ett medvetet val, att fokusera på det som förenar en, att ha ett fokus på det i alla olika konstellationer.

”Håll bråkstakarna upptagna”

Men hur gör man om man redan är positiv och tillmötesgående – men av erfarenhet vet att en eller annan bråkstake kommer att härja? Eftersom vi ofta känner dem vi delar julen med ganska väl, kan vi förutspå de små kollisionerna och förhindra dem genom lite förberedelse, menar Olof Johansson.

– Om du håller i julfirandet – håll bråkstakarna upptagna, så att deras fokus ligger på andra saker än diskussioner som skapar friktion. De kanske kan hjälpa till med matlagningen eller med barnen? Se till att planera lite smart. Om du ändå börjar sugas in i en konflikt och inte vill att det ska eskalera så är ett klassiskt psykologtrick att lugnt ställa öppna, nyfikna, intresserade frågor, det neutraliserar heta känslor. Ungefär: ”Hur tänker du då?” ”Jaha, intressant, utveckla".

Psykologen fortsätter:

– Är det saker som vi känner starkt för är det absolut inte förbjudet att diskutera saker. Men försök hålla dig värdig. Man kan ju träna på ämnen som inte är laddade, så att man kan samtala utan att skena. Vissa saker är okej att diskutera om.

Hur hanterar man en person som ändå brusar upp?

– Klassiska saker: genom att anstränga sig för att ta en värdig väg, att agera empatiskt och vara ett föredöme. Skippa ironi, sarkasmer och elakheter. Man kan ofta använda samma trick som man använder för att hantera tjuriga barn: distrahera, styr in diskussionen på ett helt annat plan. Så är det överlag med bråkstakar, folk som inte kan hantera sina känslor. Ett bra sätt att hantera är dem är ofta att handskas med dem som om de vore barn. Var snäll när de är otrevliga – sådana paralleller.

Och så är det viktigt att tänka på de äkta barnen i dessa situationer. Finns det barn med under julfirandet är det de som blir lidande om stämningen blir för obehaglig.

– Ha ständigt med barnperspektivet: det kan vara ganska obehagligt med högljudda berusade personer som skriker på varandra. Tänk på barnen och att det kan påverka dem både indirekt, genom att bevittna bråk och situationer som är olustiga, eller direkt. Har någon en impulsritat sätt att bete sig mot barnen måste man sätta ner foten.

Olof Johansson psykolog vid Min Doktor.

Ibland är det bra att ta konflikten

Vi bör också vara medvetna om att människor omkring oss hanterar tillfällena när vi samlas i större grupper på väldigt olika sätt, vissa är extroverta och andra mer introverta. En del är väldigt trygga i det och känner sig energifyllda av stora sällskap. Andra kan tycka att det känns stressande med samma belägenhet i flera dagar.

Dessutom, det bästa sättet att hantera en konflikt inte alltid är att undvika den.

– En aspekt av det är man kanske får fråga sig om man måste undvika konflikter helt och hållet. Man måste kunna ha diskussioner och inte hålla med varandra utan att skena iväg. Det här är en typisk grej som folk som inte är från Sverige tycker är märkligt i det här landet, att vi har svårt för konflikter – samtidigt som det i Sverige förekommer exempelvis mobbning på arbetsplatser. Vi har olika latenta konflikter i alla sammanhang men tycker att det är jobbigt att uttryckligen vara osams. Men att inte få uttrycka sina känslor är stressande i sig när man hör knäppa saker.

Det kan med andra ord vara en hälsoåtgärd att vara lyhörd för sin inre moraliska kompass. Olof Johansson avslutar:

– Om man aldrig vågar eller inte tycker att det är för lämpligt så blir det ju de högljuddas marknad. Det är de åsikterna som kommer att få höras.

Fakta: Så hanterar du julstressen

● Ökad jämställdhet ger lugnare jul Dela på både projektledning och genomförande genom att ha olika ansvarsområden.

● Låt rätt värderingar styra Fundera över vad som är viktigt för dig och om det är dina egna värderingar eller någon annans som styr. Att slita för hur man tror att någon annan vill ha det blir sällan bra.

● Var försiktig med alkohol, men slösa med vilan Alkohol gör att du sover och återhämtar dig sämre. Lägg pengarna på alkoholfria alternativ i stället och dra nytta av de många lediga dagarna genom att sova lite längre.

● Glöm inte bort att röra på dig

Fysisk aktivitet en bra metod för att hitta balans. Se till att varva stillasittandet med promenader och andra fysiska aktiviteter.

● Spendera inte för mycket

Tänk en gång till om du behöver köpa allt på din lista. Det du måste handla kan du överväga att beställa online och då slippa besöka ett överfullt varuhus.

Källa: Mindoktor

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu