Så hjälper du ditt barn som stammar

Tips och råd om stamning

Uppdaterad 2022-04-19 | Publicerad 2022-04-12

Tips och råd till dig som är förälder till ett barn som stammar.

I mellanstadiet blev Tove, 40, retad för sin stamning.

I dag jobbar hon med sitt drömyrke: Lärare.

– Det är jätteviktigt att inte låta stamningen begränsa dig, säger hon.

Tove Selvåg Drott, 40, har stammat sedan hon var fyra år. Hennes stamning uppdagades i samband med att hon fick hjälp mot sitt läspande. Stamningen har dock aldrig begränsat henne.

– Jag har alltid varit en utåtriktad person som valt att inte vara tyst. Jag har tagit den plats och tid jag behöver för att prata. Men självklart har jag hamnat i jobbiga situationer. Att redovisa i skolan var exempelvis något som var jobbigt, ju mer jag fokuserade på att inte stamma desto mer stammade jag.

Att läsa högt var också jobbigt. Tove minns när hon gick i högstadiet och varje elev skulle läsa högt för varandra.

– Alla fick läsa lite var och så fick man följa med i texten i böckerna. Jag var så fokuserad på att förbereda mig inför min tur att jag inte hörde vad de andra läste. Det kunde komma tillfällen då det var så jobbigt för mig att jag gick på toaletten i hopp om att få läsa ett kortare stycke eller att bli överhoppad. Det var väldigt stressande.

Tove Selvåg Drott har själv stammat sedan hon var fyra år.

I mellanstadiet blev hon retad och kallades ”stamapa”, vilket tog hårt.

– Men jag fick mycket stöd hemifrån, vilket var viktigt. Min familj har alltid peppat mig i alla sammanhang och trott på mig.

Än i dag kan Tove stöta på fördomar och kommentarer.

– Det finns fördomar om att den som stammar inte förstår, är trög, och att man är nervös och stressad. Och visst kan man vara nervös, men det är inte orsaken till att man stammar.

För två år sedan mötte hon en vuxen person som härmade henne. Då insåg hon att kunskapen kring stamning är låg. Det blev startskottet för att skriva boken ”Jag tror det bröts, du försvann”

– Boken handlar om mig och mina upplevelser, men jag har också intervjuat andra privatpersoner, offentliga personer och logopeder. Syftet är att andra ska lära sig om stamning och hur man kan bemöta någon i omgivningen som stammar.

– Jag tror även att boken kan få många att finna stöd i att man inte är ensam om att stamma – även om det är individuellt hur man påverkas.

I dag jobbar Tove som lärare.

– Det har alltid varit ett självklart val för mig, även om jag visste att det skulle innebära att prata inför andra, utvecklingssamtal, möten och mycket föräldrakontakt. Det vill säga situationer där jag inte kan dölja min stamning. Det är inte det självklara yrkesvalet om man tycker stamningen blir jobbig, men jag valde ändå den banan och det är inget jag har ångrat.

Så hjälper du ditt barn som stammar – Toves tips och råd

  • Vänta in ditt barn när det pratar och var inlyssnande.
  • Prata en i taget så att alla får tala till punkt.
  • Avbryt inte när ditt barn pratar, så att barnet känner att hen får tiden hen behöver till att prata.
  • Fyll inte i orden eller avsluta meningar, det ger en känsla av att undra ”Hur vet du vad jag ska säga?”. Lyssna i stället och vänta in.
  • Var intresserad av vad ditt barn säger, ha ett genuint intresse för vad hen ska berätta.
  • Läs böcker tillsammans.
  • När det gäller yngre barn så kan ni göra saker som ger utrymme för prat på ett avslappnat och lekfullt sätt, exempelvis som att spela spel.
  • Det är viktigt att barnet känner att man lyssnar och att barnet känner trygghet att prata.

– Om barnet upptäcker att den som lyssnar är lugn och trygg, då blir barnet själv tryggt.

Om ditt barn blir retad

Känn av vad barnet vill att du ska göra. Fråga om hen vill ha hjälp eller om du ska prata med lärare. Det är viktigt att du gör som barnet vill, att ni är överens om en lösning, menar Tove Selvåg.

– Sen är det också viktigt att du som förälder visar att du gärna pratar med läraren om det, vinn ditt barns förtroende för att du kan lyfta de här sakerna.

Så lär du ditt barn att bemöta klasskompisen som stammar

– Om man vet att det finns en kompis i klassen, eller på fritidsaktiviteten, som stammar så är det jättebra att prata om vikten av att lyssna in och invänta tills denna pratat klart och inte lägga ord i munnen eller avsluta meningar.

– Det är dock viktigt i alla sammanhang, även om man inte stammar, säger Tove Selvåg.

Toves råd till dig som stammar

  • Våga stamma, våga vara den du är och tro på dig själv. Det är jätteviktigt att inte låta stamningen begränsa dig. Att stamma är ett annat sätt att tala. Ta den plats och tid du behöver.
  • Satsa på det du vill bli och inte låta stamningen vara ett hinder, följ dina drömmar.
  • Det finns hjälp att få, man kan få stöd professionellt av logoped.

FAKTA: Stamning

Stamning innebär att ditt tal på något sätt stoppas upp trots att du vet vad du ska säga. Det är vanligast hos barn, men förekommer i alla åldrar. Stamningen går oftast över när barnet börjar skolan. Annars kan man få hjälp av logoped för behandling, om det behövs.

Symtom

  • Fastna på en bokstav, ljud, ord eller en stavelse och upprepa den innan det går att komma vidare.
  • Korta stopp eller ibland långa tysta pauser där du pressar på för att få fram ordet.
  • Bokstäver eller stavelser blir mer utdragna och förlängs.

Du kan stamma alltid eller i perioder. Stamningen kan också variera från situation till situation.

Källa: 1177