Snart vet vi hur mediciner påverkar gravida

Gravida och ammande kvinnor i stort forskningsprojekt

Publicerad 2019-06-10

Blivande mammor utsätter sig för risker i onödan när de avstår från att ta viktiga mediciner.
Nu satsas över 300 miljoner kronor på forskning av gravida och ammande kvinnor.

En jobbig halsfluss, depression, allergier eller kanske återkommande infektioner. Gravida och ammande kvinnor drabbas precis lika ofta av sjukdomar och andra åkommor som alla andra. Men många avstår från att ta mediciner eftersom de är rädda för att fostret i magen eller den lilla bebisen som ammas ska skadas av läkemedel.

Det är ändå vanligt att gravida tar något slags läkemedel. Enligt ett pressmeddelande från Uppsala Universitet tar nära 90 procent av alla gravida receptbelagd medicin någon gång under graviditeten. Och att avstå sin medicin kan leda till svårt lidande för kvinnan.

Men det finns egentligen ingen gedigen forskning kring vad som händer när en gravid eller ammande kvinna tar mediciner. Det saknas mycket kunskap kring hur olika läkemedel påverkar fostret och det nyfödda barnet. Enligt uppgifter från Uppsala Universitet är det endast runt fem procent av dagens mediciner som är tillräckligt studerade för att säkert kunna användas av gravida och ammande.

Ett nytt stort forskningsprojekt ska visa effekterna av mediciner när man är gravid eller ammar.

Stort europeiskt forskningsprojekt

Men det kan det bli ändring på i framtiden. Den 1 april startade ett stort europeiskt forskningssamarbete, Conception, som ska ta reda på hur gravida och ammande kvinnor och deras barn påverkas av läkemedel. Det är ett femårigt projekt med en budget på 28,6 miljoner euro.

Planen är att akademiska forskare och läkemedelsindustrin ska samarbeta för att få fram evidensbaserad läkemedelsbehandling. Närmare 200 personer från 88 olika organisationer i 22 länder kommer att arbeta tillsammans för att hjälpa gravida och ammande kvinnor.

Uppsala universitet har en central roll när det kommer till att leda arbetet med biobankning av proverna och att analysera dem. Testerna kommer från kvinnor i hela Europa.

Högre risk för kvinnan

Mats Hansson, professor och föreståndare vid Uppsala universitets Centrum för forskningsetik och bioetik, leder arbetet. Han anser att projektet är viktigt eftersom det rör sig om etiskt svåra avvägningar där man utan tillräcklig evidens utsätter både gravida kvinnor, fostret och det ammande barnet för risker när säker, evidensbaserad vård och behandling inte kan erbjudas.

– Att plocka bort en medicin för säkerhets skull skyddar fostret, men innebär en högre risk för den gravida kvinnan som behöver sin medicin. Att avråda från amning har också en etisk kostnad eftersom man vet att amning är värdefullt både för barnet och mamman, säger Mats Hansson, professor och föreståndare för Centrum för forskningsetik och bioetik vid Uppsala universitet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu