Mejla

Alexander och Malin Karim

Fyra situationer du hamnar i som förälder

Paret Karim ger dig fyra scenarier och berättar hur du gör

Publicerad:
Uppdaterad:
Karim vägleder föräldrar genom olika situationer som kan uppstå.
Foto: TT
Karim vägleder föräldrar genom olika situationer som kan uppstå.

Fyra scener ur ett föräldraskap.

Till alla nyblivna och blivande föräldrar där ute: Vi ger er fyra situationer du kommer att hamna i och hur du tar dig ur dem.

1. Den nerkissade sängen klockan 05.00

Scenario: I sängen ligger du, ett barn och din partner. Mitt i natten vaknar du och inser att din vänstra sida är nerkissad. Den skyldige ligger där i mitten, på rygg med armar och ben ut som en sjöstjärna med ett nöjt leende på sina läppar. Din partner sover också djupt trots att du kan se kisset på hans arm glittra i ljuset från gatlampan utanför. (Eller ”hennes”, Alex anm.) Du är själv knappt vaken. Så trött och så sugen på att bara få sova de där få, sköra timmarna innan väckarklockan obarmhärtigt återkallar verkligheten.

Så här gör du: Somna om. Lite kiss har aldrig dödat någon. Tror vi. Om du är väldigt samvetsgrann kan du peta in lite handdukar som suger upp det värsta. Det är varken första eller sista gången du kommer att råka ut för kiss i sängen. Du skall inte upp och tvätta, bädda om och duscha ty då kommer din psykiska hälsa inte att bli särskilt långlivad in this game we call parenthood.

2. Elaka torpedungar & dess odrägliga föräldrar

Scenario: Ni är på lekplatsen. En unge puttar undan ditt barn i kön till rutschkanan. Gång på gång. Ni föräldrar står nedanför och elaka ungens lyfter inte ett finger för att tillrättavisa sin avkomma. De till och med skrattar glatt åt ungens ”leklust och iver”. Du ser hur ditt barn blir ledsen och osäker. Fostrad som hen är att vänta på sin tur. 

Så här gör du: Det här har du inte hört från oss. Men. Ta ditt barn i handen. Nu ska ni åka tillsammans. När den lille krav maga-marodören kommer ångande för att i vanlig ordning knuffa undan och tränga sig före så böjer du dig fram, ”råkar” knuffa undan hen med ditt arsle och parkerar dig och ditt barn demonstrativt i rutschkanan. För ibland måste man ta till fula knep för att make a point. Har vi hört. Från en vän. Eller från en granne till en vän. 

3. Bajsfesten

Scenario: Ni sitter på en hamburgerrestaurang. Helt plötsligt smyger sig en odör på, en som inte hör hemma bland pommes frites och kött i bröd. Ni tittar båda på er barn som sitter i en barnstol och dinglar med fötterna medan hen suger på en äppelklyfta. En av er tar mod till sig och kliver upp för att ta en närmare titt. Och ser Bajset. Som har trängt ut ur blöjan, upp på ryggen och tittar fram där de små runda barnlåren möter stol. 

Såhär gör du: Nu måste det till ett tyst samspel. Ett team work av ninjakaratär. Din partner tar barnet och forslar in hen på toaletten medan du tar stolen och torkar av den med en kombo av våtservetter och handsprit. (Vid första barnet har alla handsprit i skötväskan.) Sedan störtar du in på en stor klädkedja som, tack gode Gud, ligger vägg i vägg. Köper ny uppsättning kläder till barnet och möter upp den andra föräldern på toaletten. Ni slänger alla nerbajsade kläder, för ibland måste man bara inse när man är besegrad, och drar på ungen en brokig outfit i fyra olika storlekar med skrikande röda prislappar. Sen lämnar ni snabbt restaurangen som om inget hade hänt. 

4. När en kräksjuk kommer på kalas

Scenario: Ni har ställt till med barnkalas eftersom er lilla juvel har fyllt år. Alla förskolekompisar väller in och stämningen är hög. Så hög att ni redan fått en liten släng av tinnitus. Sist in kommer lille Vebert. Han ser hängig och blek ut men ler tappert. Lille Veberts föräldrar lämnar av honom med följande brasklapp: ” Ja, han har kräkts hela natten men han ville så gärna gå ändå.” Sedan har de stängt dörren innan du hunnit fatta vad som egentligen hände. Med långa benet före drar de lättat iväg på de två timmar av egentid som ditt kalas innebär.

Så här gör du: Här finns inget att göra. Det är inte Veberts fel, stackarn. Så medan 25 barn med tårta i magen kaskadspyr på väggar, golv och i lådan med lego kan du endast visualisera fram en hämnd mot lille Veberts föräldrar, den är som Emma i ”Kalles Klätterträd” och finns bara i fantasin. För annars kanske du skulle bli arresterad och det vill vi ju inte. 

Av: Alexander och Malin Karim

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY