Spädbarn

presenteras av

Bebis föddes med antikroppar – mamman hade covid-19

Studie av antikroppar mot covid hos bebisar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Bebisar tycks inte drabbas av svåra symtom vid covid-19. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Bebisar tycks inte drabbas av svåra symtom vid covid-19. Arkivbild.

FAMILY

Än vet man inte hur coronaviruset påverkar fostret under en graviditet om mamman är sjuk i covid-19. Men just nu studeras frågan i Singapore, där ett barn fötts med antikroppar.

Det är fortfarande oklart hur coronaviruset påverkar fostret under en graviditet, om mamman blir infekterad. Frågan studeras i bland annat Singapore, där läkare tidigare i år upptäckte antikroppar hos en nyfödd bebis vars mamma diagnostiserats med covid-19.

Forskarna försöker exempelvis ta reda på om foster kan infekteras av viruset i livmodern och utveckla antikroppar på egen hand, eller om antikropparna förs över från mamman. Det är också viktigt att ta reda på om antikropparna ger ett effektivt skydd mot nya infektioner, och i så fall hur länge, säger en av forskningsledarna till Reuters.

Enligt det fåtal fall som rapporterats hittills tycks det vara mycket ovanligt att bebisar får svåra symtom vid covid-19.

Antikropparna hos bebisen i Singapore fanns enligt forskarna kvar ett par månader efter mammans infektion, vilket betraktas som ett gott tecken.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY