Familjen splittrad – Nino har utvisats från Sverige

Oron för sonen: ”Kommer inte lära sig svenska”

Publicerad 2022-05-27

Nino har tvingasts återvända till Georgien och har tagit med sig sonen Alexander. Här står familjen samlad utanför sitt hus i Sösdala.

I Sverige har Nino och Ted ett hus och barn tillsammans, här skulle de skapa sin framtid.

Nu har Nino utvisats på grund av Migrationsverkets misstag, menar de.

– Jag tycker bara det är för jävligt, jag har förlorat hoppet om Sverige, säger Ted.

Ted Jönsson och Nino Danelia-Jonsson träffades 2018 när Ted var i Georgien.

– Det var min vän som introducerade mig för henne. Det var kärlek direkt, sådant som man tror aldrig händer, säger Ted.

Efter två månader var de officiellt ett par. Ted bodde i Sverige och Nino i Georgien. De höll kontakten via telefon och besökte varandra när det fanns möjlighet. I december 2019 friade han till Nino när hon befann sig i Sverige och de åkte till Georgien tillsammans för att gifta sig den 27 januari 2020.

– Det var ett vackert och stort bröllop.

Nino och Ted gifte sig i Georgien januari 2020.

De ville skapa en framtid tillsammans i Sverige och återvände efter bröllopet. Efter 90 dagar i Sverige, antalet dagar georgiska medborgare får vistas i landet utan visum, ansökte Nino om att förlänga sin vistelse – det godkändes. Tanken var att hon skulle återvända till Georgien för att slutföra sin ansökan om uppehållstillstånd som hon påbörjat innan hon lämnade landet. Men covid-19 spred sig och det inbokade flyget dit ställdes in.

– Vi ansökte om att förlänga hennes vistelse igen. Den andra gången ringde Migrationsverket och sa ”Varför ansöker du inte om uppehållstillstånd innanför Sverige i stället, ni är ju gifta”.

Beskedet var lugnande för paret och de litade på orden. Dessutom var Nino gravid vid det här laget.

– Det var inte lätt att återvända till Georgien i och med pandemin. Och jag ville inte åka då, jag var rädd att jag skulle bli sjuk och att det skulle påverka barnet, säger Nino.

Men Nino fick avslag, hon fick inte uppehållstillstånd. Där och då grundade Migrationsverket beslutet på att Ted inte uppfyllde försörjningskravet, och att ”det skäligen kan krävas att Nino Danelia-Jonsson återvänder till sitt hemland för att där ge in sin ansökan om uppehållstillstånd”.

De överklagade till Migrationsdomstolen, i februari 2022 fick de avslag igen. Nino är tvungen att åka tillbaka till Georgien och tar med sig deras son Alexander som i dag är 16 månader.

– Jag vill inte lämna mitt barn, dessutom måste Ted jobba och kommer inte kunna ta hand om honom. Det känns väldigt jobbigt, nu när vi köpt hus och planerat att han ska börja förskolan här, säger Nino.

”Måsta vi ha tillstånd att skaffa barn?”

Enligt domstolsbeslutet uppfyller Ted nu försörjningskravet. Men de bedömer att covid-19 inte är ett tillräckligt skäl till att ansökan om uppehållstillstånd inte var gjord och beviljad innan Nino bosatte sig i Sverige. Att de fått ett barn ändrar inte heller bedömningen, paret valde att bilda familj när situationen för Nino var oklar, menar de.

Det har inte framkommit att det föreligger något hinder för barnets pappa eller barnet att resa med klaganden eller besöka klaganden under tiden hon ansöker utifrån. Det har inte heller framkommit att barnet har något särskilt behov jämfört med andra spädbarn”, står det bland annat i beslutet.

Migrationsverket menar att ni valde att bilda familj när situationen var oklar, vad säger ni om det?

– Måste vi ha tillstånd från Migrationsverket att skaffa barn och bilda en familj? Hade jag varit 20 år hade jag kunnat vänta, men jag är 34 år och det har varit en dröm för mig att få barn, jag tänkte inte att det skulle bli så här. Jag trodde inte det skulle bli så här svårt att få uppehållstillstånd då vi bor ihop och är gifta, säger Nino.

De menar även att det inte finns några hinder att besöka Nino under tiden hon ansöker från Georgien, vad säger ni om det?

– Jag måste jobba heltid för att kunna försörja henne och Alexander, och kunna betala för vårt hus. Jag kan inte ta ledigt för att besöka dem hela tiden, säger Ted.

I beslutet skriver de att det inte strider mot barnets bästa, vad tänker ni om det?

– Hur kan det inte göra det? De splittrar en familj. Om det är så att de tvingas stanna där över ett år måste han ansöka om uppehållstillstånd där, eller bli georgisk medborgare. Men vi vill inte det, vi vill leva och bo tillsammans i Sverige. Vi har vårt hem här, säger Ted.

– Jag trodde inte det skulle bli så här svårt att få uppehållstillstånd då vi bor ihop och är gifta, säger Nino.

”Kommer missa hans första ord”

Att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige från Georgien kan, enligt paret, ta från 6 till 17 månader. Ted och Nino är oroliga för det här ska påverka Alexanders framtid i Sverige.

– Han kommer inte att lära sig svenska, det kommer bli svårare för honom om vi återvänder till Sverige. Jag tänkte att han skulle börja förskolan här, vi har redan skickat in alla papper. Det är inte lika bra förskolor i Georgien. Jag hoppas att jag får komma tillbaka med honom, innan det är dags, säger Nino.

Hon känner även oro för att de måste leva utan Ted.

– Ted är en underbar pappa, Alexander älskar honom, jag vill inte att han ska vara utan honom. Jag har familj och ett hem i Georgien, men jag vill bo med min man och barn tillsammans.

Kommer Nino tvingas stanna i Georgien över ett år kommer Ted att ta ut sin föräldraledighet och bo med dem där.

– Att vara utan dem går inte. Mitt barn försvinner från mig helt och hållet. Jag kommer missa hans första ord.

Han känner även oro kring säkerhetsläget i Georgien, i och med kriget i Ukraina.

– Man vet inte vad Putin kommer göra härnäst.

Paret menar att det här aldrig hade hänt, om inte de fått höra att Nino kunde ansöka om uppehållstillstånd från Sverige, i och med deras giftermål.

– Jag tycker bara det är för jävligt, jag har förlorat hoppet om Sverige. Jag känner mig arg och ledsen samtidigt, jag har gråtit rätt mycket. Jag får dränka mig i jobb hoppas att det funkar, säger Ted.

När intervjun gjordes hade Nino och Alexander några dagar kvar i Sverige. Den 8 maj lyfte planet. Ted följde med för att vara med dem i en vecka, sedan väntar jobb i Sverige igen.

– Gränspolisen ska komma hit för att eskortera henne utomlands som om hon är kriminell. Hon har följt alla regler, vi har inte gjort något olagligt, varför ska hon man då bli utkastad av dem?

Så svarar Migrationsverket

Nino har gett Aftonbladet fullmakt gällande ärendet vilket gör att Migrationsverket kan kommentera.

Enligt paret så hade detta inte hänt om de inte fått höra att det gick att ansöka från Sverige i och med deras giftermål, vad har ni för kommentar kring det?

– Man har alltid rätt att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige och få sin ansökan prövad, men när man ansöker inifrån Sverige får man också information om att huvudregeln är att man ska vara utanför landet för att kunna beviljas uppehållstillstånd. I det här fallet har paret informerats om detta vid flera tillfällen. De har också informerats om risken för avslag när man söker den här typen av tillstånd inifrån Sverige. I det här fallet skulle Nino emellertid troligtvis fått avslag även om ansökan gjorts från Georgien eftersom Ted inte uppfyllde försörjningskravet för familjen, säger Annica Dahlqvist, presskommunikatör på Migrationsverket.

Förutom att försörjningskravet inte uppfylldes menar Migrationsverket att paret lämnat oriktiga uppgifter när de ansökte om uppehållstillstånd för besök: ”Det var sannolikt att paret egentligen redan från start planerat för en bosättning i Sverige utan att Nino skulle behöva resa hem”.

Är hon garanterad att få uppehållstillstånd i Sverige om ansöker från Georgien, eller finns det några förhinder för det? Hur lång tid kan det ta innan hon kan återvända?

– Migrationsverket fattar beslut utifrån de förutsättningar som finns i ett ärende när det handläggs. Vi kan inte ge några förhandsbesked om beslut. Vi kan inte heller ge några exakta besked om handläggningstider, det beror på omständigheterna i ärendet och flera andra faktorer såsom hur många aktuella ärenden som kommit in på myndigheten och hur vår organisation prioriterar sin verksamhet vi den tidpunkt som ansökan handläggs hos oss.

Paret tycker att detta strider mot barnets bästa, då barnet inte kan vara med båda sina föräldrar  – vad tänker ni om det?

Migrationsverket ska i sådana här ärenden väga familjens intresse av att leva tillsammans i Sverige mot Sveriges intresse av säkerhet och reglerad invandring. Rätten till respekt för familjelivet skyddas av artikel 8 i Europakonventionen. När det finns barn ska barnets bästa också vägas in i bedömningen – övervägningar som gjorts i Ninos och Teds ärende, enligt Annica Dahlqvist.

– Det har inte kommit fram några uppgifter om att familjen inte har möjlighet att träffas regelbundet under handläggningstiden eller att det skulle vara oproportionerligt svårt för Nino att söka utifrån, besöka en ambassad för att göra anknytningsintervju eller att barnet inte skulle få sina grundläggande behov tillgodosedda på grund av den här situationen. Det som kommit fram är att deras familjeliv i Sverige skulle få ett avbrott.

Nino och Ted har valt att skaffa barn tillsammans trots att Migrationsverket inte ännu hade beslutat om Ninos rätt att bosätta sig i Sverige. Konsekvensen av det är att de inte har en självklar rätt att få fortsätta sitt familjeliv tillsammans i Sverige utan avbrott.

– Migrationsverket förstår att det kan vara svårt att som familj att leva isär under en period men man har också ett eget ansvar att se till att man har de tillstånd som krävs för att kunna bo tillsammans som familj i Sverige. Enligt lagen ska det ordnas innan man flyttar hit.

MER OM FAMILY

”Jag känner mig inte alls olik andra”

John och Johan: Det går utmärkt att vara pappa, pappa och döttrar

Vädjade om hjälp med sjuka trillingarna – nekades: ”Vi går på knäna”

Vide, 6, har autism och sällsynt sjukdom: ”Alla hade mått bra av att ha en Vide i sitt liv”

Så vet du att ditt barn har selektiv ätstörning

SÖDERBERG: Det är dags att vi normaliserar det vanliga hemmet

Här överraskar Tony sin cancersjuka mamma: ”En av de bästa dagarna i mitt liv”

NINA CAMPIONI: Vi måste låta stora förändringar vara jobbiga

Helena förlorade sin dotter Isoldé: Det är så fel att hon inte finns här längre

Egentid måste inte innebära svindyr manikyr

SÖDERBERG: Är din relation två plus är det tillräckligt

CAMPIONI: Vi behöver inte vin för att klara av barnen

NINA CAMPIONI: När är vi lediga - på riktigt?

Experten: Ta inte pengar från barnets sparkonto

Polyfamiljen lyckades hoppa av ekorrhjulet: ”Märker på barnen att de är gladare”

Matilda blev änka när hon var 23: Erik kommer alltid att finnas i vårt liv

CAMPIONI: Du måste inte vara allt för dina barn

SÖDERBERG: Varför är det svårt för män att ta en bild?

Föräldrar ordnar mensfester för att fira första mensen: ”Kan minska skamkänslor”

CAMPIONI: Alla skulle må bra av en veckas tältande

SÖDERBERG: Är du ens gift om du inte stört dig på hur din partner låter?

Hockeykillar fick mig att förakta sporten – sedan började min son spela

Någon stal Hannas sons julklapp – från hans gravplats: ”Varför och vem gör så?”

IDA SÖDERBERG: Varför stör vi oss på sjuka män?