Så ska du göra om din bebis sätter i halsen

Experten: Är det total luftvägsstopp är det livshotande

Uppdaterad 2019-04-24 | Publicerad 2019-04-08

Om din bebis sätter i halsen gäller det att veta hur du ska agera, då det kan handla om liv och död.

– Det är en billig livsförsäkring att lära sig hur man ska göra, säger Camilla Thurell, grundare av Life in mind.

Många föräldrars största oro är att ens barn ska sätta i halsen. Men vet man hur man ska göra kan man minska sin oro och rädsla markant, menar sjuksköterskan Camilla Thurell som grundat Life in mind som erbjuder utbildning av hjärt- och lungräddning och första hjälpen för barn och vuxna.

– Det är så otroligt många som är livrädda för att ett barn ska sätta i halsen. Jag hävdar med bestämdhet att det ofta grundar sig i att man är osäker på hur man ska agera om det händer.

Hon menar att kunskap är A och O och att det är viktigt att öva på hur man ska göra om olyckan skulle vara framme.

– Det tycker jag är grunden till allt, att om man kan agera och vet vad man ska göra så går det ofta bra. Men det handlar om minuter och om man inte agerar och det som fastnat inte kommer upp då överlever man helt enkelt inte.

Bebisar som sätter i halsen klarar sig oftast

Som förälder är man ofta rädd att ens bebis ska sätta i halsen när den lär sig att äta, då den inte kan tugga.

–  Det ser ut som bebisar sätter i halsen mest varenda dag när de lär sig äta. Men de klarar det oftast jättebra. Folk vill ofta höra vad barnen inte ska äta, eller vad som är farligast. Det vill jag dock inte svara på då det är så himla individuellt vad barn klarar av att tugga. Så frågar man mig så ska man låta barnen äta och prova sig fram, det är så de lär sig. Men sitt med dem under uppsikt.

Om din bebis skulle sätta i halsen så behöver du inte göra något så länge den hostar, gråter eller skriker. Det är om det blir helt tyst du måste kunna agera direkt.

– Blir det helt tyst och barnet varken kan hosta eller skrika är det total luftvägsstopp och då är det livshotande. Då måste det i halsen komma ut. Vi pratar om minuter innan bebisen får syrebrist så att hjärtat kommer att stanna.

Gör så här om din bebis sätter i halsen

  • Lägg bebisen över din arm med huvudet i din hand.
  • Dunka fem gånger mellan skulderbladen på bebisen.
  • Om ryggdunken inte fungerar ska du göra fem brösttryck med två fingrar på bröstbenets nedre del, hårt och snärtigt.
  • Har det som fastnat fortfarande inte kommit upp ska du titta i munnen. Ser du föremålet tar du bort det, men om du inte ser det ska du inte gräva utan göra om ovan nämnda procedur.
  • Starta hjärt- och lungräddning om barnet blir medvetslöst.
Så gör du om din bebis sätter i halsen.

Lär dig hjärt- och lungräddning

Enligt hennes erfarenhet är det större risk att bebisar sätter i halsen när de lär sig krypa och hittar små saker eller matrester på marken som de vill stoppa i munnen – än när man sitter kontrollerat med en vuxen och äter.

– Bebisar lär sig om livet genom att smaka på saker. Så det här med uppsikten är himla viktig, att man ser efter sina barn.

Förutom att ha uppsikt över sina barn poängterar hon hur viktigt det är att skaffa sig kunskap.

– Man skaffar oändligt mycket prylar till sina barn som säkra bilstolar, dörrskydd och hjälmar. Det är jättebra men lika viktigt borde det vara att kunna det här. Om de sätter halsen eller slutar andas hjälper inte ett andningslarm så mycket. Det är en billig livsförsäkring att lära sig hur man ska göra, säger hon och fortsätter:

– Om du har övat och vet hur du ska agera, så kommer det gå bra 99 gånger av 100 om du håller dig lugn. Nu finns även utbildningar i hjärt- och lungräddning på nätet så du kan öva på dockor hemma. Så det finns inga ursäkter – gör det bara.

Se klippet här ovan om hur du ska göra om din bebis sätter i halsen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!