Biografier: 11 boktips för spännande läsning

Kommersiell text (läs mer här)

Årets bästa boktips? En riktigt bra biografi.

De senaste åren har det släppts många spännande böcker med gripande livshistorier och otroliga berättelser.

Här är 11 bra böcker om inspirerande människors och deras liv.

Mitt liv som scengångare

Foto: Bokförlaget Forum

Björn Skifs är en av Sveriges absolut största underhållare. Han har gjort en fantastisk karriär i och utanför Sverige som sångare och blivit folkkär som programledare, skådespelare och showartist. Nu berättar han hela historien om sin makalösa karriär, från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna i Slam Creepers på 1960-talet, bildandet av rockbandet Blåblus och det internationella genombrottet med USA-ettan "Hooked on a feeling" 1974. Från SVT:s julkalender ”Julius Julskötare” 1978 till de dubbla vinsterna i Melodifestivalen. Från succéshowerna på Hamburger Börs och musikalen SPÖK! på Maximteatern i början av 1980-talet till filmsuccéerna med Strul och Drömkåken – och mycket, mycket mer. Björn Skifs berättar också öppenhjärtigt och gripande om sitt privatliv, om den vanliga människan bakom affischnamnet, långt från strålkastarljuset. Spännande läsning för både fans och musikfantaster.

Till shoppen

Överlevare

Foto: Bokförlaget Forum

”Överlevare” är uppföljaren till ”Medan han lever” där Elaine Eksvärd bröt tystnaden om hur pappan utnyttjade henne sexuellt. Nu berättar hon hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen. Elaine skildrar öppenhjärtigt de gånger hon valt fel väg och hur hon satte kärleken på spel – men fick den tillbaka. Hon beskriver hur man kan ta sig vidare, bortom skam och sorg. Det är en bok för den som själv är överlevare, för anhöriga och de som vill förstå dem som blivit sexuellt utnyttjade. Men också en bok för alla med trasig barndom som önskar ett helt vuxenskap. Här kan du köpa båda böckerna.

Till shoppen

Jag - Elton John

Foto: Albert Bonniers Förlag

”Jag lever och har levt ett liv utöver det vanliga och jag skulle ärligt talat inte vilja ändra på något, inte ens bitarna jag ångrar, för jag är enormt glad över hur allting blev.” Detta är Elton Johns egen livsteckning, historien om ett svindlande liv i och bortom rampljuset. Från de första årens familjedrama och artistdrömmar, genom en ungdom där svårigheter och sorger hållit jämna steg med framgången, fram till de senaste årens livsomvälvande händelser formas en av vår tids största stjärnor och nyskapare inför läsarens ögon. En intim skildring av vuxenblivande och inre kamp i en miljö där gränser ständigt sprängs.

Till shoppen

Makt - Lös

Foto: Albert Bonniers Förlag

Mona Sahlin gav fyra decennier av sitt liv till politiken. Ingen politiker har hörts, synts och kommit tillbaka på samma sätt som hon. Men när hon under stort tumult avgick som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism 2016 – efter att hon gjort sig skyldig till osant intygande – var hennes tid vid makten över. Hon jagades av medierna dygnet runt, drog sig undan och blev tyst. Fram tills nu. Tiden undan offentligenheten har gett henne utrymme att för första gången kunna summera sin livsgärning – blicka tillbaka och se dagens socialdemokrati ur ett nytt perspektiv. "Makt – Lös" utspelar sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 till idag, med olika nedslag i hennes och socialdemokratins historia.

Till shoppen

Tim - Biografin om Avicii

Foto: Albert Bonniers Förlag

Som ett fyrverkeri mot natthimlen exploderade DJ:n och producenten Avicii. En musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen. Men Tim Bergling var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv. ”Tim – biografin om Avicii” är skriven av den prisbelönte journalisten Måns Mosesson, som genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikerkollegor kommit stjärnproducenten in på livet. Boken ger en ärlig bild av Tim och hans sökande – och väjer inte för de svårigheter som han, och många andra unga i dag, kämpar med. Förbeställ boken här.

Till shoppen

Min historia

Foto: Bokförlaget Forum

Michelle Obama är en av vår tids mest ikoniska och beundrade kvinnor. Som den första afroamerikanska presidentfrun skapade hon det mest öppna och inkluderande presidentskapet i USA:s historia. Hon är en passionerad och kraftfull förespråkare för kvinnor och flickors rättigheter världen över och har förändrat hur föräldrar och barn ser på hälsa och vikten av ett aktivt liv. I sina självutlämnande och fängslande memoarer bjuder Michelle Obama in läsare till sin värld och berättar om de erfarenheter som har format henne som person. Från barndomen i Chicagos South Side genom åren som företagsledaren som kämpade med livspusslet, till tiden på världens kändaste adress. På ett ärligt och insiktsfullt sätt beskriver hon sina med- och motgångar - i det privata och offentliga - och berättar om sitt liv såsom hon har levt det, med sina egna ord och på sina egna villkor.

Till shoppen

Inte ett moln så långt ögat kan nå?

Foto: Bonnier Fakta

I mer än 40 år har Tomas Ledin, en av våra mest älskade artister, stått på scenen. Sedan skivdebuten med Restless mind och sin medverkan i Melodifestivalen 1972 har han blivit en viktig del av svensk musikhistoria och komponerat en mängd klassiska låtar som ”Sommaren är kort”, ”I natt är jag din” och ”En del av mitt hjärta”. I den här rikt illustrerade boken berättar Tomas om hela sitt artistliv, från de första trevande försöken i slutet av 1960-talet, via gigantiska turnéer som Rocktåget till kritikerrosad krogshow. Vi får också läsa Tomas berättelser om hur tjugofem av alla hans sångfavoriter kom till. Och för den som vill spela och sjunga med finns även texter och ackord till varje låt.

Till shoppen

Draken i rummet

Foto: Albert Bonniers Förlag

Den osannolika askungesagan om Günel Anip, flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen, superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna. I ”Draken i rummet” berättar Gunilla personligt om sitt liv – om karriären och om det privata och mörka – mamman som sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på Veronica, hennes bästa vän. Men det handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet. Hon är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund.

Till shoppen

En droppe midnatt

Foto: Albert Bonniers Förlag

"31 år senare sitter jag i mammas lägenhet på Östra Torn i Lund och minns klasskamraternas glåpord som gjorde det omöjligt för mig att undfly sanningen att min hudfärg var avgörande för hur världen skulle bemöta mig. Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag tar fram farfar Silas gamla beiga rock där den hänger längst in i garderoben. Det är så många frågor jag skulle vilja ställa farfar. Den enkle kyparen som i alla fall alltid hade blanka skor. Han som lämnade den fattiga Södern 1920 i hopp om ett bättre liv i Harlem. Samma Harlem som pappa lämnade 1968 i hopp om ett bättre liv i Lund. Jag knyter den gröna slipsen runt halsen, tar på mig farfars slitna trenchcoat, mina nyputsade bruna läderskor och går ut." I sökandet efter sina rötter gräver Jason ”Timbuktu” Diakité i en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. En droppe midnatt är en gripande berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

Till shoppen

Såna som du ska inte va här

Foto: Bokförlaget Forum

I ”Såna som du ska inte va här” skriver komikern Marika Carlsson personligt om de händelser som har format henne till den hon är i dag. Hon berättar om hur det är att vara adopterad från Etiopien, hur det är att växa upp i en kristen familj, vara fanatisk pingstvän och vilja frälsa hela världen. Att vara homofob och sedan bli förälskad i en kvinna. Om sökandet efter rötter och rädslan för vad det skulle innebära för hennes egen identitet. Det är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att både fatta obekväma beslut och att våga ta emot den stora kärleken.

Till shoppen

Hasse Alfredsson

Foto: Bokförlaget Forum

Den stora biografin om Hasse Alfredson – skriven av Kalle Lind, känd från radio, tv och podden Snedtänkt, där han granskat stort, smått och jättelitet i den svenska underhållningens historia. Nu tar han sig an en av de allra största och skildrar Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund, anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage och skapandet av AB Svenska Ord. Genom revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer som kom att inreda folkhemmet med färg och humor. Men här tecknas också en annan bild, den av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara enastående underhållande. En som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat.

Till shoppen

Extra-tips: Mikael Persbrandt

Foto: Månpocket

"Jag har gråtit och skrattat under arbetet med denna bok. Så fyllda av brunnar av skam och ångest var mina minnen att jag fick tillverka ett öskar av silver för att kunna se ljuset reflekteras, det ljus som faktiskt utgjort en betydande del av min historia. Att hålla sitt liv mellan tummen och pekfingret i form av ett manuskript är en mycket märklig upplevelse, sorgsen men nödvändig. Jag ångrar ingenting men många tårar har fallit.” I så som jag minns det berättar Mikael Persbrandt för första gången om uppväxten med en ensamstående mamma, kampen för att slå igenom som skådespelare, drömrollerna på Dramaten och filmsuccéerna som följer på varandra. Om de kaotiska åren med missbruk och livet idag. En självutlämnande och brutalt ärlig berättelse om att nå botten och ta sig upp igen.

Till shoppen
Publisert:

Aftonbladet

/

Family

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

"Tim – Biografin om Avicii" släpps i november

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Biografier

Gunilla von Platen

Elton John

Mona Sahlin

Michelle Obama

Björn Skifs

MER OM FAMILY

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

”Tim – biografin om Avicii” släpps i november

Barn- och ungdomsböcker: Tips på bokrean

Romaner och deckare: Årets boktips på bokrean

Äntligen är den här - Bokrean 2021

Boktips: 8 inspirerande böcker inför 8 mars

Singel på alla hjärtans dag: 7 bra tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Hundprylar: Här är sakerna alla hundägare behöver

Smarta sätt att enkelt förändra ditt liv - 9 tips

Melodifestivalen: Här är allt du behöver

Alla hjärtans dag-present: Här är årets tips

Alla hjärtans dag-present: Tips till honom

Nyårslöfte: 7 tips på löften - så gör du för att hålla dem

Julklappar med direktleverans – 7 snabba tips

Alla hjärtans dag-presenter: Tips till henne

Böcker som ger smartare barn - 7 tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Sportlov: 7 bra saker till sportlovet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

7 tips på presenter till mamma på mors dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vevradio med mobilladdare: Så funkar den

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Nya böcker: Vårens heta boktips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarläsning: Här är bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Boktips: 7 riktigt spännande deckare

Böcker alla föräldrar borde läsa

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarlovsläsning: Boktips till barn