Lärarbristen: De lämnar för att överleva

Nya siffror: Så många lärare har inte behörighet

Publicerad 2020-04-13

Nya siffror avslöjar att nästan var tredje lärare i grundskolan är obehörig.

– De behöriga lärarna söker jobb med andra förutsättningar för att överleva, säger Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund.

Skolverket presenterar varje vår nya siffror för lärarsituationen. Den senaste rapporten, som publicerades i mitten av mars, visar att det saknas 65 000 behöriga lärare i landet.

Det framgår att nästan var tredje lärare på grundskolan är obehörig. 

– Sen är det en väldigt stor skillnad från skola till skola också. Det finns skolor med en lärarbehörighet på 30 procent medan skolor i samma kommun har 95 procent, säger Åsa Fahlén.

Hon menar att det delvis är en resursfråga. Hon nämner att många kommuner signalerar för effektiviseringar och neddragningar i skolan.

Då ges lärare inte lika stor möjlighet att vara just lärare.

– Plockar man bort elevassistenter, skolvärdar och vaktmästare så får lärarna göra de uppdragen i stället. Man är lärare – inte kurator, psykolog, polis eller städvakt. Man är inte rustad för det och det blir övermäktigt. Den frustration som det blir i jobbet mäktar man inte med till slut.

Lärarbristen är akut

Fahlén säger att allt fler behöriga lärare väljer bort skolor i utsatta områden för att undvika den belastning som det innebär att undervisa där.

– Jag måste säga att jag tror att man aktivt lämnar de här skolorna, ja. Det är ju ett sökmönster man ser när man tittar på hur lärare söker jobb. Man orkar inte, och för att själva överleva söker man jobb med andra förutsättningar.

Lärarbristen beskrivs som akut och fram till år 2031 uppskattas det totala rekryteringsbehovet uppgå till 187 000 heltidstjänster.

– Vi måste ta ett nationellt ansvar för lärarförsörjningen. Yrket är inte tillräckligt attraktivt.

Hur ser du på argumentet att obehöriga lärare också kan vara bra lärare?

– Jo, man kan i bästa fall naturligtvis ha goda ämneskunskaper och personen i fråga kan säkert ha en fallenhet för att undervisa. Men på något sätt behöver vi ha vissa krav på de som ska undervisa. Det finns en kvalitetsaspekt där vi som samhälle måste ha minimikrav.

Inför framtiden är hon egentligen både orolig och optimistisk.

– Jag är en obotlig optimist. Men det är klart, det måste till rätt så stora förändringar och lite pessimistiskt måste jag fråga: Mäktar vi med de stora systemförändringar som behövs för att på allvar komma tillbaka till att läraryrket har hög status och är attraktivt?  Jag hoppas det, men det blir svårt. 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen