Så håller du igång skolan hemma – bästa tipsen

Experternas 8 supertips för skola och läxhjälp i karantän

Uppdaterad 2020-04-15 | Publicerad 2020-03-18

Föräldrarna ska ställa krav och stötta så att det liknar en vanlig skoldag.

Karantäntider bjuder på nya utmaningar.

Experternas bästa tips är att uppmuntra, strukturera och försök hjälpa till med mat och fysiskt rum.

Dessutom: välj dina konflikter.

Föräldrar bör ställa krav och stötta för att efterlikna en vanlig skoldag, säger gymnasieläraren Emma Cederlund – men säger också att föräldern inte behöver agera lärare. Samuel Johansson är speciallärare på Wisbygymnasiet, där har eleverna redan börjat med fjärrundervisning. Det betyder att undervisningen sker via internet i realtid. Vid distansundervisning behöver eleverna inte vara närvarande vid en särskild tidpunkt, då undervisningen består av färdiginspelat material eller inlämningsuppgifter.

1. Strukturera upp dagen – använd mobil som belöning

En vanlig skoldag består av olika ämnen och lektioner. Glöm inte bort att efterlikna denna struktur vid skolarbete hemma.

– Man måste vara medveten om skillnaden mellan skolarbete och fritid så det inte flyter ihop. Gör ett schema där man skriver i de lektioner man normalt ska ha och raster. För varje lektion kan man ha en realistisk lista i punktform av vad som bör göras. Gå upp i tid, ät frukost och följ den normala skolrytm som man annars skulle ha, säger Samuel Johansson.

– Undvik störande moment som mobil, utan använd den som en belöning när lektionen är färdig. Pröva dig fram vad som fungerar bäst. 45 minuters studier och en rast på 15 minuter, eller 20 minuters plugg och 5 minuters rast, säger han.

– Skapa goda förutsättningar. Skapa en lugn, ostörd miljö där du kan arbeta utan att bli distraherad, säger gymnasieläraren Emma Cederlund.

Vilka krav kan man egentligen sätta på skolbarn som är hemma i karantän?

– Eleven ska ta stort ansvar för sin egen utbildning men förväntas att kunna genomföra de uppgifter som tilldelats dem under handledning av läraren. Distansundervisningen ska ersätta elevernas skoldag på samma sätt som en vanlig arbetsdag ersätts för en arbetstagare som arbetar hemifrån, säger Emma Cederlund.

Dela gärna upp studietiden i pass, med rum för lunch och rast. Precis som på skolan.

2. Ställ klockan

Skapa en bättre disciplin både för barnet och för dig som vuxen. Ställ klockan och fokusera fram tills den ringer det skapar ett lugnt arbetsklimat utan störningsmoment.

– Planera arbetet. En lämplig intervall är ca 20 minuter sammanhängande arbete med en uppgift sedan är det lämpligt med en kort paus eller byta arbetsuppgift, säger Emma Cederlund.

Gymnasielärare Emma Cederlund.

3. Markera, gå vidare

Om eleven fastnar vid en uppgift bör denna markeras för att sedan gå vidare. 

– Lär barnet att markera de uppgifter som är svåra. Sedan kan ni tillsammans gå igenom dessa. Detta för att inte lägga allt för mycket tid vid en och samma uppgift utan föra arbetet framåt. Barnet skapar lätt en mental spärr som kan påverka hela dagens inlärande, säger Max Henrikson, vd vid My Academy & Studybuddy.

Släpp svåra uppgifter, gå tillbaka till dem senare.

4. Interagera med klasskompisarna

Barn och tonåringar lär sig mycket av att diskutera och integrera med varandra. 

– Även om barnen är hemma från skolan är det bra om de kan integrera med klasskompisarna. Ta hjälp av tekniska hjälpmedel som FaceTime, Google Hangouts eller Skype, säger Max Henrikson.

– Gör upp med kompisar när ni ska träffas, passa på att hjälp varandra om det behövs också – men låt det inte ta över från schemat. Det kan vara bra att ha en distanspluggkompis som man kan jobba ihop med vid behov, säger gymnasieläraren Samuel Johansson.

Gymnasieläraren Emma Cederlund betonar vikten av att ha kontakt med sina klasskompisar.

– Hjälp varandra att lösa uppgifter, säger hon.

Låt barnen snacka med klasskompisar över internet.

5. Pausa

Frisk luft behöver vi alla, barnet behöver likt under en vanlig skoldag röra på sig och andas frisk luft.

– Våga tvinga barnet att gå ut trots dåligt väder. Det är lätt att fastna inne vid surfplatta eller dator och där måste föräldrarna hjälpa till. Se till att ta rast, gå ut och ta frisk luft. Det är viktigt med rörelse och frisk luft för att underlätta inlärningen och barnets skolengagemang, säger Max Henrikson.

Gå ut! Även om vädret är allt annat än idylliskt.

6. Starta en positiv spiral

När ett barn möts av en motgång tappar hen lätt motivationen och resultaten försämras. En ond spiral har påbörjats. Tillsammans med ditt barn kan du vända utvecklingen och starta en positiv spiral.

– Dela upp det övergripande målet i små delmål. Det första delmålet ska vara enkelt att nå. När ni når det första delmålet ska ni fira framgången och blicka mot nästa delmål. På detta vis skapar ni en positiv spiral där framgång föder ökat självförtroende, som föder ytterligare framgång, säger Max Henrikson.
– Ställ intresserade frågor och låt barnet förklara för dig. Du förväntas inte agera lärare, att uppmuntra ditt barn och visa intresse räcker, säger Emma Cederlund.

7. Ligg inte i sängen

– Viktigt är också att ha en arbetsplats hemma där du alltid sitter på arbetstid. Att ligga i sängen och svajpa mellan Netflix och arbete är inte effektivt. Du har fortfarande en mentor och ämneslärare som vill och kan hjälpa dig vid frågor. Gör upp tider som du kan kontakta hen på, säger Samuel Johansson.

8. Förälder – det här är ditt jobb (om du kan)

– Om man är hemma själv kan man ju försöka föregå med gott exempel och själv sitta och arbeta. Hjälp till med att göra listor på vad som ska göras, fylla schema, skapa en fysiskt arbetsplats (om möjligt). Hålla markservicen igång, går att lämna mat i kyl/frys som lätt kan värmas upp. Håll kontakten kontinuerligt för att visa att du finns där. Välj dina konflikter. Allt kan inte vara som innan, ha lite förståelse för att det är utmanande för en ungdom att helt plötsligt själv ta ansvar för sina studier fullt ut när det gäller det praktiska. Undvik att vara i samma rum när det är uppkopplade lektioner. Fråga dig själv: Skulle du komma in i ditt barns klassrum hela tiden om allt var som vanligt?, säger Samuel Johansson.

– Barn och ungdomar är alla olika och har olika förutsättningar. Vissa kommer att klara av det bra, medan andra inte kommer att göra det. För vissa kan det vara bra träning på att vara självständig. Det kan vara så att man som elev har många småsyskon och man bor trångt – då blir det svårt att hålla fokus. Alla har inte tillgång till internet vilket också gör det svårt följa med. Det blir svårt att ställa krav då förutsättningarna är olika. Alla får göra så gott som man kan. Lyssna på din skolas rekommendationer. Som sagt, detta är extraordinära tider som kräver extraordinära åtgärder.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu