Investera hållbart – tre strategier som fungerar olika bra

Professorn reder ut: ”Det kan kännas rätt i magen, men...”

Publicerad 2022-12-08

Det kan kännas rätt i magen att investera endast i gröna bolag.

Men det är inte det bästa sättet att påverka.

Och kan dessutom vara en risk för din avkastning.

Kvinnor är mycket mer måna än män om att investera grönt och på så sätt bidra till en positiv inverkan på samhället, klimatet och miljön. Män är oftast mycket mer intresserade av avkastningen.

Det visar ett flertal undersökningar.

Detta gör att kvinnor oftare är benägna att investera i de företagen och fonder som tar hänsyn till hållbarhet och väljer bort de övriga, så kallade ”dåliga”, det vill säga ohållbara bolagen, alltså bolag som inte agerar aktivt för att uppnå hållbarhet.

Men är det verkligen det bästa sättet att bidra till en hållbar omställning av finansmarknaden, att helt skippa de ohållbara bolagen i portföljen?

Tre investeringsstrategier

Tre strategier man kan använda är:

• välja bort de bolagen som är ohållbara

• välja till de som är hållbara

• försöka förändra de ohållbara till hållbara

Hur får man mest påverkan? Hur påverkar det avkastning? Om man investerar i bara ohållbara företag, kan man påverka ändå?

En som jobbat mycket med de frågorna är Joakim Sandberg, professor i praktisk filosofi, professor i ekonomi och finans ur ett humanistiskt perspektiv vid Göteborgs universitet samt föreståndare för forskargruppen i finansiell etik i Göteborg.

Han har även, på uppdrag av Naturskyddsföreningen, sammanställt forskningen kring hållbart sparande och effekten av de tre strategierna i en rapport. 

Välja bort-strategin

Vad går den ut på?

– Det är att man inte investera i företag som man uppfattar som ohållbara eller oetiska eller att man säljer innehav man har i sådan bolag, säger Joakim Sandberg.

Hur stor är påverkan?

– Den är liten. Det kan kännas rätt i magen, men det är så att man säljer ju aktier på en andrahands-börs och då köper andra investerare, så det påverkar inte det underliggande bolaget.

Joakim Sandberg är professor i praktisk filosofi.

Rapporten visar att taktiken då man helt skippar bolagen som inte uttryckligen tar hänsyn till klimatfrågor inte alls är den bästa.

– ”Välja bort”-strategin har inget stöd i forskningen gällande påverkan, säger Joakim Sandberg.

Stora och väletablerade företag som inte aktivt jobbar för att främja en hållbar framtid påverkas alltså inte märkbart av att du skippar dem helt.

Välja till-strategin

Vad går den ut på?

– Det är att man försöker hitta exemplariska bolag inom etik och hållbarhet och investera i dem.

Hur stor är påverkan?

– Den kan var större om man väljer ett bolag som verkligen behöver pengarna men det gäller inte stora och väletablerade bolag, utan det ska vara nya och oftast små bolag.

Om man väljer man denna strategi, att investera enbart eller till större del än vad man annars skulle gjort i bolag som gör bra saker, är det viktigt att fördela risker:

– Det kan bli riskfyllt om man gör det med alla sina pengar så det är viktigt att sprida på flera bolag. Det kan vara flera såna små exemplariska bolag, eller så har man en vanlig fond vid sidan av som investerar i allt och så några andra små bolag.

– När man väljer företag som verkligen behöver pengar kan de växa ett tag till, men alla små bolag lyckas inte och då riskerar man att förlora sina pengar.

Påtryckningsstrategin

Vad går den ut på?

– Den är att man investerar i ohållbara företag och försöker förändra dem inifrån, säger Joakim Sandberg.

Strategin, som i rapporten uppges kunna ha en medelstor påverkan, går ut på att man stannar kvar i de ”dåliga bolagen” och försöker påverka dem i rätt riktning.

– Visar de god vilja, stannar man kvar som investerare, säger Joakim Sandberg.

Påverkan kan bestå av två huvuddelar:

– Antigen har man ägardialog med ledningen för företaget eller att man deltar och röstar vid bolagsstämman.

Hur stor är påverkan?

– Väldigt svårt att säga, då det är svårt att utvärdera, troligtvis liten påverkan för privatpersoner som gör detta , men i teorin borde det ha stor påverkan om stora pensionsfonder gör påtryckningar eftersom de har stora innehav.

 

MISSA INTE: FOMY:s Facebook-grupp ”Kvinnor & börsen”!

 

Maxa avkastningen – och använda den för påverkan

Och avkastningen, hur säkrar man den? Kan man investera så att det blir bra både för klimatet men också för en själv?

Sandberg påpekar att det finns en risk om man enbar investerar i gröna aktier och fonder.

– Om hela gröna sektorn går back, då kan man förlora stora delar av sitt kapital.

Om man väljer att investera i eller stanna kvar i de ohållbara bolagen och på så sätt säkra sin avkastning, finns det ännu ett sätt att påverka i rätt riktning, enligt Sandberg:

– Man kan ge bort delar av avkastningen, det vill säga att donera pengarna till en effektiv organisation så att de verkligen sätts i arbete för en bättre miljö.

Frågan om påverkan är komplex och Sandberg säger att man inte ska lura sig själva och tro att det är enkelt.

– Det går inte att göra det i vår ekonomi som bygger på fossilberoende. Tänk inte på magkänslan utan på effekten: hur ska jag göra med mina pengar för att bäst förändra någonting.

Publisert:

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET