Uppdaterad 2022-03-01 | Publicerad 2021-09-27

Skaffa drömjobbet, gifta sig, skriva en bok eller bli ekonomisk fri – många har tydliga mål i livet.

Men när vi passerar mållinjen kan oväntade känslor drabba oss, som tomhet och meningslöshet.

Så varför blir vi inte alltid lyckliga när vi till slut uppnår drömmen?

Psykologen Agnes Mellstrand förklarar fenomenet och ger tips på tre nyttiga övningar.

Att till slut nå ett mål vi jagat länge framkallar inte alltid den där euforiska känslan som vi väntat oss. I sitt arbete som psykolog stöter Agnes Mellstrand ofta på människor i vår kultur som snarare upplever en tomhetskänsla när de avverkar mål efter mål, succé efter succé.

Det kan ha varit att gifta sig, skaffat sig drömboendet, skrivit den där boken, fått över tusen följare eller fått den där eftertraktade lönen. 

Men trots det kanske man varken känner sig lycklig eller nöjd.

Pengar kan ge lycka – men till en viss gräns

Agnes Mellstrand, psykolog.

Många ägnar större delen av sitt liv åt karriär, prylar och boende. Andra sätter upp höga mål för sparandet.

Samtidigt visar forskning att vi blir lyckliga av välfärd och pengar, men bara tills en viss gräns. Agnes Mellstrand säger att många som når målet ekonomisk grundtrygghet, kommer märka att mer pengar inte gör någon större skillnad i upplevelsen av lycka.

– Dessutom kanske vidmakthållandet av en viss standard, eller höja den, blir ytterligare en press. Så även om vi vinner eller arbetar upp en stor vinst, kommer snart känslan av lycka att pendla tillbaka till ett sorts normalläge. Det här kallas för hedonistisk adaption, säger hon.

Hålla isär mål och riktning

En som uppnådde sitt stora ekonomiska mål och blev mångmiljonär redan vid 36 års ålder är Elisabeth Svensson. För FOMY berättade hon att känslan efteråt inte alls blev den hon räknat med. I stället för lycka kände hon först tomhet – och sedan skam över att inte vara lycklig. Nu när allt i livet är perfekt.

Efter att ha blivit mångmiljonär blev ekonomiska mål mindre viktiga före henne. Och med det tappade Elisabeth tillfälligt riktning i livet.

– För egen del har jag inte längre några direkta ekonomiska mål, en eller tio miljoner till kommer inte göra mig varken lyckligare eller rikare på insidan, säger Elisabeth Svensson

Enligt Agnes Mellstrand är det viktigaste att hålla isär mål och riktning, annars kan man uppleva tomhetskänsla när man väl nått ett mål.

Har man dock skillnaden mellan uppställda mål och grundläggande värderingar klart för sig, fungerar målen som inspiration och drivkraft.

Men vad är då skillnaden mellan mål och värderad riktning?

Värderingar, livsvärden kan liknas med en riktning, en intention som inte är möjlig att helt och hållet uppnå men där en rad beteenden i din vardag kan leda dig i din värderade riktning. Till exempel kan beteendet att köpa ekomjölk kopplas till att värna om miljö eller beteendet att ta det lugnt på morgonen med ditt barn för att gå i värderad riktning som förälder i relation till ditt barn.

– Livsvärden är som funktionen av en fyr när du åker båt för att navigera åt rätt håll. Dessa värderingar blir extra viktiga i tuffa tider, vid hinder, för att navigera. Hur kan jag med eller utan hinder ändå gå i min värderade riktning? Hur kan jag trots att jag är blyg ändå ta ett steg i att träffa någon jag vill vara med?

Ett mål är däremot uppnåbart och mätbart.

– Till exempel målet att omsätta si och så många miljoner. De är också viktiga och relevanta, om de stämmer överens med någon sorts koppling till meningsfullhet och riktning.

Prestationskarusellen kan ge tomhetskänslor

I Elisabeths fall fick resultaten och insikterna av hennes resa ett senare syfte. I dag hjälper hon andra kvinnor att förbättra sin ekonomi 

– När hon stannade upp och undrade över sina känslor, reflekterade, insåg hon även att familjen, relationer, hälsa och naturen var värden hon uppskattade och värderade högst. Den insikten stoppade inte hennes utveckling som affärskvinna, tvärtom blev den djupare, meningsskapande, och framför allt hållbar, säger Agnes Mellstrand.

Utan att hålla dessa två begrepp åtskilda riskerar man att hamna i en prestationskarusell där nivån höjs och kraven ökar, och som verkar korrelera rätt dåligt med lycka.

– När det ena målet väl är uppnått, hoppar man på nästa projekt och mål. Ribban höjs. Det renoveras, säljs och köps nytt, och renoveras igen. Aktiviteterna bara pågår och rullar på, många gånger utan eftertanke, säger Agnes Mellstrand.

Hon menar att tydliga mål tidigt i livet är inget måste alls. Tvärtom.

– Jag tycker man ska lugna ner sig med det. Det är inte en nackdel, men utan någon koppling till något syfte blir det risk för tomhetskänslor i  prestationskarusellen. 

Vi bör alltså frigöra oss lite från det som inte är våra egna livsvärden. Låta våra värderingar vägleda oss. Men hur gör man det?

Agnes Mellstrand säger att det finns olika övningar som kan vara hjälpsamma, allt från tacksamhetsövningar till övningar kopplade till att zooma ut ordentligt med att föreställa sig att man får kontakt med sitt 90-åriga jag.

– Men det mest handfasta och opretentiösa tipset är att våga stanna upp, reflektera och ta medvetna beslut då och då. Eller att medvetet ta det som det kommer också, se vad som händer, om du är i den fasen i livet, säger Agnes Mellstrand.

 

Agnes Mellstrand: Så hittar du din riktning

De här frågorna ger dig perspektiv på vad som är viktigt och hur du kan gå i din värderade riktning.

Zooma ut med frågor kring vad som faktiskt är viktigt för dig, vilka principer och värderingar strävar du efter i livet?

På vilket sätt går du i värderad riktning (ge konkreta beteendeexempel) på vilka områden gör du det i mindre grad? 

Vilka hinder upplever du?

Men:

Kom ihåg att det här inte handlar om att behöva känna meningsfullhet i precis allt man gör.

Ta det lugnare ibland, och reflektera då och då i hur du går i värderad riktning vad gäller hälsa, relationer, fritid och arbete/studier. På vilket sätt kan du se att du gör det och vilka faktorer upplever du som hinder? 

Och livet självt med kriser och förluster, för oss på olika vägar, det kan vi inte kontrollera, då tar man det därifrån.

 

Psykologens tips: Tre övningar för att hitta rätt värden i livet

  1. Tacksamhetsövning
    Den ”enklaste” varianten kan uppfattas som klyschig men är en bevisad välgörare.
    Varje kväll, innan du ska sova ställer du dig frågan: Vilka tre saker kan jag vara tacksam för idag? Det kan vara saker du har upplevt, sett, känt eller gjort. Ta någon minut eller längre på varje punkt och känn efter hur det känns. Den här övningen kan du också göra med en vän, partner eller dina barn. Det kan vara saker som man tar för givet som träder fram och som man nu ”fångar” i tacksamheten.
  2. Ta kontakt med ditt 90-åriga jag
    Lämna spelplanen och zooma ut genom att ta kontakt med ditt 90-åriga jag. Syftet är att få perspektiv kring vad som kan vara viktigt ”egentligen”. Föreställ dig att du fyller 90 år och har en fest till din ära. Tre personer säger några väl valda ord om dig, om vad du stod för i ditt liv. De värden och det som sades, kan vara viktiga aspekter och värden som du vill och kanske redan omsätter i dina värderingar/livsriktningar.
  3. Stanna upp och reflektera då och då
    På vilket sätt går du i värderad riktning (ge konkreta beteendeexempel) på vilka områden gör du det i mindre grad? Vilka hinder upplever du? Vilka beteenden för dig i rätt riktning? Vilka mål för dig i din önskade riktning?

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

FOMY

Prenumerera på FOMY nyhetsbrev

Lär dig mer om börsen. Få inspiration, aktiekunskap, smarta experttips och kloka investeringsråd – nytt brev varannan tisdag.

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET