Uppdaterad 2022-03-01 | Publicerad 2021-01-15

På kort tid har Maria Sliufko gått från att varken vara intresserad eller ha kunskap om börsen – till att ha ett riktigt bra sparande.

– Jag önskar att fler kvinnor börja aktiespara. Men många av mina vänner känner sig för oinsatta för att våga.

Maria Sliufko, 35, tvåbarnsmamma och säljkoordinator från Göteborg började investera för två år sedan. Börsen hade funnits i periferin som ett alternativ men det tog många år innan hon satte sig in i den och till slut började investera.

Startskottet kom när Maria ville ha andra sätt än förvärvsarbete för att öka sitt kapital. Att spara ihop en rejäl summa på ett lönekonto eller sparkonto med sitt 8–17-jobb tog lång tid. Speciellt när hon samtidigt var mitt i småbarnsåren.

Men att börja var ändå en tröskel.

– Börsen kändes alldeles för komplex att sätta sig in i, nästan oöverskådlig för mig som inte hade någon förkunskap eller kände någon jag kunde bolla mina tankar med, säger Maria Sliufko.

Vad kändes svårast i början?

– Att sålla bland all information som finns tillgänglig. Det kändes som en djungel och när kunskapen om facktermerna saknas är det svårt att få en kontext när man läser vissa texter. Det är då lätt att bli avskräckt.

Hur såg dina första steg ut?

–Jag öppnade ett konto på Avanza och på Nordnet. Sedan beställde jag lite böcker, som ”Aktie- och fondhandboken” – en väldigt lättläst och lättöverskådlig bok för nybörjare. Jag gick också med i olika forum och började läsa bloggar som RikaTillsammans. När jag upplevde att jag hade en grundläggande kunskap förde jag över en summa och började investera.

Maria Sliufko, 35, började investera på börsen för tår sedan.

Någon strategi hade inte Maria när hon började. För henne var i stället det viktigaste och största steget att komma igång, att våga gå ifrån teori till det praktiska. Längs vägen har hon blivit allt mer klar med sin strategi, som bland annat innebär ett regelbundet och långsiktigt sparande.

– Under min mammaledighet passade jag på att fördjupa mig kring börser på andra marknader. Nästa steg är att bredda portföljen med innehav i bland annat USA och Asien och att strukturera om vissa av mina innehav, säger Maria.

Fanns det några andra kvinnor i din omgivning som sysslade med aktiehandel?

– Nej, i mitt umgänge finns det tyvärr inga kvinnor som investerar i aktier och ytterst få som sparar i fonder. Min mamma började investera i fonder på inrådan av hennes bankman och genom det fick jag inspiration till att själv få tummen ur och komma igång. Nu försöker jag peppa och bistå med kunskap så gott jag kan för att fler ska börja med aktier.

Hur har det gått för dig?

– Det har gått över förväntan och jag ångrar att jag inte startade tidigare. Mina innehav har ökat ordentligt sedan jag startade för knappt två år sedan och detta trots en skakig period i omvärlden med en pandemi och USA-valet.

Flera kvinnor säger att aktiesparandet har förändrat deras sätt att tänka och att det blivit en livsstil. Hur är det i ditt fall?

– Absolut! Jag hade ingen aning om hur roligt det faktiskt skulle vara och hur genuint intresserad jag skulle komma att bli. En annan bonus är att jag blivit mycket mer intresserad av makroekonomi och vad som händer i omvärlden.

Med aktiesparandet har Maria också blivit mer insatt insatt och medveten om familjens vardagsekonomi i stort. I dag beskriver hon att har ett helt annat ekonomiskt tänk, omförhandlar bolån och försäkringar och investerar besparingarna.

– Tidigare sparade jag knappt och hade inga problem med att ta ut från sparandet av alla möjliga anledningar. I dag är mitt sparande en del av mina "fasta utgifter" och dras så fort lönen kommer in. Jag pratar mer ekonomi med min sambo och barn samt att det har blivit viktigt för mig att mina barn får en förståelse för börsen från tidig ålder, så att det inte känns övermäktigt att sätta sig in i det senare och att få tiden på börsen på sin sida.

Har du satt upp ett mål med ditt sparande?

– Först hade jag ett ekonomiskt mål som kändes avlägset men som jag uppnådde för cirka ett år sedan. Nästa mål är ett semesterboende utomlands eller sommarstuga. Det ska bli riktigt roligt att se hur lång tid det kommer att ta innan jag når det.

Hur informerar du dig om händelser på börsen, var hittar du tips och inspiration?

– Jag följer ekonominyheterna och mer nyheter generellt för att få en känsla av hur marknaden kan komma att röra sig framåt. Tips och inspiration får jag främst från olika grupper, bloggar och ekonominyheterna. Det är dock väldigt viktigt att vara källkritisk och göra en egen bedömning när man tar inspiration från exempelvis olika grupper.

Varför är det viktigt för dig att spara i aktier?

– Främsta anledningen är den ekonomisk trygghet det medför. Att inte behöva oroa sig för ekonomin om någon i familjen blir sjuk eller tillfälligt utan arbete. Jag vill ha ett kapital så att ekonomin inte är den avgörande faktorn som riskerar att hålla mig kvar i en situation jag inte vill vara i.

Vad skulle du säga till de kvinnor som inte börjat investera i aktier än?

– Börja i dag! I dag är information så lättillgänglig och man lär sig det mesta på vägen. Informationen finns oftast endast ett par klick bort om man behöver hjälp. Öppna ett ISK-konto på Avanza eller Nordnet, det är busenkelt. Gå också med i lite aktiegrupper för pepp och stöd. Vi har alla varit nybörjare någon gång. Ditt framtida jag kommer att tacka dig!

Fotnot: Tänk på att placeringar i aktier och fonder alltid är förenat med risk. Det finns aldrig några garantier för att du får tillbaka hela summan du har satt in – och värdet på investeringarna kan både öka och minska.

Vill du lära dig börsen från grunden? Missa inte FOMY:s stora aktieskola!

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET